REKLAMA
Cześć, zastanawiam się nad zakupem w miarę przestronnego auta do jazdy na co dzień i czasami na jakieś dalsze trasy. Szukam czegoś ekonomicznego i w miarę dynamicznego oraz wygodnego podczas jazdy autostradą lub w dłuższe trasy po drogach pozamiejskich, mieszkam w górach i słabe silniki średnio tu się sprawują bo trzeba nieźle piłować aby to chciało jechać pod górki. Zastanawiam się nad kilkoma opcjami i nie wiem jaką wybrać, ogólnie teraz mam Benzynke 1.4 90km i jazda nią po miejscu i w jakieś trasy typu 50km w jedną stronę jest ok, ale podczas jazdy autostradą gdzieś dalej to mnie wkurza bo głośno w środku i przy 150-160km/h chce silnik wylecieć z pod maski.
Samochody nad którymi się zastanawiam to:
1. Honda Civic VII 1.6 110km lub 1.7 Diesel
2. Peugeot 207 1.6 HDI
3. Fiat Grande Punto 1.4 T-jet
4. Audi A3 8l 1.8 lub 1.8T
5. Seat Ibiza III - 1.8t
6. Golf IV - 1.8t lub 1.8
Które z tych aut polecacie na moje wymagania ? Diesle jak to diesle drogie w naprawach, ale za to przyjemnie jeżdżą z drugiej strony wolnossąca benzyna - ekonomiczna i praktycznie bezawaryjna, ale nie ma czym jechać a czasami fajnie jest sobie przycisnąć. Chyba, że iść w stronę tego fiata i audi, golfa lub seata. Najbardziej kusi mnie peugeot 207 bo jest w miarę nowy, silnik przyjemny w jeździe, francuz to dobra ochrona antykorozyjna, ale nie wiem jak naprawy i spalanie na tle reszty stawki.
Pozdrawiam i czekam na jakieś rady.