REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
W miarę tanio to jedynie szukać stacji na której będzie trochę niższa cena ale takie stacje no name czasem mogą być wątpliwe i jak stacja nie jest sprawdzona to czasem nie warto ryzykować dla kilku groszy oszczędności na baku. Zdrowe dla samochodu będzie tankowanie do pełna i ponowne jak się zapali rezerwa. Chodzi o to żeby wypełniać często zbiornik a nie jeździć tankując po 5 litrów bo w tedy w baku szczególnie w okresie jesienno-zimowym potrafi skraplać się woda z racji na różnicę temperatur noc-dzień na zewnątrz, a to nie jest zdrowe dla układu zasilania paliwem.Szulerro napisał(a):jak wybrać paliwo żeby było w miarę tanio i żeby było to zdrowe dla samochodu?
Nie ma się czym stresować Sprawdź sobie z której strony masz wlew paliwa żeby podjechać dobrą stroną pod dystrybutor. Następnie wybierasz paliwo do diesla z oznaczeniem B7 i wkładasz pistolet do otworu tankowania naciskasz spust i leci. Jak będzie pełno to sam pistolet będzie ci odbijał. Tyle....Szulerro napisał(a):Tuż przede mną pierwsze tankowanie i trochę się stresuję, że wleje złe paliwo albo zrobię jakąś inna głupią rzecz z góry dziekuję.
galakty napisał(a):Cyjas nie myślałeś żeby badać ludzi na słuch? Skoro inne paliwo potrafisz wykryć w układzie
No ale musiałby podnieść dwa na raz i zamienić miejscami. W sumie jest to do zrobienia i powiem szczerze że nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Przy okazji jak będę na stacji zwrócę uwagę czy faktycznie jest to takie proste oczywiście nie będę podmieniał. Swoją drogą diesel ma zawsze czarny pistolet? Tak mi się wydaje ale ostatnio w większości jeżdżę na benzynie i tu raczej czarnego koloru nie widziałem.bonifacy napisał(a):Mówi że zdarza się się że ktoś po...li pistolety do tankowania i przewiesi inaczej, zamieni . Następny zamiast PB tankuje ON lub na odwrót