Jaki akumulator do Chevroleta Lacetti 2.0D ?

27 Lis 2014, 16:36

Witam, jaki akumulator będzie pasował do Lacetti ? Chodzi o to żeby podczas jazdy był dobrze doładowywany przez alternator.
Co myślicie o Centra Plus 74Ah 680A CB740 lub BOSCH SILVER S4 74Ah 680A ?
hunter999
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: nic

28 Lis 2014, 16:04

Witaj, do Twojego samochodu wchodzi akumulator typu Koreańczyk, czyli nie rozglądaj się za standardowymi :P

W przypadku Centry to CB705, z lewym plusem.

Jeśli chodzi o Centrę to odradzam. Varta i Bosch to ten sam akumulator. Możesz kupić 70AH z Boscha, nie kupuj większego.

Jeżeli masz możliwość to zainteresuj się akumulatorem firmy Topla, ma bardzo wysoki prąd rozruchowy, wyższy od Boscha czy Varty, a w dieslu cieżki jest rozruch, więc patrz na ten parametr.
kacperinjo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 01 1993
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1,2 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Gru 2014, 01:18

No z tego co patrzę po katalogach (jenox itd.) to właśnie 70 Ah. Ciut większy może być, jak to do Diesla, jeszcze z dużą elektroniką tym bardziej. Aby wszedł na wielkość.
izydor
Początkujący

Miejscowość: Stolica

27 Gru 2014, 12:28

kacperinjo napisał(a):Varta i Bosch to ten sam akumulator.

A skąd te informacje :?: Czyżby firmy się połączyły? Jakieś oficjalne dane?
Do tego samochodu aku powinien mieć 70Ah. Prąd rozruchowy - wiadomo - jak najwiekszy, tym bardziej, że to diesel.
Co do Boscha - mam takiego w Jeepie z silnikiem 4,7ccm i nie narzekam. Autko nie jeździ codziennie, zazwyczaj w wekeendy, dwa, trzy razy na miesiąc, bo używam do jazdy w terenie. Jeep ma dość dużo elektroniki ( nad czym ubolewam ), a więc aku ma poważne zadanie. Jest to wersja jak dobrze pamiętam Silver. I daje rady. Przed zakupem Boscha, zaciągnąłem troszkę info o aku i okazało sie, że Centra w ostatnich latach spadła, a do hurtowni wracały całe partie akumulatorów z reklamacjami. Dlatego dałem sobie z centrą spokój. Kilka lat temu kupiłem jednak Centrę do plaskacza i jeżdzę na nim do dziś. Codziennie. Więc trudno stwierdzić, czy Centra miała wpadkę jednorazową, czy faktycznie się zepsuła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2014, 18:11

Centra=Exide=Varta=Jhonson Controls
Bosch ma swoje fabryki a z JC bierze wybrane referencje
Optima
Nowicjusz

Auto: Fiat Doblo
Paliwo: Diesel

02 Mar 2015, 11:10

A ja nie skreślałbym Centry która w mojej opinii też posiada bardzo dobre akumlatory,zresztą wystarczy poczytać opinie na kilku forach,a do tego dochodzi takżśe przyzwoita cena,,możemy pomóc podczas wyboru gdyż zajmujemy się tym na co dzień.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...