Jaką lawetę do osobówki ?

04 Gru 2010, 22:49

Witam wszystkich mam do was pytanie mianowicie szukam lawet do osobówki żeby sprowadzać samochody osobowe. Za niedługo będę posiadł auto o wadze ok 1500kg. Mam jeszcze jedno do was pytanie która laweta będzie się do mnie nadawała jak posiadam tylko i wyłącznie prawo jazdy kat. B ??

[link do oferty na Allegro wygasł]

Natta
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

04 Gru 2010, 23:02

jeśli masz tylko i wyłącznie kat B to możesz ciągać tylko i wyłącznie przyczepy o DMC do 750 kilogramów czyli w zasadzie żadna laweta się nie mieści
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Gru 2010, 23:05

Czyli to znaczy że laweta nie może być cięższa niż 750kg ale mogę na nią za lądować takie auto żeby komplet mi nie przekraczał 3.5t ? a liczy się to że na B muszę mieć jedno osiową czy to bez różnicy czy jedno osiowa czy dwu ??
Natta
Nowicjusz

04 Gru 2010, 23:24

Natta napisał(a):Czyli to znaczy że laweta nie może być cięższa niż 750kg

Ja myślę ze masa zestawu tzn.pojazd ciągnący+laweta z ladunkiem nie moze przekroczyc 3,5 T.W tym przypadku nie ma znaczenia czy bedziesz mial lawetę 1 lub 2 osiową...Liczy sie masa wlasna pojazdu ciągnącego oraz laweta z ładunkiem.Musisz tez pamiętac zeby pojazd ciągnący posiadał odpowiednie parametry haka....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2010, 23:33

Aha no to by logiczne też było. Czyli jak auto by mi ważyło ok. 1300-1400kg + laweta 400-500kg to 1700-1900kg mi będzie ważyło auto z pustą lawetą to na lawetę mogę auto wrzucić do 1800-1600kg?? A jak mi by np. tą wagę nie wiele ale przekraczało to jakie konsekracje podczas kontroli bym miał? Czyli wszystkie linki co wysłałem to się zaliczają :)?
Natta
Nowicjusz

04 Gru 2010, 23:36

Migi60, masz racje źle się wyraziłem, głupia ja :oops: :mrgreen:
750 zwykle przyczepka bez hamulca (lub połowa masy holownika) a zapomniałem że wszystkie lawety dopuszczone do ruchu powinny mieć hamulec,
DMC Twojej lawety nie może przekraczać masy własnej pojazdu holującego, a za razem nie przekroczyć może przekroczyć 3,5t w raz z masą holownika,
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

05 Gru 2010, 00:14

Czekam na odpowiedz z mojego poprzedniego postu :)
Natta
Nowicjusz

05 Gru 2010, 00:22

jeżeli DMC holownika 1500 to DMC lawety (czyli masa lawety+ to co na lawecie) nie może przektoczyć 1500
DMC- dopuszczalna masa całkowita czyli masa pojazdu plus ładowność
samochody osobowe nie mogą holować przyczep cięższych od własnego DMC ale też o masie większej niż dopuszczalna masa homologowana na haku holowniczym,
czyli może być sytuacja że DMC pojazdu będzie 1600kg ale hak będzie homologowany tylko do 1200kg
pocieszny
Forumowicz VIP

05 Gru 2010, 10:35

Aha no to czyli wszystkie linki z lawetami z pierwszego postu mogę rozważać ? A to ile taki hak kosztuje z homologacją na coś w stylu 1500kg ?
Natta
Nowicjusz

05 Gru 2010, 10:51

Z art. 88 ust. 2 pkt 3 Prawa o ruchu drogowym wynika, że mając prawo jazdy kategorii B, można kierować pojazdem z przyczepą, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza masy własnej ciągnącego pojazdu, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t.
Ostatnio edytowany przez Jogi4x4, 05 Gru 2010, 11:20, edytowano w sumie 1 raz
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

05 Gru 2010, 10:57

No to w końcu można czy nie można ? bo już się zgubiłem jedni piszą tak drudzy tak , to jak w końcu ?
Natta
Nowicjusz

05 Gru 2010, 11:10

Z art. 88 ust. 2 pkt 3 Prawa o ruchu drogowym wynika, że mając prawo jazdy kategorii B, można kierować pojazdem z przyczepą, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza masy własnej ciągnącego pojazdu, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t. i tutaj jest problem bo jeśli ciągniesz coś np. Toledo masa własna 1050kg to DMC lawety nie może przekroczyć 1050kg jeśli masz cięższe auto np. Transita i weźmiesz taką lawetę [link do oferty na Allegro wygasł] to nie zmieścisz się w 3.5T bo DMC lawety to 2000kg więc zespół pojadów bedzie za ciężki. Najlepiej zrobić B+E i masz spokój :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

05 Gru 2010, 11:19

Aha a jak bym przepuśćmy jechał laguną 2 w kombiku do tego laweta 2osiowa jakaś z tych linków co podałem i na lawecie auto typu leon albo golf 5 czy też coś większego jak vw passat b5 FL to w tedy jakie konsekracje ponoszę podczas kontroli przez policję ?
Natta
Nowicjusz

05 Gru 2010, 11:24

Tylko pytanie ile Laguna ma na haku?? Bo jak masz 1200kg a laweta DMC 2000kg no to tutaj nie przejdzie. A konsekwencje to nie wiem za bardzo, ja mam B+E i jak coś to nie było problemów nigdy i masy też zachowane.
Jogi4x4
Stały forumowicz

05 Gru 2010, 11:28

A to ile kosztuje hak z homologacją coś więcej niż 1200kg ?
Natta
Nowicjusz