Problem z autem z usa

11 Sie 2008, 22:27

Witam,

sprowadzam wlasnie auto z USA. jest to Toyota Camry XLE 2009.
i jak wszystkim wiadomo zarowno nawigacja ( brak map) jak i radio (odmienne czestotliwosci niz w europie) nie beda dzialaly w naszym ojczystym kraju :P

Tutaj mam do was uzytkownikow pytanie - JAK i GDZIE przerobic radio zeby odbieralo wszystkie nasze fale i nawigacje zeby odbierala nasze mapy??

W tej kwestii jestem laikiem bo do tej pory nie interesowalem sie tym poniewaz wszystkie auta kupowalem w polsce. Jezeli potrzeba jakis dokladniejszych informacji to prosze pisac.

Bardzo prosze o pomoc :( :D
Kubu$
Nowicjusz

16 Sie 2008, 18:56

co do nawigacji to trzeba tylko wgrac europejskie mapy moge polecic w poznaniu ludzi co sie znaja, a radio powinno dzialac ja przywiozlem sobie kieszonkowe i byly te same czestotliwosci.
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Sie 2008, 21:48

no nie beda te same bo tam maja tylko nieparzyste koncowki Mhz...
Kubu$
Nowicjusz

16 Sie 2008, 22:02

moje radio dziala na fm bez zarzutow
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Typ: Hatchback

17 Sie 2008, 10:24

Kubu$ napisał(a):no nie beda te same bo tam maja tylko nieparzyste koncowki Mhz...

que?!
Od kiedy??...

Poza tym - temat przenoszę - tutaj jest dział problemów technicznych. Od problemów z audio, CD, GPS - jest odrębny dzial!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

17 Sie 2008, 10:48

hmm od zawsze? :P

kazde radio ze stanow czy np kanady ma wylacznie czestotliwosci "nieparzyste" np : 100.1 , 100.3 , 100.5 itd...
Kubu$
Nowicjusz

19 Sie 2008, 07:48

Hmm... w takim razie ktoś z nas ma pecha... Ja miałem kiedyś RoadStara z USA i stroił dobrze zarówno na parzyste, jak i nieparzyste. Kolega ma w Rodeo (sprowadzony z USA w zeszłym roku) oryginalne "amerykanskie" radio, którego nie wymieniał ani nie przestrajał i również bez żadnych ingerencji stroi i na parzyste i na nieparzyste (dokładnie rzecz ujmując - stroi co 0.05 MHz)...

No, ale może akurat spotkałem się z jakimiś pechowymi - innymi-niż-wszystkie - radiami z USA...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

19 Sie 2008, 11:18

hmm no to faktycznie musiales miec nie pecha ale szczescie bo w stanach maja inne czestotliwosci i to nie jest moj wymysl ;) no nic bede dzwonil po ludziach i pytal moze ktos wie gdzie sie tym zajac bo na pewno ktos to robi tylko trzeba go znalezc :]
Kubu$
Nowicjusz

19 Sie 2008, 12:27

Kiedyś wszystkie radia ze stanów miały częstotliwości "co połówkę".
Teraz wiele zależy od konkretnego modelu samochodu.
W akcie globalizacji wiele modeli radia jest uniwersalna (przeskakuje co 0.05).
Polecam zapytać o to którąś z firm sprowadzających ten model ;)
Jeśli radio jest połączone z navi, to ewentualny problem pewnie leży w sofcie, więc przy zmianie mapy, zmienią i to.
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

19 Sie 2008, 17:20

hmm no tak tak -radio jest razem z nawigacja wiec pewnie obsługuje to wszystko jeden komputer
Kubu$
Nowicjusz