Jaką nawigacje wybrac oto jest pytanie ....

07 Sty 2008, 20:52

Witam wszystkich foromaniaków.
Chce kupic dobrą nawigacje samochodową która będzie miała szczegółową mape polski oraz naszych najbliższych kochanych sąsiadów. Wszczególności Niemcy i Czechy i Słowację.
Szukam czegoś naprawde solidnego za rozsądną cene :roll: ...
:D :D
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

11 Sty 2008, 10:41

A co rozumiesz pod pojęcie "rozsądna cena" i co ma robić ta "naprawdę solidna" navi.
Navi można złożyć już od 500 PLN (palmtop z GPS z allegro, z darmowym sofwarem - np oziexplorer). Jeśli myślisz o navi do samochodu - proponuję:
1) radio samochodowe wyposażone w navi
- koszt: od około 2.500PLN
- zalety: spory wyświetlasc (od 4.3" do 7") - zazwyczaj dotykowy; po drobnej modyfikacji (miękkiej = programowo) masz możliwość załadowania dowolnego softu, zgodnego z Twoimi oczekiwaniami; System WindowsCE *4.2 NET, 4.2 Core lub 5.0) "na pokładzie" = możliwość doinstalowania dodatkowego softu; zazwyczaj Bluetooth w radiu (tej kalsy) = zestaw głośnomówiący zintegrowany w radiu; zazwyczaj tej klasy radio ma też MP3, MP4, DIVX, CD, DVD, TV...
- wady: konieczność wymiany radia; urządzenie nieprzenośne...
- np. VDO Dayton, Alpine, blaupunkt, Delco, redPower...

2) samodzielna navi
- koszt od ok. 900PLN
- zalety: duża mobilność urządzenia (auto, narty, rower, piesze wyprawy), niski koszt,
- wady: krótki żywot na baterii - konieczność posiadania ładowarki, brak (lub bardzo trudno) możliwości zmiany mapy/programu; zazwyczaj kiepskie, mało dokładne mapy Polski i europy wschodniej
- np. TomTom, Garmin, Mio

3) navi w palmtopie
- koszt od ok. 500PLN
- zalety: najniższe koszty (w wersji minibudżetowej); wielorakie zastosowanie (w końcu palm to taki mały komputerek); łatwa instalacja różnych map/programów; mobilność urządzenia
- wady: krótki żywot na baterii; urządzenie bardzo delikatne (im tańsze tym delikatniejsze) = łatwo uszkodzić;
- np. hp, FujitsuSiemens, mio, medion/tevion...

Wybór należy do Ciebie.
Ja osobiście mam navi w radiu i bardzo jestem z tego zadowolony. Zawsze "pod ręką", nie zapominam zabrać z domu (chyba, że zostawię panel :mrgreen:), a z racji gabarytu - bardzo duża czulość odbiornika (nie gubi satelitów nawet w gęstej i wysokiej wielkomiejskiej zabudowie). Kilka programów do navi zainstalowałem na karcie i w zależności gdzie się wybieram - taką navi sobie włączam...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

01 Lut 2008, 18:46

Ja też się rozglądam za nawigacją i właśnie znalazłam na necie coś takiego: http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7928-p-25292.html
Wydaje mi się, że jest bardzo funkcjonalna. Co myślicie?
Lahmia
Nowicjusz

01 Lut 2008, 19:02

jedna z lepszych nawigacji.. Warto kupić..
Jak chcesz zaoszczędzić to można kupić troszkę obkrojoną wersję Beckera za 1200zł
http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7927-p-25223.html
ja bym kupił tą tańszą wersje.. :)
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

01 Lut 2008, 20:13

Dzięki Hell_Soul :D Zawsze to trochę taniej :D Zaraz się wczytam w parametry. Jeśli możesz polecić jeszcze inne nawigacje, to ja bardzo chętnie poczytam.
Lahmia
Nowicjusz

01 Lut 2008, 21:51

Nie ma problemu :wink: Kolejnym nawigatorem gps godnym uwagi jest najnowszy Navigon 2110 - cena ok 1200zł
Testowałem go osobiście i muszę przyznać, że bardzo zbliżony do Becera, także polecam..
link do aukcji: [link do oferty na Allegro wygasł]
link do strony producenta z opisem produktu: http://www.navigon.com/site/pl/pl/shop/ ... elist/1120
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...

