Witam.
Jestem tu świeżak, a do tego zielony w sprawach technicznych.. natomiast zachorowałem na tą samą chorobę psychiczną- opętanie i bzik kompletny na punkcie samochodów 4x4.
Pragnę pociągnąć dalej temat : W jaką terenówkę zainwestować?
Kolega Cakluk, który rozpoczął temat nie napisał na koniec co kupił , i które rady mu się przydały lub sprawdziły, jak widzę każdy chwali swoje i trudno jest podjąć decyzję... mi osobiście bardzo podobały się merytoryczne wypowiedzi karlsona i fourupa.-
PROSZĘ WAS O POMOC. Jaki samochód terenowy byście kupili sobie lub poradzili mając :
- 13 tysi pln na zakup auta
- marne pojęcie o mechanice i niestety na chwilę obecną małe nakłady na eksploatacje czyli muszą być tanie części bo najgorsze jak auto będzie więcej stało niż jeździło:( a wiadomo ze za te pieniądze to trzeba będzie kupić jakiegoś dziadka co pewnie będzie miał ponad 10,13 lat:(
- będzie to jedyne auto Przynajmniej przez rok, półtorej i 4 osoby muszę w nim w miarę komfortowo się czuć..
- auto nie może być zbyt awaryjne bo nie będzie na naprawy
- na początek 10,15% - w lekkim terenie, wycieczki , reszta to asfalt i trasy np. ze sprzętem na narty w nasze kochane góry..
- auto fajnie jak by było rozwojowe- licze że łyknę bakcyla a moja kieszeń się wzbogaci i za 1,5 roku będę brał udział w rajdach a za 3 lata wygram któryś z nich
- chciałbym aby nie był to jakiś smok, liczę że w mieście bedzie palił z 10-12 l benzyny lub 10 diesel, z 8 w trasie no a teren to zależy od użytkownika..
Myślę że bardzo konkretnie opisałem swój wymarzony
4x4 , proszę nie piszcie że takie rzeczy to... i żebym kupił sobie Poloneza Caro.....
Będę wdzięczny za rady?
a moimi faworytami po przeczytaniu tego forum jest Wg kolejności takiej ja podaje z tym że nr 1 bezdyskusyjnie:
1. Suzuki Vitara 5d lub 3d blaszak - zamontuje do niego na dach bagażnik.
2. Opel Frontiera - podobno tani w zakupie i utrzymaniu, ale potwornie głośny i b. mało rozwojowy.
3. LR Discovery- no bardzo ładny, ale drogi w utrzymaniu i wcale nie taki bezawaryjny jak większość myśli...
4.Kia Sportage- umieszczam ją bo poważnie się zastanawiałem ale większość tu zebranych odradza pakowanie się w to jak chce sie myśleć poważniej o używaniu auta w ostrzejszym terenie..
Obecnie jestem nad analizowaniem:
-Toyota Land Cruiser - niestety z 89 roku i chcą po 12,13 tysi powariowali
-Isuzu Trooper- pojemne auto ale chyba za duze do jazdy po mieście do tego wielki silnik no i nie wiem jak z częściami..
Myślę że pracę domową - czytanie tego forum odrobiem , prosze o Wasze wskazówki , co robić..albo co wreszcie kupić, juz 3 miesiące szukam