Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
W obu tych samochodach znajdziesz klasyczny automat 5-cio biegowy. Dobra skrzynia która wiele zniesie jak się o nią dba.tombond napisał(a):1. CR-X 2010 2.0 i-VTEC EX Auto 4WD oraz
2. CR-X 2.0 I-VTEC ES 5DR Automatic
Czy są to klasyczne skrzynie 6-biegowe, czy jakies nowsze typu CVT, DCT, DSG itd ?
Jak celujesz w skrzynię klasyczną to całkiem dobry wybór.tombond napisał(a):Interesuje mnie raczej skrzynia klasyczna, auto będę kupował używane, więc nie wiem jak ono było traktowane od nowości, gdybym brał nowe to bym zaryzykował z inną.
CVT jest bardziej oszczędna od klasycznej w jeździ ale wymaga większej dbałości o serwisy olejowe no i trzeba przyzwyczaić się do przyspieszania bo tu zachowanie jest zupełnie inne niż przy klasycznym automacietombond napisał(a):Początkowo myślalem o wybraniu W RAV-4 (2013 – 2019), ale tam klasyczna jest tylko w dieslu, a w beznynie CVT.
Przebiegi masz do 100tkm z tego co widzę to raczej bardziej bym zwracał uwagę na ogólny stan techniczny samochodu, zadbane nadwozie itd.tombond napisał(a):I tutaj jest mój dylemat, czy powinienem kierować się jak najniższym przebiegiem czy modelem rocznika ?
Tu jest bardziej kwestia jej eksploatacji i odpowiedniego obchodzenia się z nią ale przy takich przebiegach jak wyżej raczej nie powinno być problemów.tombond napisał(a):Z jakim max przebiegiem powinienem szukać auta, by mieć większą pewnośc, że skrzynia będzie ok ?
Olej w automacie najlepiej zmieniać co około 60tkm lub nie rzadziej niż 5 lat, jak jeździsz sporo na krótkich dystansach to nawet i przy mniejszych przebiegach.tombond napisał(a):Co ile km w tych modelach producent zaleca wymianę oleju ?
Przypuszczam że nikt go nie będzie miał wymienionego jak kupisz auto z takim przebiegiem jak wyżej opisywany więc odrazu trzeba założyć że trzeba coś takiego zrobić.tombond napisał(a):Będę wówczas w stanie zweryfikować czy było to zrobione?
Jeżeli nie, mam również zamiar zlecić wymianę oleju w skrzyniu po zakupie auta.
Były też napewno wersję z klasycznym automatem, ten CVT muszę sprawdzić jeżeli faktycznie występował to będzie pewnie inaczej wyglądał i drążek zmiany biegów. Poza tym jest to do zweryfikowania podczas jazdytombond napisał(a):Czy w modelu benzynowym z 2016 roku, jest również klasyczny automat 5-cio biegowy, gdyż znalazłem na necie info, że Honda od 2015 roku zaczeła wprowadzać skrzynie CVT,ale nie potrafie zweryfikować w których modelach?
Niestety hybryda będzie droższa ale przy twoich rocznych przebiegach myślę że nie ma się co w nią pchać i wystarczy ci Honda w benzynie i też będziesz zadowolonytombond napisał(a):Jeśli chodzi o proponowaną Toyote RAV-4 w hybrydzie, to wybór przykładowo:
2017, 2.5 VVT-I, przebieg 125 tys km, cena 92 tys zł
Baza z danymi technicznymi samochodów marki HONDA. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne HONDA