Jaki Hatchback/Sedan do około 8 000zł

03 Sty 2015, 21:31

Hyundai Elantra, BMW e36, Civic VI, Corolla e11, 323F.
W Astrze unikaj 1.6 16v bo wcina olej litrami, 1.2 to pomyłka więc też odpuść
z diesli zostaje 1.7 DTI. Z benzyn reszta tez okej
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Sty 2015, 21:49

bezkonkretu napisał(a):Tym 195tys chciałem zaznaczyć, że nie chciałbym by jakoś szczególnie przekraczał psychologiczną granicę 200 000km, więc można czytać to "max 195 000" jako "Rozsądny przebieg". :D
Co do Rovera to wierzę, że jest to bardzo dobre auto, jednak dyskwalifikuje je właśnie ten fakt, że jest mało popularne. Oznaczać to będzie najpewniej drogie i trudno dostępne części + drogi serwis.

Dlaczego sie sugerujesz 200tys>??
Jak ktoś dba o auto to do tego czasu wymienia kilka rzeczy i auto jedzie kolejne 200 tys. więc często lepiej kupić auto z przebiegiem 250 tys. bo w przypadku dbania o auto i wymian częsci eksploatacyjnych na czas jest w lepszym stanie niż np. takie z przebiegiem 150 tys., w którym te sprawy dopiero zaczną wychodzić.

Dyskwalifikuje fakt, że mało popularne? To lepiej za przeproszeniem jeździć gównianym autem, które jest co 2 na ulicy bo jest znane?
Mamy już prawdopodobnie XXI wiek, rok 2015 i częsci do takich wynalazków jak Rover są ogólno dostępne. Może jest jakiś odsetek 5% trudniej dostępnych częsci - które defacto rzadko trzeba kupować ponieważ rzadko się psują, a i tka jak przyjdzie co do czego to Angole zacierają ręce na ebayu, że coś takiego sprzedadzą.
Kolego serwis Rovera jest śmiesznie tani. Każdy użytkownik tej marki Ci to powie, wyjątkiem będą wszystkowiedzący właściciele szrotów i trupów po okazyjnej cenie.
j0zek

03 Sty 2015, 22:28

Zapewne masz sporo racji i warto zrewidować poglądy na przebiegu, ciężko jednak coś tutaj ustalić skoro na rynku jest tyle aut cofniętych, w sumie to też świadczy za Twoimi argumentami. :D

A propos Rovera i jego małej popularności (względem konkretności), zapewniam Cię, że najważniejsze dla mnie jest by auto było jak najlepsze. Istnieją przecież dobre i zarazem bardziej popularne auta, w tych pieniądzach mam nadzieję, że też się takie znajdzie. Jeśli oczywiście po ulicach jeździłyby same rzęchy a jedyną dobrą alternatywą byłby Rover to szukałbym zapewne właśnie takiego.
bezkonkretu
Nowicjusz

Auto: Scenic

03 Sty 2015, 22:34

Autorowi tematu sugeruję kubeł zimnej wody przed kupnem auta. Chłopaki mówią ci jak jest, doradzają, wiec posłuchaj się i pytaj ewentualnie "dlaczego?", chcesz rady czy chcesz dyskutowaćz lludźmi którzy nie jednym autem jeździli, nie jedne testowali i wiedzą co warto polecić a czego nie? Większość sprowadzonych aut będzie miała grubo ponad 200 tys. km przebiegu, jedynie w krajowych jest szansa znalezienia poniżej. Ale przebieg o niczym nie świadczy. Wolalbys auto zadbane, po kompletnym remoncie silnika z przebiegiem 350 tys. czy wypicowanego na handel gruchota z magicznym 180 tys. km? Proszę cię, chłopie. Chcesz się wpakować w skarbonke?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

03 Sty 2015, 22:54

Czuję się zganiony :D
Wnioski z dyskusji mam następujące:
-Octavia: 90 konny diesel z turbo. W benzynie 2.0 8v.
-Astra G: Odpuszczam: 1.6 16v i 1.2 | Szukam: z benzyn resztę, diesel 1.7 .
-Ford Focus: byle bez LPG

Poza tym przyglądnę się jeszcze:
-Toyota Avensis
-Hyunday Elentra
-Civic VI

Auto (Sedan, Hatchback) ma mieć rozsądny przebieg, może być wysoki, byleby był rozsądny, pojemność pomiędzy 1.6 a 2.0. Zgadza się?!
Jak znajdę coś w mojej okolicy, to przed oglądnięciem, jeszcze Was drodzy forumowicze spróbuję dopytać o ocenę, dzięki. :)
bezkonkretu
Nowicjusz

03 Sty 2015, 22:56

Wrzucaj linki, my dużo Ci po zdjęciach powiemy :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...
    Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...

03 Sty 2015, 23:04

A nad Laguną myślałeś?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2015, 23:07

Jak coś typu Laguna wchodzi w grę to ode mnie jeszcze Vectra B oraz Mondeo Mk2 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

03 Sty 2015, 23:15

Jak Laguna, Vectra B i Mondeo mk2 to jeszcze Leganza.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2015, 23:31

Szukając będę patrzył również za powyższymi. :)

Aktualnie na OLX namierzyłem takie cztery egzemplarze, byłbym wdzięczny za ocenę:

I te nieszczęsne Volvo o którym nikt mi nic nie wspomniał a które swego czasu bardzo zachwalał mi jeden z kolegów?:
[link do oferty na Olx wygasł] :)
bezkonkretu
Nowicjusz

03 Sty 2015, 23:35

Vectre 2.0DTI odpuść bo to nic dobrego nie wyjdzie.
Czerwona Octavia wygląda ok i przebieg może być autentyczny.
Octavia 1.6 :no: ten silnik sie nie nadaje do tej budy..
Volvo ok ale niestety nie jest tanie w utrzymaniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Sty 2015, 23:56

Dzięki, a ta Astra II? :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] @Edit NIEWAŻNE, TO TA SAMA CO Z 1 POSTA TYLKO TROCHĘ INNE ZDJĘCIA, CENA I LOKALIZACJA... :D
Ostatnio edytowany przez bezkonkretu 03 Sty 2015, 23:59, edytowano w sumie 2 razy
bezkonkretu
Nowicjusz

03 Sty 2015, 23:58

2.0DTI.. :no: jak już to 1.7 od Isuzu,bardzo udany motor.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sty 2015, 00:57

Unikać jak ognia 2.0 DTI. Dopóki nie zacznie się psuć jest fajnie - niskie spalanie, zadowalająca dynamika, bardzo cichy. A potem się coś sypnie. A sypnie się szybko. To nie jest motor, na który działa groźna mina mechanika w duecie z młotkiem. Moja Vectra 2.0 DTI była w czterech warsztatach, żaden nie potrafił sobie z nią poradzić. W końcu sprzedałem za bezcen, a w auto włożyłem ok. 4 tys. zł. Czyli de facto wydałem 13 tys. zł na Vectrę - za tyle mogłem mieć fajne E46 albo Accorda...
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

04 Sty 2015, 11:00

Tutaj masz bardzo ładnego Golfa z prawdopodobnie oryginalnym przebiegiem
Barol
Awatar użytkownika