Witam.
Proszę o podpowiedź,
jakie auto kupić . Ale najpierw proszę o dokładne przeczytanie wszystkiego poniżej - to moje kryteria, którymi się kieruję. Przedział cenowy 10.000-30.000zł, ma być bezawaryjny na długich trasach (jeżdżę PL-DE 800km 2x w tygodniu), powinien palić do 8l/100km przy prędkościach 140-160km/h, mieć wysoki moment obrotowy, aby sprawnie przyspieszał i wyprzedzał. Reszta nieistotna. Może być coś klasycznego.
Podam pewne przykłady mojego sposobu myślenia. Mercedes W124 byłby świetny, bo jest wygodny, silniki benzynowe (od 3,2l) są mocne i elastyczne, ale najmocniejszy TD jest torchę za słaby, a do tego nie lubi ciągłej jazdy z wysokimi prędkościami. Natomiast benzynowe palą ponad 12 litrów przy „moich” prędkościach. Więc odpada.
Mercedesem S211 E500 jeżdżę obecnie, auto osiągi ma przyzwoite, ale spalanie przy tej częstotliwości podróży zabija na dłuższą metę, poza tym mnogość elektroniki i niepotrzebnych rozwiązań powoduje jego awaryjność; tym samym niepewność – odpada.
Alternatywne auto, którym jeżdżę obecnie to Volvo S70 2,5TDI 140KM. Auto proste, z ręczną skrzynią biegów, wygodne, lecz dość głośne przy wysokich prędkościach. Moment obrotowy 280Nm sprawia, że auto jest dla mnie zbyt ospałe. Spalanie jest genialne – przy powyższych prędkościach wynosi ok. 8l/100km, na drogach normalnych zejdę poniżej 6l. Ale niestety silnik za słaby – odpada… Tym samym wszelkie TDI, HDI, CDTI o mocy poniżej 160KM odpadają.
Podam przykład auta, nad którym myślałem – Volvo C70 2006 D5 moc 180KM – auto stylowe, szybkie i mocne z przyzwoitym spalaniem, ale wykracza poza budżet, a do tego większość aut jest z automatem, które w Volvo są od Aisina i sypały się.