Jaka klasa S / S4 Avant vs Seria 3 Touring

06 Lut 2018, 21:37

Drodzy forumowicze,

zbliżają się moje 30. urodziny, więc postanowiłem odświeżyć część garażu.
Zamierzam kupić dwa nowe samochody z rocznika 2018. Jeden już wybrałem, a przy drugim się waham.
Dlatego proszę Was o pomoc i radę przy podjęciu decyzji.

Sprawa 1.
Na pewno zdecyduję się na Klasę S - całą na czarno. Wątpliwość pozostaje jednak przy wyborze silnika.
S 63 4MATIC+ czy S 600 L. Znajomy ma wersję AMG i powiem szczerze, że samochód powala mnie pod każdym względem. Jednak czy do S Klasy nie lepsze jest aksamitne V12? Ma to być samochód reprezentacyjny, więc bardziej przemawia do mnie dwanaście cylindrów. Z drugiej strony sportowy charakter AMG kusi równie mocno. Jakie jest Wasze zdanie?

Sprawa 2.
Codzienny wół kombi.
S4 Avant 3.0 TFSI czy Seria 3 Touring 340i xDrive.
Moce i napęd podobne, więc pozostaje tylko kwestia silnika.
Nie jeździłem żadną z powyższych wersji, jedynie zwykłą A4 2.0 TFSI, ale to inna bajka, więc nie mam odniesienia.
Czy jeden silnik jest dużo lepszy od drugiego, czy zdecydować się co wolę po jeździe testowej, bo obydwie jednostki są godne polecenia?
W tym wypadku zależy mi na niezawodności.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie
Michał
Forseti36
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 04 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi S7, BMW X5
Silnik: 4.0TFSI, M50D
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Automatyczna
0

06 Lut 2018, 23:19

Kupujesz nowe wozy za mnóstwo pieniędzy - nie sugeruj się opiniami ludzi z Internetu, którzy, z dużym prawdopodobieństwem, nie widzieli takich aut na oczy. Tutaj liczy się tylko Twój gust i fanaberie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

07 Lut 2018, 09:57

Rozwalają mnie takie tematy: ,,Mam 80 czy 100K i nie wiem co kupić, pomóżcie,, Zamiast ruszyć za przeproszeniem d . . ę sprzed kompa i iść do salonu. Chociaż dam sobie rękę uciąć że temat taki jak wyżej jest wyssany z palca jak bajka o kocie w butach.
SJ12
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.5 V-TEC 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
0

07 Lut 2018, 11:07

Pewnie tak jest. Gość ma wpisaną S7 w autach, a się pyta co ma kupić, dobre.
Pisze o niezawodności, a wskazuje na jedne z najdroższych aut w eksploatacji (TFSI, xDrive itp). Kolejny temat "chcem kupić Camaro czy to dobry wybór" - tak, wyśmienity.

Kup to co chcesz i tyle.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
0

07 Lut 2018, 11:24

I jeszcze wszystkiego dobrego z okazji urodzin, niech nigdy nie braknie Ci pieniążków na nowe fury :ok:
SJ12
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.5 V-TEC 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997
0

07 Lut 2018, 18:55

Serdecznie dziękuję za "pomoc".

Pojeździłem dzisiaj kolejny raz S63 kolegi i wybieram tę opcję, bo jestem zachwycony jak dziecko lizakiem.
Pomimo sportowego zacięcia samochodu nie zdecyduję się na pakiet karbonowy, lecz wszystko wezmę w zwykłej czerni.
V12 może kiedyś.

Co do auta na co dzień jeszcze nie podjąłem decyzji, ale wybór padnie raczej na BMW.

Jutro idę do salonu skonfigurować Mercedesa i jak tylko go odbiorę, to wrzucę zdjęcia dla Panów Krytykantów.

Gorąco pozdrawiam
M.
Forseti36
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 04 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi S7, BMW X5
Silnik: 4.0TFSI, M50D
Paliwo: Inne
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...