Jaka umowa przy cesji leasingu?

21 Lis 2020, 11:03

Dzień dobry, to mój pierwszy post, starałem się trafić na odpowiednie forum.

Planuję przejąć leasing na samochód osobowy. Oprócz pozostałych rat i kwoty wykupu, aktualny właściciel wskazał kwotę odstępnego (na które też będzie faktura VAT).

Czy i ew. jaką umowę (zakładam cywilnoprawną) powinienem podpisać z aktualnym właścicielem, żeby zabezpieczyć kwotę odstępnego, którą planuję mu przelać po wystawieniu faktury. Tak, żeby nie okazało się, że zapłacę odstępne (które nie ma już bezpośrednio związku z leasingiem) i później nie dostanę samochodu (bo nie, albo bo mLeasing nie wyrazi zgody na cesję).

Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, bardzo proszę o sugestię. Zakładam, że to popularny przypadek.
Kuba516171
Nowicjusz

21 Lis 2020, 13:15

Bez zgody leasingodawcy i tak tego nie przeskoczysz. Sam tego nigdy nie przerabiałem, ale chyba wiesz, że właścicielem auta jest Leasingodawca, więc to głównie z nim trzeba rozmawiać.
Najlepiej chyba by było, żeby cała kasa przeszła przez niego. Wpłacasz odstępne leasingodawcy jako wpłatę własna, a oni rozliczają się z poprzednim użytkownikiem auta.
Ale to tylko moje dywagacje. Jak wspomniałem wcześniej, żadnych doświadczeń w tym temacie nie mam. Ale kumpel przejmował leasing, to Go w poniedziałek przepytam.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2020, 00:04

Procedura w skrócie wygląda tak: obecny użytkownik składa wniosek o cesje leasingu wskazując ciebie jako nowego użytkownika, mLeasing sprawdza twoją zdolność kredytową, jeżeli jest decyzja pozytywna, obecny użytkownik podpisuje dokumenty cesji, dostajesz info z banku, że podpisane przez zrzekającego się leasingu i podpisujesz Ty. Najlepiej spisać z obecnym użytkownikiem umowę cywilną, iż taką i taką kwotę przelewasz mu na podstawie wystawionej faktury jako odstępne, w chwili gdy masz podpisane dokumenty.
Do leasingu nie wpłacasz opłaty wstępnej bo to kontynuacja a nie nowy leasing, tak samo odstępne nie może przejść przez leasing.
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...