Laweta - jaka dopuszczalna masa całkowita?

06 Gru 2023, 11:15

Witam wszystkich
Proszę o pomoc i wyjaśnienie mi kilka zapytań
A mianowicie zrobilem prawko E do B i chce ciągnąć lawete trochę czytałem na forach ale do końca nie mogą zrozumieć
Wstawiam tu zdiecie dow.rej.,chodzi mi o to jaka lawete kupić (ładowność) i ile moge ciągnąć za sobą chodzi mi o wagę maksymalna czy moge wieść busa o wadze 2100kilo?
Jestem laik w tym temacie tak że proszę o wyrozumiałość i pomoc.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tomosi4
Nowicjusz

06 Gru 2023, 11:38

tomosi4 napisał(a):ile moge ciągnąć za sobą chodzi mi o wagę maksymalna czy moge wieść busa o wadze 2100kilo?
Masz to podane w rubryce O1. Pozycja ta w dowodzie rejestracyjnym wskazuje największą dozwoloną wagę przyczepy z hamulcem, którą dany samochód ma prawo holować (w rzeczywistości odnosi się to do dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy). W twoim przypadku będzie to masa przyczepy wraz z busem na niej i nie może ona przekroczyć 2400kg.

Czyli jak znajdziesz lawetę z DMC 2400kg to teraz będzie zależało od wagi samej przyczepy czyli masy własnej ile będziesz mógł na niej przewieźć legalnie. Tu masz przykłady:
DMC 2400kg - masa własna: 540 kg - ładowność: 1860 kg
DMC 2400kg - masa własna: 400 kg - ładowność: 2000 kg
Im większa masa własna przyczepy tm mniejsza ładowność :wink:

tomosi4 napisał(a):czy moge wieść busa o wadze 2100kilo?
Jak znajdziesz przyczepę o DMC 2400kg i masie własnej 300kg to wtedy tak bo ładowność będzie 2100kg. Jednak w realu nie znajdziesz tak lekkiej lawety.

Tu jest jeszcze kalkulator ale on chyba nie obejmuje kategorii B + E ale możesz zerknąć kalkulator/prawo-jazdy-b-przyczepa/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Gru 2023, 12:04

Ok dziekuje za szybką odp. :ok:
Czyli jak zakupie lawete DMC 2500kg masa wlasna 500kg to moge wrzucić auto maks 1900kg
Dobrze rozumiem
tomosi4
Nowicjusz

06 Gru 2023, 12:31

tomosi4 napisał(a):Czyli jak zakupie lawete DMC 2500kg masa wlasna 500kg to moge wrzucić auto maks 1900kg
DMC 2400kg reszta się zgadza :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Gru 2023, 12:39

Ok
A jest np laweta DMC 2500 i wazy 500kg to taką moge zakupić
Ja moge max do 2400kg czyli zostaje mi 1900kg czy się myle
tomosi4
Nowicjusz

06 Gru 2023, 12:40

A jest szansa zmienić w dowodzie O1 u diagnosty czy nie ma szans.
tomosi4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...

06 Gru 2023, 13:02

tomosi4 napisał(a):A jest np laweta DMC 2500 i wazy 500kg to taką moge zakupić
Kupić możesz ale nie możesz jej ciągnąć.
tomosi4 napisał(a):Ja moge max do 2400kg czyli zostaje mi 1900kg czy się myle
Możesz max DMC 2400kg a ładowność zależy od wagi przyczepy już to wyżej napisałem.
tomosi4 napisał(a):A jest szansa zmienić w dowodzie O1 u diagnosty czy nie ma szans.
nie zmienisz bo masz jeszcze rubrykę F3 – dopuszczalna masa zespołu pojazdów (wartość określona przez producenta). Różnica między nimi to DMC przyczepy, którą wolno ciągnąć danym autem.
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Gru 2023, 13:09

Ok dziekuje za szybka odp i wyjaśnienie tematu.
Wszystko juz jasne :ok:
Pozdrawiam.
tomosi4
Nowicjusz

08 Cze 2024, 15:18

Cześć!

Zrobiłeś prawo jazdy kategorii E do B, więc masz możliwość ciągnięcia przyczepy o większej masie całkowitej niż standardowo dopuszczalne z kategorią B. Kluczowe jest jednak, aby upewnić się, że zestaw pojazd plus laweta nie przekracza maksymalnych dopuszczalnych mas określonych w dowodzie rejestracyjnym twojego samochodu.

Ładowność lawety: Zwróć uwagę na masę własną lawety oraz jej dopuszczalną ładowność. Musisz dodać masę własną lawety do masy przewożonego pojazdu i upewnić się, że suma ta nie przekracza maksymalnej dopuszczalnej masy całkowitej (DMC) zestawu, na którą pozwala twój pojazd.

Maksymalna masa ciągnięta: Sprawdź w dowodzie rejestracyjnym twojego pojazdu maksymalną dopuszczalną masę przyczepy (z hamulcem i bez hamulca). Musisz też sprawdzić, czy masa całkowita lawety i przewożonego pojazdu nie przekracza tych wartości.

Masa przewożonego pojazdu: Skoro mówisz o busie o wadze 2100 kg, musisz do tej wagi dodać masę własną lawety. Upewnij się, że suma tych mas mieści się w dopuszczalnej masie zestawu (samochód + laweta) oraz że laweta ma odpowiednią ładowność.

Pamiętaj, że odpowiednie ustawienie ładunku i jego zabezpieczenie na lawecie są kluczowe dla bezpieczeństwa podczas transportu.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą. Jeśli masz dodatkowe pytania, śmiało pytaj!
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa