Witam,
Wybieram się na pierwszy przegląd swoją Astrą 1.4 (turbo, 140KM) i zastanawiam się jaki olej zastosować. Według instrukcji mogę użyć jedynie olejów 5W-30, 5W-40, 0W-30 lub 0W-40. Z tego co się naczytałem, im niższa pierwsza liczba, tym lepiej (lepsze smarowanie w niższych temperaturach) oraz im wyższa druga, tym również lepiej (lepsze smarowanie w wyższych temperaturach). Z tego wynika że najbardziej uniwersalny z wymienionych jest 0W-40.
Zastanawiam się jednak czy jest on również najlepszy z punktu widzenia trwałości silnika (czy np. jego lepsze parametry w skrajnych temperaturach nie są okupione gorszym wpływem na silnik w "typowych" warunkach). Z tego co wiem samochód jest fabrycznie zalany olejem 5W-30 - czy zatem nie jest on "lepszy" dla silnika?
Generalnie moje pytanie jest następujące: zakładając, że nie interesuje mnie eksploatacja w skrajnych warunkach temperaturowych, a jedyne czym chcę się kierować to trwałość silnika, który olej z wymienionych będzie najlepszy? Chcę tym autkiem trochę pojeździć i trwałość silnika jest dla mnie priorytetem.
PS. Tak, wiem że olej ma mieć certyfikat Dexos, ale to nadal nic nie mówi jakiej klasy lepkościowej powinien być
![Uśmiechnięty :)]()
Z góry dzięki za odpowiedź!