Jaki kompakt pokroju Astry III do 30 000 zł?

Co wybrac?

Opel Astra III
1
10%
Ford Focus MK2
3
30%
Audi A3
4
40%
Inny model
2
20%
Razem głosów : 10

13 Lut 2009, 23:03

Witam
Jaki samochód gabarytowo podobny do Astry III w cenie do 30000 możecie polecic? Interesują mnie silniki o mocy przynajmniej 100KM, najlepiej 1.6-1.8, chyba że macie dobre uzasadnienie nad wyborem większego. Czytałem opinie o tej astrze i zdania są podzielone - niektórzy niemal wniebowzięci, inni narzekają m.in na usterkowośc. Mam też wątpliwości co do paliwa - podobno opel robi słabe diesele. Przebiegi roczne raczej nie będą duże - 5-6 tysięcy, jak nie mniej. Osobiście podoba mi się Vectra C w wersji GTS albo mazda 6, ale inni przyszli użytkownicy auta twierdzą, że te modele są za duże jak na nasze potrzeby, no i może mają trochę racji. Jeśli chodzi o roczniki to 2003 lub młodsze (najlepiej 2004).
Jest jeszcze Golf V, Focus MK2 i Audi A3 (raczej sceptycznie się do niego nastawiam (stara konstrukcja, wydaje się za mały)). Nie ukrywam, że stylistycznie najbardziej pasuje mi Astra :wink: Co proponujecie?
tenner
Nowicjusz

14 Lut 2009, 14:07

Wieksze auto większa wygoda, ale większe opłaty i spalanie.
Mniejsze ekonomiczniejsze i bardziej poręczne w mieście.

Seat Leon dynamiczne, z grupy VAG, wcale nie takie małe. Z tyłu ciasnawe, ale zalezy kto bedzie jeździł z tyłu.

Honda Civic porównywalne do Astry gabarytowo, ale w tych pieniądzach raczej starsze modele niż Opel

Niektórzy chwalą Fiata Stilo. Inni Octavię Co kto lubi i do czego to auto oraz gdzie będzie jeździło.
Joter
Aktywny

14 Lut 2009, 16:32

Silniki diesla w Oplach CDTI są produkcji Fiata.
Bardzo fajnym wyborem będzie Mazda 6, ale czy trafisz dobry egzemplarz do 30 tys. zł?

Zainteresuj się starszą generacją Toyoty Corolli, albo nową Auris. Vectra z pewnością jest sporo większa od Astry, a cenowo jej nie odbiega.
Ciekawym pomysłem jest też Golf Plus, czyli taki powiększony Golf. Niestety drogi w zakupie i rzadko spotykany.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 23:03

Mazda by się znalazła, ale rzeczywiście raczej jest za duża jak na moje potrzeby, to samo Vectra. Corolla w sumie niczego sobie, ale kojarzy mi się z małym autkiem dla kobiety :P
Czy serwisowanie diesela jest dużo droższe od benzyniaka?
Co sądzicie o tym egzemplarzu? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie za tani jak na rocznik/stan/wyposażenie?
Są jeszcze astry z silnikiem beznzynowym 1.6 105KM, tylko zastanawiam sie czy przy masie auta rzędu 1200kg + masa pasażerów nie będzie brakowało mocy. Jak z awaryjnością tych jednostek?
tenner
Nowicjusz

20 Lut 2009, 09:04

Benzynka też powinna starczyć, ale jeżeli nie masz nic przeciwko dieslowi to bierz diesla....
Ten egzemplarz Astry, wygląda nawet w porządku, przebiego jak na wiek auta odpowiedni, cena też mieści się w granicach. Musiał byś pojechać i go obejrzeć, bo tak po zdjęciach to blacharke i stan silnika ciężko ocenić... Wszystko powinno wyjść jak się dokładnie przyżysz na miejscu i zrobisz jazdę próbną...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...