Klekotanie seat Leon 1.4 pytanie

27 Wrz 2021, 23:07

witam państwa zakupiłem leona 1 z silnikiem 1.4 16v i no klekota jak że przesiadłem się z forda focusa z którym miałem złe przeżycia takie jak wymiana silnika i ogólnie strata pieniędzy to cały czas mnie te stukanie martwi czytałem że to normalne w tych silnikach że on już tak sobie klekocze i jedyny sposób to wymiana tłoków która wiąże się z kosztami takimi jaka wartość auta więc w moim przypadku odpada ale do rzeczy mi nie przeszkadza sam dźwięk ale bardziej myśl że może do doprowadzić do czegoś gorszego i tu pytanie czy te tłoki sobie tak stukają i będą stukały bez skutków ubocznych czy jednak może coś się stać ja potrafię jechać i wszystko wyłączyć żeby posłuchać czy przypadkiem mocniej nie stuka haha już jakieś przewrażliwienie wiem że wiele osób mówi że stuka im na niskich obrotach ja słyszę je do 3 tysięcy i to nie taki stuk a bardziej tykanie przyśpieszające wraz z wzrostem obrotów leje olej 10w40 a też czytałem że pomaga i je troszkę uspokaja wymiana na 5w50 co myślicie ktoś próbował? Mogę jeździć bez obaw?
Dawi1203
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków
Prawo jazdy: 20 09 2020
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Seat Leon mk1
Silnik: 1.4 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 27 Wrz 2021, 23:52

Miałem kiedyś i nic nie robiłem. Wyobraziłem sobie, ze mam diesla pod maska i nawet fajny to był dzwiek. :D

Nic nie rób, szkoda pieniędzy.
    Gość114260