JAKĄ TERENÓWKĘ WYBRAĆ?

19 Mar 2008, 08:08

@Mistrzuniu - czytanie ze zrozumieniem... 8) - @Bolo kupił longa i sprzedał - długa do zabawy w terenie się nie nadaje!!!

Mając 25 tysi na auto i planując zabawę w terenie - proponuję poszukać auta za 8-12 tysi (np. Pajero/Montero, Trooper/Monterey, Frontera Sport/Isuzu Amigo...) a pozostałe fundusze przeznaczyć na dozbrojenie auta:
- porządna krata do przodu (od razu z płytą pod wincha),
- porządna belka do tyłu,
- porządne progi,
- lift zawiesi i/lub budy,
- opony terenowe (właściwie dobrane pod kątem użyteczności),
- snorkel,
- hi-lift, taśmy, liny, szekle,
- CB (niekonieczne, ale wysoce zalecane!)
- i co tam jeszcze wyjdzie w praniu...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

19 Mar 2008, 08:14

Karson napisał(a):
mistrzu567 napisał(a):ford moverick lub opel frontera to samochody które kupuje sie rozumem nie sercem.sercem to se alfę gt kupuj tu sie liczą możliwości w terenie.

i że niby frotka i Maverick to takie dobre możliwości w terenie mają? :mrgreen:

Co do Maverica - nie wypowiem się z grzeczności, ale frota (a dokładniej - jej protoplasta Isuzu Amigo 2.6i) w akcji niejednego przyprawiła o ciężki "opad szczeny"... :mrgreen:
Niemcy trochę zepsuli Amigo i nazwali go Frontera Sport (a długa frotka to nic innego jak zepsute przez Niemców Isuzu Rodeo)...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Mar 2008, 08:40

Ja to wszystko wiem Fourupku. :wink: I Ty wiesz, że ja to wiem. :mrgreen:

Maverick/Terrano - no comments. :wink:
Frotka radzi sobie ale.... ta masa auta..... W każdym razie są lepsze 4x4. :mrgreen:

A tak [email widoczny po zalogowaniu] Trupek widzi mi się bardziej w błocie niż Frotka.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Mar 2008, 13:30

to może lada niva jest o wiele lepsza od np.mavericka w terenie
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Mar 2008, 14:38

forumowym prowokatorom mówimy stanowcze NIE !

Pojeździj w terenie (nie tylko po polnych dróżkach) to navbierzesz trochę rozeznania...

A i przygoda przy tym zarąbista... 8)
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Mar 2008, 18:49

dobra widzę ze jesteście fachowcami i niestety macie RACJę.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...

19 Mar 2008, 19:27

A czemu nie chcesz UAz"a :?: :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

19 Mar 2008, 21:09

norpaw napisał(a):A czemu nie chcesz UAz"a :?: :D

Bo niechce pchać mojej terenówki tylko nią jeździć :-)

Po dłuższym namyśle chyba jednak kupię vitarę, miałem z nią już doczynienia, wiem naco mogę sobie tym autem pozwolić.

Tylko jaki silnik będzie najlepszy do vitary????
Miałem vitarkę z silnikiem 1.6 8v, silnik ten nieźle radził sobie z autkiem nawet w terenie ale miał jeden duży minus a mianowicie zużycie paliwa w trasie paliła mi 8-9 litrów benzyny więc założyłem doniej instalację LPG.
Spalanie gazu w trasie nie schodziło poniżej 10 litrów przy jeździe 90-100 km\h. Gdy często wypadałem w teren potrafiła wchłonąć 16 litrów LPG na 100 kilometrów. Spalanie było jej jedynym minusem gdyby nie wypadek jeździł bym ją pewnie nadal.

Vitarka którą sprowadziłem ostatnio w wersji long 1.6 16v spaliła mi w trasie z niemiec ok. 9 litrów benzyny na 100 kilometrów. Niewiem ile spalała w terenie bo jeździłem nią w terenie tylko raz ok. godziny.

Wiecie może jak jest ze spalaniem benzyny i lpg w terenie i w trasie małej vitarki z silnikami:
1.6 16v
2.0 V6

Jak w vitarce sprawuje się silnik 1.9 td???

Z jakim silnikiem najlepiej kupić vitarę???

Proszę o rady.
Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

19 Mar 2008, 22:10

Vitara to moja działka. :wink:

Spalanie faktycznie jest spore jak na gabaryty. Zarówno silnik 1.6 8V jak i 1.6 16V jest paliwożerny. Spalanie mają bardzo podobne.
2.0 16V jest rzadkim przypadkiem i niestety podzespoły napędowe (czytaj przeguby) nie wytrzymują. Wniosek - odpada.
2.0 V6 jest cudnym motorem ale... występuje tylko w longu. Wniosek - odpada.

Reasumując, z benzyny pozostaje Ci pojemność 1.6 Polecam wersję 8V z powodu znakomitego dołu - ciągnie od niskich obrotów, nie trzeba go kręcić żeby miał moc - w przeciwieństwie do 16-zaworowego.

Diesel w vitce jest rzadko spotykany, poza tym dość głośno pracuje i brakuje mu trochę mocy na szosie.

A gdybyś swoją vitarę podliftował, założył słuszne, terenowe opony, to jej właściwości terenowe mocno by wzrosły. Niejeden patrol, toyota czy inny rasowy 4x4 zostałby za Tobą.