04 Lut 2008, 11:24

Dzięki :D Popatrzę :)
A powiedz... Co myslisz o TomTom ONE v3 - właśnie znalazłam w reklamie Vobisu. Znalazłam jeszcze Garmin nuvi 250W GP. Pierwszy kosztuje 699zł, drugi 1.199zł...
Lahmia
Nowicjusz

04 Lut 2008, 15:54

TomTom to już ostatecznośc.. jest dobre ale mapa np PL zgodna jest w 70%.. zadaj sobie pytanie, jak potrzebujesz dojechac do jakiegos miasta, znanego miejsca to nie będzie problemu.. a jak wsie etc to już gorzej.. ja bym jednak wolał poczekac i kupic lepszego nawigatora z tych powyższych, wcześniej podanych.. no chyba, że bardzo mało jeździsz to po co wydawac tyle kasy..
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Lut 2008, 12:49

Ta nawigacja, o której napisałeś wcześniej Navigon 2110 jest super i prawdopodobnie na tą się zdecyduję. A wiesz? Udało mi się ją znaleźć dużo taniej niz na allegro :D
Lahmia
Nowicjusz

08 Lut 2008, 00:11

No to brawo.. ale u producenta czy jak ? :D
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

13 Lut 2008, 10:06

No właśnie nie u producenta - jak chcesz to dam Ci namiar :D Sorry, że odpisuję z takim poślizgiem, ale nie bylo mnie :)
Lahmia
Nowicjusz

14 Lut 2008, 09:28

spokojnie, nic się nie dzieje :wink:
Jak możesz to wyślij mi namiary na PW, z góry dzięki :D
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lut 2008, 16:34

Otóż, tata kazał mi żebym poszukał mu nawigacji GPS i mam problem ponieważ nie znam sie na tym zbyt dobrze. Nie jaką wiedzę już na ten temat zdobyłem (czytając zasoby internetu), ale nadal mam wiele pytań.
Zauważyłem też, że Nawigacja GPS firmy Becker jest najlepsza, czy to prawdą ?? I mam też prośbę, czy ktoś kto się orientuje w temacie mógłby podać mi model nawigacji i linka do niej która spełnia te kryteria :
-ma mocną obudowę
-posiada jak najdokładniejsza mapę Polski, mapy innych krajów mnie nie interesuję
-ekran ma dotykowy
-posiada lektora w języku polskim oraz menu jest także w języku polskim
-koszt całego zestawu możliwie żeby nie przekroczył 1500 zł
Z góry dziękuje za pomoc.
Let's the Crusade Begin
Joannita
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lut 2008, 21:14

bez zastanowienia kupuj Beckera http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7927-p-25223.html

albo Navigon 2110

link do aukcji: [link do oferty na Allegro wygasł]
link do strony producenta z opisem produktu: http://www.navigon.com/site/pl/pl/shop/ ... elist/1120

oba są bardzo dobre, testowałem je osobiście, funkcje bardzo zbliżone do siebie.. więc poczytaj i sama zdecyduj.. Niezależnie który produkt z tych 2 wybierzesz zrobisz dobry zakup.. :wink:
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lut 2008, 22:09

Hell_Soul napisał(a):bez zastanowienia kupuj Beckera http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7927-p-25223.html

Dzięki za pomoc, ale nadal mam pytania.
Będę zamawiał jak już tą Beckera bo ma dokładniejsza mapę niż Navigo.
Każda nawigacja, jak ta na filmiku tak mało płynnie chodzi czy to zależy od szybkości jazdy ??
Joannita
Nowicjusz
Awatar użytkownika