Jak zatankować prawidłowo paliwo i wybrać odpowiednie oznaczenie?

15 Wrz 2021, 01:31

Hejka jestem świeżym kierowcą i mam takie małe pytanie może dla większości trochę głupie i oczywiste ale stwierdzam, że kto pyta nie będzie, otuż posiadam peugeota 307 diesel rocznik 2004 i tutaj pytanie jak wybrać paliwo żeby było w miarę tanio i żeby było to zdrowe dla samochodu? Tuż przede mną pierwsze tankowanie i trochę się stresuję, że wleje złe paliwo albo zrobię jakąś inna głupią rzecz z góry dziekuję.
Szulerro
Nowicjusz

• 15 Wrz 2021, 08:44

Szulerro napisał(a):jak wybrać paliwo żeby było w miarę tanio i żeby było to zdrowe dla samochodu?
    W miarę tanio to jedynie szukać stacji na której będzie trochę niższa cena ale takie stacje no name czasem mogą być wątpliwe i jak stacja nie jest sprawdzona to czasem nie warto ryzykować dla kilku groszy oszczędności na baku. Zdrowe dla samochodu będzie tankowanie do pełna i ponowne jak się zapali rezerwa. Chodzi o to żeby wypełniać często zbiornik a nie jeździć tankując po 5 litrów bo w tedy w baku szczególnie w okresie jesienno-zimowym potrafi skraplać się woda z racji na różnicę temperatur noc-dzień na zewnątrz, a to nie jest zdrowe dla układu zasilania paliwem.
    Szulerro napisał(a):Tuż przede mną pierwsze tankowanie i trochę się stresuję, że wleje złe paliwo albo zrobię jakąś inna głupią rzecz z góry dziekuję.
    Nie ma się czym stresować :) Sprawdź sobie z której strony masz wlew paliwa żeby podjechać dobrą stroną pod dystrybutor. Następnie wybierasz paliwo do diesla z oznaczeniem B7 i wkładasz pistolet do otworu tankowania naciskasz spust i leci. Jak będzie pełno to sam pistolet będzie ci odbijał. Tyle.... :wink:

Tu masz opis na forum: nowe oznaczenia paliw B i E na stacjach paliw
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2021, 10:30

Ja dodam, że pistolet do Diesla ma czarną rączkę. Zwracaj też uwagę na rodzaj ON, bo na stacjach są zazwyczaj dwa - zwykły i premium dużo droższy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2021, 11:39

Na shellu i bp w czwartki masz diesla premium w cenie zwykłego, a benzyna chyba we wtorki. Czy to coś daje, tego nie wiem, ale premium jest w baku :D
    Gość114260

15 Wrz 2021, 11:50

No tak ale tu często trzeba mieć kartę danej stacji żeby skorzystać na takiej promocji i o to warto sprawdzić przed tankowaniem :) Ja na innej stacji mam w środę trochę taniej a w sobotę premium w cenie normalnego ale karta musi być.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

16 Wrz 2021, 10:29

Na bp nic nie trzeba
    Gość114260

16 Wrz 2021, 12:18

Dziękuję bardzo wszystkim :D
    Szulerro
    Nowicjusz

16 Wrz 2021, 12:42

Daj znać jak sobie poradziłeś i czy faktycznie trzeba było się stresować przed takim tankowaniem :)
    Rokiko
    Forumowicz VIP

27 Wrz 2021, 15:22

nie wchodziłem na forum jakiś czas, ale poradziłem sobie bardzo dobrze podjechałem zalałem do pełna zapłaciłem i pojechałem teraz sam zastanawiam się czym się tak stresowałem jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc :D
    Szulerro
    Nowicjusz

27 Wrz 2021, 17:16

Cześć, jak możesz tankuj zawsze premium. Miałem toyotę verso D-4-D i tankowałem vervę na orlenie. Żadnych kłopotów z wtryskami, równą pracą, odpalaniem itp. Kiedyś latem w podróży po Polsce zatankowałem na bp zwykłego diesla i usłyszałem różnicę - silnik zaczął głośniej pracować. Po powrocie znów wlałem vervę i kultura pracy silnika się poprawiła. Obecnie na shellu masz w czwartki promocję diesla premium w cenie zwykłego (we wtorki benzyna). Nie potrzeba karty lojalnościowej. Szerokiej drogi!
    Cyjas
    Nowicjusz

Zdjęcia: 40
    Prawo jazdy: 04 08 1984
    Przebieg/rok: 8tys. km
    Auto: Fiat Tipo
    Silnik: 1,4 95
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2020

27 Wrz 2021, 17:27

Cyjas nie myślałeś żeby badać ludzi na słuch? Skoro inne paliwo potrafisz wykryć w układzie :ok:
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007

27 Wrz 2021, 18:17

galakty napisał(a):Cyjas nie myślałeś żeby badać ludzi na słuch? Skoro inne paliwo potrafisz wykryć w układzie

Ale to prawda ;)
    Gość114260

27 Wrz 2021, 20:48

Panowie, mam dobry słuch, to mój zawód. Ludzi nie badam, ale na słuch mogę dużo powiedzieć o silniku. Tak już mam;)
    Cyjas
    Nowicjusz

Zdjęcia: 40
    Prawo jazdy: 04 08 1984
    Przebieg/rok: 8tys. km
    Auto: Fiat Tipo
    Silnik: 1,4 95
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2020

27 Wrz 2021, 22:06

Z innej beczki czy zatankował ON czy PB . A gaworzyłem z kolesiem co lata po stacji orlenu i pomaga zatankować . Taka jego robota . Mówi że zdarza się się że ktoś po...li pistolety do tankowania i przewiesi inaczej, zamieni :mrgreen: . Następny zamiast PB tankuje ON lub na odwrót :mrgreen:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

27 Wrz 2021, 22:27

bonifacy napisał(a):Mówi że zdarza się się że ktoś po...li pistolety do tankowania i przewiesi inaczej, zamieni :mrgreen: . Następny zamiast PB tankuje ON lub na odwrót
    No ale musiałby podnieść dwa na raz i zamienić miejscami. W sumie jest to do zrobienia i powiem szczerze że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Przy okazji jak będę na stacji zwrócę uwagę czy faktycznie jest to takie proste :wink: oczywiście nie będę podmieniał. Swoją drogą diesel ma zawsze czarny pistolet? Tak mi się wydaje ale ostatnio w większości jeżdżę na benzynie i tu raczej czarnego koloru nie widziałem.
    Rokiko
    Forumowicz VIP