Jaką umowę powinienem zawrzeć z kupującym?

27 Sty 2012, 22:40

Witam - jestem zielony, bede sprzedawal swoij pierwszy samochod - jaka umowe powinienem zawrzec z kupujacym? Co mu dac itd? Dodatkowo - samochod nie jest ubezpieczony ani zarejestrowany na mnie, ma rejestracje poprzedniego wlasciciela, gdyz same auto bylo mi potrzebne na miesiac jedynie, a jak sie skonczylo oc itd auto stalo pod domem. Teraz mam inne i te chce sprzedac - nie wiem jak z dokumentami, ta rejestracja itd? Poza tym nie uwazacie, ze dobrym pomyslem bedzie sprzedac go do komisu? Prosze o jakas porade...
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sty 2012, 07:46

umowę k/s,i oczywiście dać umowę twoja i poprzedniego właściciela w originale,dr,tr,i auto.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

28 Sty 2012, 10:26

jak pisalem, jestem kompletnie zielony, a ty mi piszesz w jakichs skrotach, ktorych nie rozumiem. Slowem - daje mu wszystkie papiery od auta i z nim spisuje jakas umowe - (kupna/sprzedazy auta)? Tylko skad wziac ta umowe? ten druk...
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Sty 2012, 11:03

opłać zaległe OC jak nie chcesz mieć problemów z funduszem gwarancyjnym
www.google.pl <-wzory wszelakich druków
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2012, 12:04

numberOne napisał(a):Tylko skad wziac ta umowe? ten druk...

Wujek google się klania... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

28 Sty 2012, 12:25

jakie zalegle oc? Nie rozumiem, auto nie ma oc - nie jezdzi, stoi pod domem, wiec co mam oplacic? Kupujacy wie, ze nie ma oc...
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trójwymiarowa konfiguracja samochodu
    Audi to pierwszy na świecie producent samochodów używający trójwymiarowych wizualizacji w konfiguratorze produktowym. Zamiast statycznych obrazów jakie znamy z przeszłości, klient może teraz w czasie ...

28 Sty 2012, 13:09

jak sie skonczylo oc itd auto stalo pod domem

OC samo się nie kończy, jest automatycznie przedłużane.
Kupujący ubezpieczy auto od daty zakupu, a Ty jesteś krewny
ubezpieczycielowi składki aż do daty sprzedaży.
Odpisuję tylko tym, dla których polski język jeszcze coś znaczy.
Sotkin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Fiat Panda 1.1

28 Sty 2012, 14:26

tak, ale ja anulowalem te ubezpieczenie w aucie, gadalem z facetem z avivy i juz go po postu nie ma, bo auto stoi - wiec jesli o to chodzi, to nic nie jestem winien ;) Nie przedluzalem nic, po miesiacu zadzwonilem i zrezygnowalem.
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Sty 2012, 16:34

nie ma czegoś takiego, jak zrezygnowanie z OC, możesz je tylko zmienić na inną firme, auto jeśli jest zarejestrowane musi mieć OC nie ważne czy stoi czy nie
jesteś winien Funduszowi Gwarancyjnemu za nieopłacone OC i jak on Cię ścignie to będziesz miał nieciekawie do płacenia :mrgreen: kumpel za zwłoke 6 dniową dostał 1300 kary :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Sty 2012, 17:30

on nie jest zarejestrowany - ja zrezygnowalem z oc w avivie - dzwonilem do nich i normalnie auto nie jest chronione. Auto nie jest zarejestrowane ani ubezpieczone - mam blachy poprzedniego wlasciciela, ale auto nie jest na mnie itd. On jezdzil miesiac, skonczylo sie oc itd, zadzwonilem do avivy, ze nie chce przedluzac i tyle, wiec o co ci chodzi, ze nie moge zrezygnowac? Nie rozumiem cie w tym momencie... Myslisz, ze nie ma aut bez oc? Gdyby kazdy mial przymusowe oc, to kary za BRAK ubezpieczenia nie bylyby tak wysokie (chyba ok. 3tys zl teraz)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Sty 2012, 20:43

numberOne napisał(a):on nie jest zarejestrowany

Czyli mam rozumiec ze samochód nie posiada tablic rej.,dowodu rej.,karty pojazdu...Tak... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Sty 2012, 20:47

numberOne napisał(a):mam blachy poprzedniego wlasciciela, ale auto nie jest na mnie itd

Sam sobie przeczysz...Jezeli samochód posiada TR,DR itp to w dalszym ciągu jest zarejestrowane.Nie jest wazne na kogo ale ZAREJESTROWANE.....ROZUMIESZ... :!: :!:
Poprzedni wlasciciel zgłosił w WK jedynie sprzedaz-zbycie a nie wyrejestrował...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

28 Sty 2012, 21:30

i w WK istniejesz jako właściciel, nawet jak nie zarejestrowałeś, to poprzedni właściciel dał do WK kopię umowy
niestety samochód raz zarejestrowany musi mieć ciągłość OC do momentu zezłomowania/skasowania pojazdu, za opłacenie OC odpowiada właściciel pojazdy (nie osoba na którą jest dowód rejestracyjny)

:mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Sty 2012, 07:49

nie rozumiem was kompletnie - zrezygnowalem z ochrony oc w avivie, facet normalnie powiedzial, ze auto juz nie jest chronione. W poniedzialek tam zadzwonie na wszelki wypadek... A nawiasem, czemu na stronie funduszu gwarancyjnego pisze "Masz wątpliwości czy dany pojazd ma OC? Jesteś osobą poszkodowaną w wypadku i nie wiesz czy sprawca posiada OC? Tu, możesz sprawdzić to za darmo." ? Skoro kazde auto musi miec oc, to jak to mozliwe, ze niektore nie maja? Wgl was nie kumam, jaja se ze mnie robicie?
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Sty 2012, 09:02

Skoro kazde auto musi miec oc, to jak to mozliwe, ze niektore nie maja?

Ano nie mają przez takich nieświadomych jak Ty, a później płaczą i płacą za zaistniałe szkody.
Facet w Avivie dobrze ci powiedział, że auto nie jest już chronione, bo zrezygnowałeś z ubezpieczenia. Twoim obowiązkiem było ubezpieczenie auta gdzie indziej, skoro Aviva Ci nie odpowiadała.
Odpisuję tylko tym, dla których polski język jeszcze coś znaczy.
Sotkin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Fiat Panda 1.1