Jaka umowa przy cesji leasingu?

21 Lis 2020, 12:03

Dzień dobry, to mój pierwszy post, starałem się trafić na odpowiednie forum.

Planuję przejąć leasing na samochód osobowy. Oprócz pozostałych rat i kwoty wykupu, aktualny właściciel wskazał kwotę odstępnego (na które też będzie faktura VAT).

Czy i ew. jaką umowę (zakładam cywilnoprawną) powinienem podpisać z aktualnym właścicielem, żeby zabezpieczyć kwotę odstępnego, którą planuję mu przelać po wystawieniu faktury. Tak, żeby nie okazało się, że zapłacę odstępne (które nie ma już bezpośrednio związku z leasingiem) i później nie dostanę samochodu (bo nie, albo bo mLeasing nie wyrazi zgody na cesję).

Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, bardzo proszę o sugestię. Zakładam, że to popularny przypadek.
Kuba516171
Nowicjusz

21 Lis 2020, 14:15

Bez zgody leasingodawcy i tak tego nie przeskoczysz. Sam tego nigdy nie przerabiałem, ale chyba wiesz, że właścicielem auta jest Leasingodawca, więc to głównie z nim trzeba rozmawiać.
Najlepiej chyba by było, żeby cała kasa przeszła przez niego. Wpłacasz odstępne leasingodawcy jako wpłatę własna, a oni rozliczają się z poprzednim użytkownikiem auta.
Ale to tylko moje dywagacje. Jak wspomniałem wcześniej, żadnych doświadczeń w tym temacie nie mam. Ale kumpel przejmował leasing, to Go w poniedziałek przepytam.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2020, 01:04

Procedura w skrócie wygląda tak: obecny użytkownik składa wniosek o cesje leasingu wskazując ciebie jako nowego użytkownika, mLeasing sprawdza twoją zdolność kredytową, jeżeli jest decyzja pozytywna, obecny użytkownik podpisuje dokumenty cesji, dostajesz info z banku, że podpisane przez zrzekającego się leasingu i podpisujesz Ty. Najlepiej spisać z obecnym użytkownikiem umowę cywilną, iż taką i taką kwotę przelewasz mu na podstawie wystawionej faktury jako odstępne, w chwili gdy masz podpisane dokumenty.
Do leasingu nie wpłacasz opłaty wstępnej bo to kontynuacja a nie nowy leasing, tak samo odstępne nie może przejść przez leasing.
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy stosowanie dodatków do oleju i paliwa się opłaca?
    Kierowcy ze względu na utrudnioną sytuację na rynku samochodów, coraz częściej poszukują rozwiązań, które pomogą im utrzymać silnik pojazdu w jak najlepszym stanie przez długi czas. Jedną z opcji, jaką oferują ...
    V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...