Cześć
Mam mały problem odnośnie akumulatora. Jest rozładowany i muszę go odpiąć.
Oglądałem już trochę filmików i czytałem informacje na ten temat ale mam pewne wątpliwości.
1. Czy odłączamy akumulator od minusa do plusa a przyłączamy od plusa do minusa?
2. Jak poznać gdzie jest plus a gdzie minus? Na filmiku widziałem tak mi się przynajmniej wydaje ,że minus był po lewej a plus po prawej. Czytałem tez, że te kołki są różnych rozmiarów i po tym można poznać? Czy to prawda? (proszę o jakieś wskazówki)
3. Żeby naładować akumulator potrzebny mi prostownik. W takim razie, który mam wybrać??? Czytałem, że są jakieś prostowniki, które ładują akumulator taki, który nie jest do końca rozładowany tzn. poniżej wartości 10 czy jakoś tak. Mój jest rozładowany bardzo mocno. Więc ,który mam wybrać prostownik?
4. Narzędzia. Co powinienem ze sobą wziąć albo raczej kupić? Nie posiadam żadnych narzędzi na daną chwilę. Chodzi mi mniej więcej czy śruby którymi przykręcony jest akumulator mają standardowy uniwersalny rozmiar we wszystkich autach? I np. kupie klucz o takim rozmiarze itd i będzie on uniwersalny? Np. klucz płaski nr..../ klucz nasadowy nr ileś tam.
5.Czy odpinać przewody muszę przez jakąś szmatkę aby nie pokopał mnie prąd albo nie powstało jakieś zwarcie?
Proszę o pomoc ponieważ totalny laik ze mnie jeśli chodzi o samochody tzw. świeży kierowca a w internecie wszystko jest opisana tak pobieżnie, gdyż pewnie dla wielu to zbyt banalna kwestia aby ją poruszać.