Jak zatrzymać się bezpiecznie z górki w zimie ?

12 Paź 2012, 09:55

Jak w temacie.
Dam taki przykład:
Jest droga na której normalnie mieszczą się dwa auta, ale gdy jest zaśnieżona to mieści się 1,5 auta (trzeba trochę zjechać). Jadę np. w dół (ogólnie przyjęło się tak, żeby puścić tych co jadą pod górkę), jak zatrzymać się bezpiecznie bez żadnego poślizgu ? Wrzucić na 2, poczekać aż auto wyhamuje i wtedy zahamować czy inaczej ?
Pytam bo kiedyś miałem taki przypadek, że otarłem się lusterkami, szybko nie jechałem maks 30km i nie mogłem się zatrzymać od razu, chwilę się ślizgałem po prostej (nie na boki), i się skończyło tak jak napisałem wyżej.
radek8
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny śląsk

16 Paź 2012, 00:33

Hamować silnikiem, ograniczyć prędkość, przewidywać, że potrzebujesz więcej czasu na zatrzymanie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 13:35

Hamowanie pulsacyjne :) A więc hamowania z krótkimi przerwami. Takie hamowanie pomaga przede wszystkim szybciej wyhamować, kierowca ma większą możliwość korygowania toru jazdy i ominięcia przeszkody niż w przypadku tzw. hamowania cegłą - mocnego naciśnięcia i ciągłego trzymania nogi na pedale hamulca.
Stworek
Początkujący

Miejscowość: Mława
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4 8v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2012, 19:20

Stworek napisał(a):Hamowanie pulsacyjne :) A więc hamowania z krótkimi przerwami.

Takie teorie sprawdzały się 20-30 lat temu jak nie było powszechnie stosowanego systemu ABS

Tak ogólnie to nie ma ścisłej reguły jak najbezpieczniej hamować z góry gdy ślisko jest.
Wiadomo że trzeba być w danej sytuacji przygotowanym, gdy widzimy ze jest stromo to jedziemy na możliwie najniższym biegu z niewielką prędkością, przy czym nie należy wykonywać gwałtownych manewrów.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

07 Gru 2012, 21:31

w ostateczności w zaspę przy drodze :/
Marek99
Początkujący

09 Gru 2012, 13:59

a co myślicie o założeniu łańcuchów na koła? :P
Dominik328

09 Gru 2012, 22:03

Nie w każdych warunkach można z nich skorzystać :) lepiej przeciwiczyć hamowanie silnikiem.
Marek99
Początkujący

31 Gru 2012, 12:43

MSR używać i po problemie
acha
Nowicjusz

Auto: różne
Silnik: różne
Paliwo: Inne