Jaka skrzynia znajduje się w Honda CR-V automat

14 Sie 2022, 20:08

Czy ktoś orientuje się jaki typ automatycznej skrzyni znajduje się w benzyniaku Hondy CR-V w wersji 2012-2018, oraz tych z poprzedniej generacji (- 2012). Np w tych dwóch poniższych wersjach:

1. CR-X 2010 2.0 i-VTEC EX Auto 4WD oraz
2. CR-X 2.0 I-VTEC ES 5DR Automatic

Czy są to klasyczne skrzynie 6-biegowe, czy jakies nowsze typu CVT, DCT, DSG itd ?

Interesuje mnie raczej skrzynia klasyczna, auto będę kupował używane, więc nie wiem jak ono było traktowane od nowości, gdybym brał nowe to bym zaryzykował z inną.

Początkowo myślalem o wybraniu W RAV-4 (2013 – 2019), ale tam klasyczna jest tylko w dieslu, a w beznynie CVT.

Zależy mi na wybraniu SUV-a w benzynie z jak nabardziej solidną i niezawodną skrzynią, ale z poprzedniej epoki, tylko max 10-letniego. Nie chce po zakupie auta narazić się na minę, że skrzynia zacznie szwankować, a naprawa pochłonie grube tys.
tombond
Nowicjusz

15 Sie 2022, 10:01

tombond napisał(a):1. CR-X 2010 2.0 i-VTEC EX Auto 4WD oraz
2. CR-X 2.0 I-VTEC ES 5DR Automatic

Czy są to klasyczne skrzynie 6-biegowe, czy jakies nowsze typu CVT, DCT, DSG itd ?
W obu tych samochodach znajdziesz klasyczny automat 5-cio biegowy. Dobra skrzynia która wiele zniesie jak się o nią dba.

tombond napisał(a):Interesuje mnie raczej skrzynia klasyczna, auto będę kupował używane, więc nie wiem jak ono było traktowane od nowości, gdybym brał nowe to bym zaryzykował z inną.
Jak celujesz w skrzynię klasyczną to całkiem dobry wybór.

tombond napisał(a):Początkowo myślalem o wybraniu W RAV-4 (2013 – 2019), ale tam klasyczna jest tylko w dieslu, a w beznynie CVT.
CVT jest bardziej oszczędna od klasycznej w jeździ ale wymaga większej dbałości o serwisy olejowe no i trzeba przyzwyczaić się do przyspieszania bo tu zachowanie jest zupełnie inne niż przy klasycznym automacie :wink: poza tym same ta automaty CVT nie są aż takie złe. Nie mniej jednak w RAV-4 lepiej już celować w hybrydę z e-CVT tu automat będzie najlepszy jeżeli chodzi o bezawaryjność i ewentualne koszty serwisu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Sie 2022, 13:23

Czy modele CR-V w benzynie z roku 2012-2016 mają takie same silniki i automatyczne skrzynie, czy są inne ? Czy poprzednia generacja z przed 2012r była w tej kwesti lepsza / gorsza?

Interesuje mnie tylko modele z klasyczna skrzynią, a w necie znalazłem info, że Honda od 2015 roku zaczeła wprowadzać skrzynie CVT, ale nie potrafie zweryfikować w których modelach...

Jeżdzę aktualnie mało (5tys km rocznie), więc przyjmując takie kryteria, chciałbym tym autem pojeździć jak najdłużej (przynajmniej 10 lat = 50 tys. km).

Z jakim max przebiegiem powinienem szukać auta, by mieć większą pewnośc, że skrzynia będzie ok ?

Co ile km w tych modelach producent zaleca wymianę oleju ?
Będę wówczas w stanie zweryfikować czy było to zrobione?
Jeżeli nie, mam również zamiar zlecić wymianę oleju w skrzyniu po zakupie auta.

Ostatnia kwestia, czy CR-V (2012-2018 beznyna) posiada mniej awaryjne automaty niż RAV-4 (2013 – 2015 ze skrzynią CVT ) ?

