Jaka skrzynia biegów manual czy automat? Dylemat przed kupnem

17 Lip 2019, 12:09

Stoję przed wyzwaniem kupna nowego samochodu. Do tej pory miałem skrzynie manualną, ale coraz częściej myślę o skrzyni automatycznej, co o tym myślicie? Dajcie znać co o tym myślicie?
KateWroc
Obserwowany

18 Lip 2019, 13:52

zakup pierwszego automata wiąże się ze sporym ryzykiem - nigdy więcej nie kupisz skrzyni manualnej. Ot filozofia. Jeżeli chcesz automat to go bierz. Niestety nowoczesne auta z dwusprzęgłowymi automatami zaczynają mieć problemy po przejechaniu 150 - 200 tys. ale przy zakupie nowego auta to nie problem
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

18 Lip 2019, 15:07

To zalezy
koszy utrzymania w przypadku aut uzywanych
zazwyczaj doplata do auta nowego z automatem
jakiej mocy silnik, powyzej pewnej mocy moim zdaniem manual nie ma juz racji bytu chociaz fajnie sobie pomachac lewarkiem czasem to nie wyobrazam sobie np BMW MW z manualem
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lip 2019, 15:44

Raziel11 napisał(a):nie wyobrazam sobie np BMW MW z manualem
chyba automatem :wink:

Ja tez jestem zwolennikiem automatu chodź kiedyś jak słyszałem automat to mówiłem beeee
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lip 2019, 15:46

Ja wiem ze frajda i wgl ale w manualu zamiast 4sekund to bym chyba robil 7 do setki ;p

te automaty czy to w vagu czy bmw czy mercedesie sa po prostu Fenomenalne przez duze F, ogranicza to troche moze fun z jazdy i ogranicza nas do wciskania gazu i trzymania kierownicy ale przyy 400 koniach na RWD i tak mamy co robic
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lip 2019, 21:08

Tylko automat. Ręczna skrzynia biegów już staje się przeżytkiem. Nie byłem zwolennikiem automatów. Przejechałem się automatem, przekonałem się, kupiłem automat i do manuala już nie wrócę.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...
    Dobór oleju do samochodu - zanim napiszesz, przeczytaj
    Ostatnimi czasy nasi forumowicze mają problem z doborem oleju do silników w swoich samochodach, zatem słów kilka na ten temat - do silnika samochodu należy lać olej taki, jaki zaleca producent samochodu. Dotyczy ...