A co rozumiesz pod pojęcie "rozsądna cena" i co ma robić ta "naprawdę solidna" navi.
Navi można złożyć już od 500 PLN (palmtop z GPS z allegro, z darmowym sofwarem - np oziexplorer). Jeśli myślisz o navi do samochodu - proponuję:
1) radio samochodowe wyposażone w navi
- koszt: od około 2.500PLN
- zalety: spory wyświetlasc (od 4.3" do 7") - zazwyczaj dotykowy; po drobnej modyfikacji (miękkiej = programowo) masz możliwość załadowania dowolnego softu, zgodnego z Twoimi oczekiwaniami; System WindowsCE *4.2 NET, 4.2 Core lub 5.0) "na pokładzie" = możliwość doinstalowania dodatkowego softu; zazwyczaj Bluetooth w radiu (tej kalsy) = zestaw głośnomówiący zintegrowany w radiu; zazwyczaj tej klasy radio ma też MP3, MP4, DIVX, CD, DVD, TV...
- wady: konieczność wymiany radia; urządzenie nieprzenośne...
- np. VDO Dayton, Alpine, blaupunkt, Delco, redPower...
2) samodzielna navi
- koszt od ok. 900PLN
- zalety: duża mobilność urządzenia (auto, narty, rower, piesze wyprawy), niski koszt,
- wady: krótki żywot na baterii - konieczność posiadania ładowarki, brak (lub bardzo trudno) możliwości zmiany mapy/programu; zazwyczaj kiepskie, mało dokładne mapy Polski i europy wschodniej
- np. TomTom, Garmin, Mio
3) navi w palmtopie
- koszt od ok. 500PLN
- zalety: najniższe koszty (w wersji minibudżetowej); wielorakie zastosowanie (w końcu palm to taki mały komputerek); łatwa instalacja różnych map/programów; mobilność urządzenia
- wady: krótki żywot na baterii; urządzenie bardzo delikatne (im tańsze tym delikatniejsze) = łatwo uszkodzić;
- np. hp, FujitsuSiemens, mio, medion/tevion...
Wybór należy do Ciebie.
Ja osobiście mam navi w radiu i bardzo jestem z tego zadowolony. Zawsze "pod ręką", nie zapominam zabrać z domu (chyba, że zostawię panel
), a z racji gabarytu - bardzo duża czulość odbiornika (nie gubi satelitów nawet w gęstej i wysokiej wielkomiejskiej zabudowie). Kilka programów do navi zainstalowałem na karcie i w zależności gdzie się wybieram - taką navi sobie włączam...