Dziękuję za wszelkie porady i opinie.
tombond
Nowicjusz

15 Sie 2022, 15:25

tombond napisał(a):I tutaj jest mój dylemat, czy powinienem kierować się jak najniższym przebiegiem czy modelem rocznika ?
Przebiegi masz do 100tkm z tego co widzę to raczej bardziej bym zwracał uwagę na ogólny stan techniczny samochodu, zadbane nadwozie itd.
tombond napisał(a):Z jakim max przebiegiem powinienem szukać auta, by mieć większą pewnośc, że skrzynia będzie ok ?
Tu jest bardziej kwestia jej eksploatacji i odpowiedniego obchodzenia się z nią ale przy takich przebiegach jak wyżej raczej nie powinno być problemów.
tombond napisał(a):Co ile km w tych modelach producent zaleca wymianę oleju ?
Olej w automacie najlepiej zmieniać co około 60tkm lub nie rzadziej niż 5 lat, jak jeździsz sporo na krótkich dystansach to nawet i przy mniejszych przebiegach.
tombond napisał(a):Będę wówczas w stanie zweryfikować czy było to zrobione?
Jeżeli nie, mam również zamiar zlecić wymianę oleju w skrzyniu po zakupie auta.
Przypuszczam że nikt go nie będzie miał wymienionego jak kupisz auto z takim przebiegiem jak wyżej opisywany więc odrazu trzeba założyć że trzeba coś takiego zrobić.
tombond napisał(a):Czy w modelu benzynowym z 2016 roku, jest również klasyczny automat 5-cio biegowy, gdyż znalazłem na necie info, że Honda od 2015 roku zaczeła wprowadzać skrzynie CVT,ale nie potrafie zweryfikować w których modelach?
Były też napewno wersję z klasycznym automatem, ten CVT muszę sprawdzić jeżeli faktycznie występował to będzie pewnie inaczej wyglądał i drążek zmiany biegów. Poza tym jest to do zweryfikowania podczas jazdy :)
tombond napisał(a):Jeśli chodzi o proponowaną Toyote RAV-4 w hybrydzie, to wybór przykładowo:
2017, 2.5 VVT-I, przebieg 125 tys km, cena 92 tys zł
Niestety hybryda będzie droższa ale przy twoich rocznych przebiegach myślę że nie ma się co w nią pchać i wystarczy ci Honda w benzynie i też będziesz zadowolony :D

Ja jak bym miał kupować na twoim miejscu to szukałbym CRVki VI generacji z tradycyjnym automatem bo mi się ona poprostu bardziej podoba, a budżet na nią pozwala.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Sie 2022, 16:44

Dzieki wielkie Rokiko, bardzo mi pomogła twoja odpowiedź.

Nasuwa mi się jescze taki wniosek, że jeżeli jest nikła szansa, że poprzedni właścicel wymieniał olej po 60tys lub po 5 latach, to najlepiej kupić auto ponież 60tys km przebiegu, wtedy teotetycznie skrzynia powinna być w lepszym stanie i sam zlece wymianę oleju zgodnie z zaleceniami ?

Logicznie im niższy przebieg tym niestety droższe auta, więc tutaj jest kolejny dylemat, czy brać tylko auto z przebiegiem do max 60-70 tys km by móc wymienić olej na czas i mieć większą pewność z automatem, czy zaryzykowac auto z większym przebiegiem 80-100tys km za niższą cenę ?
Oczywiście to jak obchodził się z autem i z skrzynią nie będę w stanie zweryfikować, jedyne co mogę zrobić to brać tylko takie, co było serwisowane zgodnie z zaleceniami producenta.

Dziękuję za pomoc,
tombond
Nowicjusz

16 Sie 2022, 08:12

Decyzja należy już do Ciebie czy kupisz z mniejszym przebiegiem. Najlepiej przejechać się samochodem na w pełni rozgrzanej skrzyni i zobaczyć czy nie ma wyczuwalnych jakiś problemów. Jak jest ok to powinno być i dobrze po wymianie oleju, to nie są duże przebiegi więc klasyczna skrzynia powinna spisywać się dobrze w tych autach. Oczywiście lepiej by było kupić takie auto które było eksploatowane w trasach niż tylko w mieście na krótkich odcinkach :)

Tu masz jeszcze info o pojemności oleju oleje/auto/1800-honda-cr-v-sr-2-0-i-vtec-4wd-155km i też o zalecanych wymianach itd.

Załóż sobie że szukasz do 100tkm w jak najlepszym stanie i powinieneś być zadowolony :wink: Jak boisz się automatu zawsze przy kupnie można odwiedzić warsztat gdzie zajmują się typowo naprawą takich skrzyń i na szybko ją sprawdzą będziesz wtedy pewniejszy.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...