Jaki akumulator wybrać do VW Golf 2.0 TDi?

05 Mar 2021, 17:44

Witam zastanawiam się na wyborem akumulatora do mojego golfa 6 2.0tdi słyszałem sporo pozytywnych opinii o akumulatorach ukraińskich i myślę konkretnie o tym FORSE 74Ah 720A EN PRAWY PLUS https://specpart.pl/specpart-akumulator-74ah-720a-forse-p-wysoka.html

Czy ktoś miał z tym styczność i mógłby się jeszcze wypowiedzieć? :yes:
kubarz
Nowicjusz

05 Mar 2021, 18:06

Jaki masz obecnie akumulator chodzi o parametry? Możesz podać jeszcze rozmiary dł./szer./wys.

Jaki masz budżet?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Mar 2021, 18:50

Rokiko napisał(a):Jaki masz obecnie akumulator chodzi o parametry? Możesz podać jeszcze rozmiary dł./szer./wys.

Jaki masz budżet?

A jakie to ma znaczenie???
Gościu zadał konkretne pytanie, więc chyba wie jakiego akumulatora potrzebuje i ile chce na niego wydać :mrgreen:
Miałem kiedyś taki akumulator i nie było z nim żadnych problemów. Ale może pomyślałbyś o jakimś polskim akumulatorze.
Dużo dobrych opinii jest o ZAP Sznajder :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2021, 13:41

yeti65 napisał(a):A jakie to ma znaczenie???

No takie ma znaczenie, że niekoniecznie ma obecnie dobry akumulator.
A żeby napisać jaki aku powinien mieć, to mamy za mało danych. Mus być rok produkcji auta, i moc silnika. Ale 74Ah to mi się wydaje coś za dużo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Mar 2021, 14:16

MotoAlbercik napisał(a):No takie ma znaczenie, że niekoniecznie ma obecnie dobry akumulator.
A żeby napisać jaki aku powinien mieć, to mamy za mało danych. Mus być rok produkcji auta, i moc silnika. Ale 74Ah to mi się wydaje coś za dużo.

Chodziło mi o to, by nie robić z pytającego jakiegoś tumana :lol:
To, że ktoś pyta o markę akumulatora, nie znaczy, że nie wie jaki akumulator pasuje do jego auta- tym bardziej w dobie internetu.
Ty też nie jeździłeś wszystkimi autami i pewnie poszukałbyś odpowiedzi na wymiary i pojemność aku w necie.
Takie pytanie może obrażać inteligencję pytającego :mrgreen:
Ps. Akumulator 74Ah wcale nie wydaje mi się za duży, do dwulitrowego diesla. U mnie w starej almerce 2.0D fabryka dawała 95Ah :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2021, 15:36

@yeti staram się zawsze żeby odpowiedź była jak najlepsza dla osoby która o coś pyta. Dlatego często są dodatkowe pytania bo inaczej odpowiedź będzie nie pełna lub nie do końca poprawna.

Widziałem gdzieś w necie test kilku akumulatorów i ten Forse ukraiński był przed Yuasa, Centra czy Bosch chyba na 3 miejscu po Banner i Optima. Niby test robiony przez niezależną firmę ale zawsze jest jakieś ale...

Forse to marka eksportowa Ukraińskiego producenta i na pewno są jakieś dodatkowe kontrole jakości zanim trafią one na rynek EU.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Mar 2021, 15:48

Dokładnie. Czasami autor nawet nie zdaje sobie sprawy, że ma aku za mały albo za duży. Nie wie też, że musi być plus po konkretnej stronie czy choćby wymiary muszą pasować. Lepiej dopytać, żeby pomoc była jak najlepsza.
Tak więc poczekajmy aż autor tematu wykaże zainteresowanie i napisze konkrety o swoim samochodzie i aku jaki posiada.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2021, 17:23

Jeżeli jesteście tacy dokładni, to czemu nie sprawdziliście jaki akumulator pasuje do golfa VI 2.0TDI :?: Bo ja sprawdziłem i wiem, że gościu wybrał dobre parametry akumulatora. Wszystkie wersje 2.0 TDI(4motion także), potrzebują identycznego akumulatora około 70Ah, minimum 680A prądu rozruchowego, a wymiary to;
Długość (mm): 278
Szerokość (mm): 175
Wysokość (mm): 190
Prawy plus też się zgadza :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2021, 20:39

yeti65 napisał(a):Jeżeli jesteście tacy dokładni, to czemu nie sprawdziliście jaki akumulator pasuje do golfa VI 2.0TDI

A sprawdziliśmy...I dlatego poprosiliśmy o rok, model i moc silnika...
yeti65 napisał(a):Bo ja sprawdziłem i wiem, że gościu wybrał dobre parametry akumulatora. Wszystkie wersje 2.0 TDI(4motion także), potrzebują identycznego akumulatora około 70Ah, minimum 680A prądu rozruchowego,

No to wszystkie wersje potrzebują takiego samego, czyli 70 AH czy około 70Ah? Yeti65, sorki, ale takie pomoce to wiesz do czego są...
Piszesz, że znalazłeś, że około 70AH i prąd 680A? Skąd to wziąłeś? Z instrukcji? Raczej nie. Jak z neta, to ja mam inną stronkę i tam nie ma około 70Ah...Jest więcej "około", bo i 60 i nawet 80Ah...I wymiary też są inne...
O tu zerknij sobie....
Dla silnika 2.0 TDI są aku są od 74 do 85Ah....
Ja jednak proponuję zaczekać aż autor, tak jak wspominałem napisze szczegóły, a nie wymyślać i prowadzić niepotrzebną dyskusję...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Mar 2021, 21:41

MotoAlbercik napisał(a):Ja jednak proponuję zaczekać aż autor, tak jak wspominałem napisze szczegóły, a nie wymyślać i prowadzić niepotrzebną dyskusję...
Moto-AL..... :!: :!: :!: :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014