Jaki van do 20 tys złotych?

30 Sty 2022, 18:10

Witam w tych ciężkich motoryzacyjnych czasach :D

Poszukuję aktualnie pojemnego VANa pozwalającego swobodnie przewieźć 4 osoby z bagażnikiem wypełnionym po brzegi :D Poszukuję auta które nie będzie sprawiało problemów, i sprawdzi się zarówno w jeździe po mieście jak i krótkich trasach weekendowych takich w granicach 200-300km.

Z moich wymagań to chciałbym aby auto było pojemne, typu VAN/MiniBus, do 20 tys złotych, w skrzyni manualnej, oraz aby ewentualne naprawy nie zrujnowały całkowicie portfela.

Aktualnie samochody jakie mnie zainteresowały to:
Mazda 5, 1.8/2.0 benzyna
Opel Zafira B 1.8 benzyna
Renault Espace IV, aczkolwiek tu gama silników jest tak duża że ciężko mi się określić na co zwrócić uwagę. Słyszałem ze 2.0 diesel po 2006 roku sprawuje się całkiem nieźle, to prawda?

Oczywiście jestem otwarty na propozycje. Czasy są jakie są, ciężko znaleźć coś sensownego, budżet pewnie jak na te czasy tez nie jest mega spory, aczkolwiek mam nadzieję że doradzi ktoś tutaj co warto zakupić w kwocie do 20 tys.

Możecie podsyłać oferty, aczkolwiek maksymalnie 120 km od Nowego Sącza, bo niestety nie mam czasu i możliwości żeby jechać dalej na oględziny.

Z góry dziękuję za wszystkie udzielone rady odnośnie zakupu.
kwakus18
Nowicjusz

30 Sty 2022, 19:28

Mazda spoko jeśli znajdziesz bez korozji, zafira spoko, espace nie mam zdania.

Budżet mocno na styk ale zerknij na fordy, s-max i galaxy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sty 2022, 19:41

franccc napisał(a):Mazda spoko jeśli znajdziesz bez korozji,
nie ma takich

Każdy prawie opel ma problemy z poborami oleju i nie stabilną elektroniką ale ogolnie auto ok
Espace to duże auto no ale z plusów to na tyle.
Popatrz na Tourana 1.9 tdi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2022, 00:26

No właśnie temat Mazdy jest trochę ciężki bo podobno silniki bardzo dobre, ale ta rdza to ponoć tragedia. Może ktoś miał z was z taką mazdą styczność, to jest szansa że konserwacja uchroni taką mazdę przed rozpadem czy nie bardzo? Z tego co czytałem to tylne nadkola puchną, i leci to aż do podłogi w expresowym tempie.

Z oplami szczerze mówiąc nie miałem jako tako styczności, mam od 4 miesięcy Merive 2003 w benzynie 1.6 jak narazie jeździ oleju nie bierze, aczkolwiek czytałem że w Merivie silnik 1.8 co nieco lubił pociągnąć oleju, lecz nie wiem jak to wpływa na używanie samochodu, wystarczy dolać olej i można jeździć? Czy raczej jak taki olej zaczyna brać to znaczy ze już auto jest w stanie agonalnym?

No a te Espace naprawdę takie felerne są? Wiele osób się wypowiada że po 2006 roku przeszły lifting który zminimalizował ryzyko usterek o 90%, czy raczej nie warto wierzyć w takie opowieści? :D
kwakus18
Nowicjusz

01 Lut 2022, 01:13

kwakus18 napisał(a):Czy raczej jak taki olej zaczyna brać to znaczy ze już auto jest w stanie agonalnym?
producent nawet dopuścił wysoki dość pobór oleju, w oplach to juz raczej norma.

Espace jest duży ciężki bardzo słabo się prowadzi no i miejsca w nim niby dużo a tak dziwnie się człowiek w nim czuje no i jeszcze te podkulone nogi pasażera hyhy, awaryjność jest a dodatkowo dzięki małej komorze silnika zapłacisz więcej u mechanika.

Z Mazda mam ciekawą historię ale foto mogę Ci podrzucić na maila a historyjkę opowiem potem a tym czasem dobrej nocy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lut 2022, 01:40

Rozumiem, czyli w Oplu tak czy siak trzeba się przygotować na takie cuda haha dobrze wiedzieć, dziękuję :)

Rozumiem, czyli Espace dogadza wielkością, aczkolwiek awaryjnością dalej grzeszy, ehh myślałem że jest lepiej bo ta ogromna pojemność jest dla mnie wielkim plusem bo zdarza mi się wozić dużo rzeczy haha. A z małą komorą silnika to już miałem niestety styczność bo posiadałem Mercedesa A pierwszej generacji, i u mechaników to się cyrki działy :D

O to bardzo chętnie poczytam o tej Maździe, jeżeli będziesz miał czas rzuć wiadomość prywatną to podrzucę maila ;)

Dobrej nocy
kwakus18
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?
    Każdy z nas wie jakie mamy drogi i ograniczenia. Znaki ograniczające prędkość które często stoją w miejscach bezzasadnych (bo np. drogowcy zapomnieli zabrać po jakiejś naprawie drogi), są to bardzo częste przypadki ...