Tak wyglądała moja perełka po paru zmianach:
http://polfilm.biz/dobrebopolskie/v/Kar ... 4.jpg.html
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 11:18

Jak byłem ostatnio w niemczech to znalazłem 2 vitary z silnika 2.0 V6 z 1998r krutkie 3 drzwiowe, jedna była naprawdę w super stanie tylko jej cena była zbyt wysoka bo w przeliczeniu na złotówki wychodziło ponad 19 tysięcy więc darowałem sobie ten motor. Rzeczywiście w longu silnik 2.0 V6 jest częściej spotykany no ale long odpada.

Mówisz że silnki diesla jest zasłaby do vitarki? Przeglądałem ostatnio allegro i znalazłem ciekawą oferte:

zobacz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cena jest ok. Nieźle wygląda
Obawiam się tylko tego co powiedziałeś że ten silnik może niedać sobie rady.

W jaki sposób podniosłeś zawieszenie i jakie były koszty tej operacji???

Jaki jest koszt zakupu opon GY MTR 31/10,5R15 ?

Ps. Fajna ta twoja vitarka, taka by mi odpowiadała :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

20 Mar 2008, 20:01

Podejrzanie niska ta cena w ogłoszeniu. Pewnie podłoga cała zjedzona. :wink: Silnik TD da radę ale autko wyścigowe nie będzie - raczej do majestatycznego poruszania się z punkta A do punktu B.

Spotkałeś krótkie vitki z silnikiem 2.0 16V, V6 występowały tylko w longach.

Przeróbka autka aby zmieściły się koła 31" jest mocno inwazyjna, wymaga liftu zawieszenia, budy i cięcia nadkoli. Takie opony zakłada się do extremalnej jazdy w terenie, nie do lansu. :wink:
Tobie w zupełności starczy rozmiar 235/75R15 AT - 50% szosa, 50% teren.
A ceny... pogoogluj trochę.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 20:51

Zdecydowanie Mitsubischi Pajero Long. Używam tą terenówkę w terenie górzystym -Tatry- i nic nie można zarzucić.Praktycznie wszędzie wjedzie i wyjedzie (dobre opony),oczywiście nie skrajne ekstremum bo i auta szkoda.Uważać trzeba tylko na przewody pod podwoziem jadąc w teren(UAZ ma płytę stalową zabezpieczającą).Ostatnio zerwałem przewody paliwowe i jest kłopot.Auto fajnie się prowadzi jest duże a i bagaż jest gdzie zapakować( ja zlikwidowałem dodatkowe siedzenia tylne-czyli zabiera teraz 5 osób).UAZ fajne auto do jazdy ekstremalnie (?) terenowej tylko stację paliwową za sobą trzeba ciągnąć no i ten brezentowy bach-można założyć plastikową budę ale to już nie to samo.W lato zdejmowałem plandekę i wiatr we włosach(jeśli deszcz nie padał).Jeszcze raz zdecydowanie polecam MITSUBISCH PAJERO LONG
jawaldek
Nowicjusz

20 Mar 2008, 21:07

jawaldek napisał(a):Zdecydowanie Mitsubischi Pajero Long. Używam tą terenówkę w terenie górzystym -Tatry- i nic nie można zarzucić.Praktycznie wszędzie wjedzie i wyjedzie (dobre opony),oczywiście nie skrajne ekstremum bo i auta szkoda.Uważać trzeba tylko na przewody pod podwoziem jadąc w teren(UAZ ma płytę stalową zabezpieczającą).Ostatnio zerwałem przewody paliwowe i jest kłopot.Auto fajnie się prowadzi jest duże a i bagaż jest gdzie zapakować( ja zlikwidowałem dodatkowe siedzenia tylne-czyli zabiera teraz 5 osób).UAZ fajne auto do jazdy ekstremalnie (?) terenowej tylko stację paliwową za sobą trzeba ciągnąć no i ten brezentowy bach-można założyć plastikową budę ale to już nie to samo.W lato zdejmowałem plandekę i wiatr we włosach(jeśli deszcz nie padał).Jeszcze raz zdecydowanie polecam MITSUBISCH PAJERO LONG

tere-fere. moją byłą vitarą nawet sprzed przeróbki objechałbym Cię 8 razy w terenie. :wink:
czytaj całe tematy zanim coś napiszesz, kolega szuka 3-drzwiowego auta :!:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Mar 2008, 21:18

Jeśli chcesz się ścigać to jedź na tor rajdowy tam dojdą Cię 200 razy.Wjedź w nieznany teren bez wyznaczonych tras gdzie pochył zjazdu lub podjazdu wynosi 40 stopni to możesz sie ścigać jako wyrzutnia dla motolotni Do trzy drzwiowego możesz zapakować(jeśli jadą wszystkie osoby)-no właśnie co możesz zapakować ??? Dlatego polecam 5-cio drzwiowy(ze względu na bagaż) jeśli będzie jeździć między drzewami jak slalomista to oczywiście PINI.
jawaldek
Nowicjusz

20 Mar 2008, 21:30

boszsz... jaki tor? jakie ściganie? :shock:
ja mówię o off-roadzie. a off-road to wolna jazda po błocie, wzniesieniach, dołach, trawersach, wodzie.

i jeszcze raz powtórze: kolega szuka 3-drzwiowego auta, nie 5-drzwiowego więc nie udowadniaj mu czy innym, o wyższości longa nad krótkim bo Twoje argumenty o kant deski można rozbić. czemu? bo chodzi o właściwości terenowe, a nie rodzinne wyjazdy na piknik za miasto.
z pininem to dałeś... suvem w teren. powodzenia.

rada na koniec. nie ciśnieniuj się zanadto. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika