Jaka nawigacja do 500zł?

23 Mar 2010, 14:44

Mam zamiar kupić nawigację za góra 500zł nie wyjeżdżam autem zagranicę dlatego mapa Polski w zupełności wystarczy. Jaka mapa najlepiej sprawuje się w Polsce i które urządzenie możecie polecić?
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

23 Mar 2010, 17:17

Z tego co wiem to nawigacja firmy TOM TOM cieszy sie dobrą opinią u nas,ja mam firmy Lark ale nie zdążylem jej jeszcze przestestować bo jakoś nie ma okazji :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2010, 15:55

go clever najlepszy stosunek ceny do jakości.wiekszość taksówkarzy jeździ na tym sprzęcie.sam używam jeszcze mnie nie zawiodła a co ważniejsze nie wyprowadziła w pole.1 minus dość długo trzeba czekać aby zlokalizował satelity ok 5 min.cena ok 250zł

pozdr
sebastian
sebastian43210
Początkujący

Miejscowość: warszawa

01 Kwi 2010, 12:36

tomtom, mio, lark są ok, go clever ma jakąś dziwną i brzydką mapę choć nie wiem jak tam z odwzorowaniem. Jak dla mnie, to najlepsze mapy robi MapaMap i nawigację z taką mapą bym wybrał. Automapa jest przereklamowana, generalnie nie da się słuchać tych komunikatów które podaje co chwilę, bez końca "możliwe radary" i inne głupoty wygaduje, jak dla mnie za krzykliwa i za dużo informacji podaje, w zasadzie musiał byś ciągle gapić się na nawigację a nie na drogę, żeby to wszystko ogarnąć. Żeby to skonfigurować trzeba nad tym nieźle posiedzieć.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

01 Kwi 2010, 13:40

automapa podaje tylko to co jej każesz podawać ;) jest o wiele bardziej konfigurowalna niż tom tom czy inne "firmówki" zresztą wielość różnych dodatków dostępnych do AM bije na głowe konkuręcje nie mówiąc o tym że jednak ma największe odzwierciedlenie adresowe z dostępnych map,
ogólnie na drogę do osobówki polece jakąkolwiek navi z "marketu" i dograną do nie AM :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Kwi 2010, 13:58

Pocieszny ale szczerze powiedz ile trzeba spędzić na AM czasu i ile km przejechać, żeby ją skonfigurować? Moim zdaniem mnogość tych funkcji tylko zaciemnia główny powód istnienia nawigacji - trafianie do celu. Ja siedziałem po kilka godzin za każdym razem zanim wyruszyłem, kopałem w tych opcjach i za każdym razem kiedy wyjechałem musiałbym się zatrzymywać i coś w niej poprawiać. AM to raczej mapa dla hobbisty niż człowieka w biegu. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać co do wyższości MM nad AM ale najnowsza MM 6.4 prezentuje poziom i bazę adresów nie gorszy od AM a może nawet lepszy. Radzę sprawdzić ;)

Dyskutowanie o tym co jest lepsze przypomina mi dyskusję, czy lepszy jest linux czy windows. Niby linux jest lepszy ale trzeba sporo trudu włożyć w to, by go odpowiednio skonfigurować i sporo trzeba poświęcić czasu na necie na znalezienie odpowiedzi, które nie zawsze trafiają w nasze potrzeby. Myślę że podobnie jest z nawigacją i mapami. Ale jeśli nie wiemy co wybrać, to najlepiej wybrać jaką kolwiek nawigację z czytnikiem kart i przetestować sobie mapy wg własnych oczekiwań. Z tego co wiem to lark nie robi z tego problemu, z innymi to nie wiem.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

01 Kwi 2010, 14:07

ja polecam nawigacje firmy Vordon, bardzo dobra cena bo 289 zł, 5 calowy wyświetlacz, fajna mapa z NaviteQa, także naprawde warto, ja kupiłem na allegro , ale wiem ,ze teraz jest sklep, jak sie nie mylę to chyba vordon.pl
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

01 Kwi 2010, 15:13

karlone, oczywiście masz racje :) trzeba popracować ale efekt jest na prawde niezły,
ja ogólnie używam 3 rodzajów map: AM do takiej normalnej jazdy po asfalcie (i na prawde od 5 lat nie znalazłem lepszego produktu) do innych zabaw Garminowa GPMapa TOPO i OZIExplorer (czasem zamieniany na GPSTuner)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Maj 2011, 00:25

Witam, mam tą nawigację 4,3 cali: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty i jestem z niej bardzo zadowolony.
Standardowo wgrana mapa Polski jest dobra, nie ma większych problemów z wyszukiwaniem trasy, ani z skokami nawigacji (w niektórych bywają spore różnice), głośniki mówią głośno i wyraźnie, ekran też nie przyprawia mi problemów z odczytaniem tego co chcę wiedzieć.
Do tego nawigacja jest odblokowana, więc jak nie spodoba ci się standardowa mapa to możesz łatwo zainstalować inną.
W sumie polecam zainteresować się tym produktem, nie miałem żadnych problemów z wysyłką.
Ostatnio edytowany przez arekk10, 22 Maj 2011, 11:16, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl