Jak zatankować prawidłowo paliwo i wybrać odpowiednie oznaczenie?

15 Wrz 2021, 00:31

Hejka jestem świeżym kierowcą i mam takie małe pytanie może dla większości trochę głupie i oczywiste ale stwierdzam, że kto pyta nie będzie, otuż posiadam peugeota 307 diesel rocznik 2004 i tutaj pytanie jak wybrać paliwo żeby było w miarę tanio i żeby było to zdrowe dla samochodu? Tuż przede mną pierwsze tankowanie i trochę się stresuję, że wleje złe paliwo albo zrobię jakąś inna głupią rzecz z góry dziekuję.
Szulerro
Nowicjusz

• 15 Wrz 2021, 07:44

Szulerro napisał(a):jak wybrać paliwo żeby było w miarę tanio i żeby było to zdrowe dla samochodu?
    W miarę tanio to jedynie szukać stacji na której będzie trochę niższa cena ale takie stacje no name czasem mogą być wątpliwe i jak stacja nie jest sprawdzona to czasem nie warto ryzykować dla kilku groszy oszczędności na baku. Zdrowe dla samochodu będzie tankowanie do pełna i ponowne jak się zapali rezerwa. Chodzi o to żeby wypełniać często zbiornik a nie jeździć tankując po 5 litrów bo w tedy w baku szczególnie w okresie jesienno-zimowym potrafi skraplać się woda z racji na różnicę temperatur noc-dzień na zewnątrz, a to nie jest zdrowe dla układu zasilania paliwem.
    Szulerro napisał(a):Tuż przede mną pierwsze tankowanie i trochę się stresuję, że wleje złe paliwo albo zrobię jakąś inna głupią rzecz z góry dziekuję.
    Nie ma się czym stresować :) Sprawdź sobie z której strony masz wlew paliwa żeby podjechać dobrą stroną pod dystrybutor. Następnie wybierasz paliwo do diesla z oznaczeniem B7 i wkładasz pistolet do otworu tankowania naciskasz spust i leci. Jak będzie pełno to sam pistolet będzie ci odbijał. Tyle.... :wink:

Tu masz opis na forum: nowe oznaczenia paliw B i E na stacjach paliw
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2021, 09:30

Ja dodam, że pistolet do Diesla ma czarną rączkę. Zwracaj też uwagę na rodzaj ON, bo na stacjach są zazwyczaj dwa - zwykły i premium dużo droższy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2021, 10:39

Na shellu i bp w czwartki masz diesla premium w cenie zwykłego, a benzyna chyba we wtorki. Czy to coś daje, tego nie wiem, ale premium jest w baku :D
    Gość114260

15 Wrz 2021, 10:50

No tak ale tu często trzeba mieć kartę danej stacji żeby skorzystać na takiej promocji i o to warto sprawdzić przed tankowaniem :) Ja na innej stacji mam w środę trochę taniej a w sobotę premium w cenie normalnego ale karta musi być.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

16 Wrz 2021, 09:29

Na bp nic nie trzeba
    Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
      Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...

16 Wrz 2021, 11:18

Dziękuję bardzo wszystkim :D
    Szulerro
    Nowicjusz

16 Wrz 2021, 11:42

Daj znać jak sobie poradziłeś i czy faktycznie trzeba było się stresować przed takim tankowaniem :)
    Rokiko
    Forumowicz VIP

27 Wrz 2021, 14:22

nie wchodziłem na forum jakiś czas, ale poradziłem sobie bardzo dobrze podjechałem zalałem do pełna zapłaciłem i pojechałem teraz sam zastanawiam się czym się tak stresowałem jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc :D
    Szulerro
    Nowicjusz

27 Wrz 2021, 16:16

Cześć, jak możesz tankuj zawsze premium. Miałem toyotę verso D-4-D i tankowałem vervę na orlenie. Żadnych kłopotów z wtryskami, równą pracą, odpalaniem itp. Kiedyś latem w podróży po Polsce zatankowałem na bp zwykłego diesla i usłyszałem różnicę - silnik zaczął głośniej pracować. Po powrocie znów wlałem vervę i kultura pracy silnika się poprawiła. Obecnie na shellu masz w czwartki promocję diesla premium w cenie zwykłego (we wtorki benzyna). Nie potrzeba karty lojalnościowej. Szerokiej drogi!
    Cyjas
    Nowicjusz

Zdjęcia: 40
    Prawo jazdy: 04 08 1984
    Przebieg/rok: 8tys. km
    Auto: Fiat Tipo
    Silnik: 1,4 95
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2020

27 Wrz 2021, 16:27

Cyjas nie myślałeś żeby badać ludzi na słuch? Skoro inne paliwo potrafisz wykryć w układzie :ok:
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007

27 Wrz 2021, 17:17

galakty napisał(a):Cyjas nie myślałeś żeby badać ludzi na słuch? Skoro inne paliwo potrafisz wykryć w układzie

Ale to prawda ;)
    Gość114260

27 Wrz 2021, 19:48

Panowie, mam dobry słuch, to mój zawód. Ludzi nie badam, ale na słuch mogę dużo powiedzieć o silniku. Tak już mam;)
    Cyjas
    Nowicjusz

Zdjęcia: 40
    Prawo jazdy: 04 08 1984
    Przebieg/rok: 8tys. km
    Auto: Fiat Tipo
    Silnik: 1,4 95
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2020

27 Wrz 2021, 21:06

Z innej beczki czy zatankował ON czy PB . A gaworzyłem z kolesiem co lata po stacji orlenu i pomaga zatankować . Taka jego robota . Mówi że zdarza się się że ktoś po...li pistolety do tankowania i przewiesi inaczej, zamieni :mrgreen: . Następny zamiast PB tankuje ON lub na odwrót :mrgreen:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

27 Wrz 2021, 21:27

bonifacy napisał(a):Mówi że zdarza się się że ktoś po...li pistolety do tankowania i przewiesi inaczej, zamieni :mrgreen: . Następny zamiast PB tankuje ON lub na odwrót
    No ale musiałby podnieść dwa na raz i zamienić miejscami. W sumie jest to do zrobienia i powiem szczerze że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Przy okazji jak będę na stacji zwrócę uwagę czy faktycznie jest to takie proste :wink: oczywiście nie będę podmieniał. Swoją drogą diesel ma zawsze czarny pistolet? Tak mi się wydaje ale ostatnio w większości jeżdżę na benzynie i tu raczej czarnego koloru nie widziałem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP