Jaka klasa oleju najlepsza dla silnika?

27 Cze 2013, 22:15

Witam,

Wybieram się na pierwszy przegląd swoją Astrą 1.4 (turbo, 140KM) i zastanawiam się jaki olej zastosować. Według instrukcji mogę użyć jedynie olejów 5W-30, 5W-40, 0W-30 lub 0W-40. Z tego co się naczytałem, im niższa pierwsza liczba, tym lepiej (lepsze smarowanie w niższych temperaturach) oraz im wyższa druga, tym również lepiej (lepsze smarowanie w wyższych temperaturach). Z tego wynika że najbardziej uniwersalny z wymienionych jest 0W-40.

Zastanawiam się jednak czy jest on również najlepszy z punktu widzenia trwałości silnika (czy np. jego lepsze parametry w skrajnych temperaturach nie są okupione gorszym wpływem na silnik w "typowych" warunkach). Z tego co wiem samochód jest fabrycznie zalany olejem 5W-30 - czy zatem nie jest on "lepszy" dla silnika?

Generalnie moje pytanie jest następujące: zakładając, że nie interesuje mnie eksploatacja w skrajnych warunkach temperaturowych, a jedyne czym chcę się kierować to trwałość silnika, który olej z wymienionych będzie najlepszy? Chcę tym autkiem trochę pojeździć i trwałość silnika jest dla mnie priorytetem.

PS. Tak, wiem że olej ma mieć certyfikat Dexos, ale to nadal nic nie mówi jakiej klasy lepkościowej powinien być :)

Z góry dzięki za odpowiedź!
mmaciekk
Nowicjusz

Auto: Opel Astra

27 Cze 2013, 23:42

zalany jest 5W30 albo 0W30 ze względu na dostępność i prostote w zakupie (te oleje kupisz wszędzie łącznie ze stacją benzynową)
co do temperatur nie do końca jest jak piszesz ale ogólnie można by tak przyjąć, aczkolwiek jak pisze nie do końca, wszytko zależy od silnika w jakim będzie ten olej używany (każdy silnik ma tabele zależności temperatury i lepkości oleju najlepszej w danym klimacie), 5W30 będzie w tym wypadku olejem najbardziej uniwersalnym (z podanych) z największym zakresem temperatur ;)

no i ostatnia rzecz lepiej kupić olej doby lecz tańszy i wymieniać zgodnie z zaleceniami niż drogi i tego nie robić (zwłaszcza przy olejach syntetycznych)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Cze 2013, 08:11

Do wysilonego silnika olej MUSI być firmowy nie jakiś Orlen czy tani Mobil robiony na POlskę.
Lepiej wlać olej najlepszy i jeździć na nim dłużej niż dziadostwo zmieniać często.
Warto kupić olej z napisem racing lub sport do tego dobry filtr np Knecht, Mann.
andrzej_124
Stały forumowicz

28 Cze 2013, 08:46

Ok, ale jakiej klasy?

Nadal nie wiem czy iść w uniwersalność i wybrać jak "najszerszy" zakres (0W-40) czy też lepszy będzie olej mniej uniwersalny... Genrralnie wszystko sprowadza się do pytania: czy uniwersalność temperaturowa oleju 0W-40 odbywa się kosztem jego parametrów w "typowych" warunkach czy też nie? Po prostu interesuje mnie który olej jest najlepszy w "typowych" warunkach...

A co do marki niestety nie mam wyboru :( Autko jest na gwarancji, muszę lać tylko to co ma normę Dexos...
mmaciekk
Nowicjusz

28 Cze 2013, 09:55

jeśli auto na gwarancji to nie masz wyboru i zalejesz to co ma ASO :wink:
w większości napisy rancing i takie bzdety to marketing :mrgreen: ważne co olej ma napisane w normach i jego specyfikacja klasowa,

@andrzej_124 zdefiniuj olej najlepszy (markę) bo to ciekawe bardzo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Cze 2013, 10:58

Trochę wyboru mam :-) Dzwoniłem do ASO i maja kilka do wyboru. Jedynym wymaganiem jest by olej był na tej liście: http://www.gmdexos.com/licensedbrands/d ... rands.html
mmaciekk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...

28 Cze 2013, 13:00

jak nie patrzysz za bardzo na koszty to polecił bym Ci Liqui Moly, Motul,
jeśli troche taniej to masz tam Texaco Havoline (zaletą jest to, że mają też tzw Long Life Oi, czyli olej o zwiększonych odstępach między wymianami, dłużej utrzymuje perametry)
a jak ma być tanio to BP Visco :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Cze 2013, 20:23

Zapytałem kolegi z ASO MB ,jakie oleje stosują w Mercedesach,wymienił jednym tchem----RAVENOL----Jest sklep internetowy.Olej do twego samochodu kosztuje UWAGA :!: 15.50 za litr :D RAVENOL LSG SAE 5W30,spełnia normę ,o którą pytasz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)