Jaki komplet wybrać 205/55/16

09 Sie 2021, 09:07

Witam wszystkich.
Poszukuję opon do:
Samochód Volvo V50 z 2008r.

Im więcej czytam testów, forum, oglądam porównań na YouTube oraz opinie klientów tym bardziej jestem głupi :(
Proszę o pomoc w wyborze kompletu.
Sam biorę pod uwagę takie opony:

Dunlop Sport Bluresponse 205/55R16 91 V
Uniroyal RainSport 5 205/55R16 91
Nokian Wetproof 205/55R16 91 V
Hankook tylko są różne rodzaje i nie wiem które

Zależy mi aby były ciche i dobrze trzymały samochód na drodze zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni.

Dziękuję za odpowiedź.
G3N3R0X
Obserwowany

09 Sie 2021, 19:09

Ja bym wybrał te opony
G3N3R0X napisał(a):Dunlop Sport Bluresponse 205/55R16 91 V
one chyba będą najlepsza z podanych. Sam jeździłem chwilę na nich co prawda w trochę innym rozmiarze ale uważam że to bardzo dobry wybór. Nawet na mokrym dają bardzo dobrze rade prawie jak RainSporty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sie 2021, 07:18

Bardzo dziękuję. Wulkanizator też właśnie te polecił. Zamówione, bardzo dziękuję za pomoc. Dam znać jak autko się będzie na nich sprawowało.
G3N3R0X
Obserwowany

10 Sie 2021, 08:13

Z wymienionych brałbym Rainsporty. Ale już chyba za późno na radę :wink:
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

19 Sie 2021, 10:42

solti napisał(a):Z wymienionych brałbym Rainsporty
One mają tylko niewielką przewagę nad Dunlop Sport Bluresponse jedynie na mokrej nawierzchni. Niestety w większości przypadków jeździmy jak jest sucho i tu już im ustępują.

Jeździłem na jednych i drugich oponach obie są godne polecenia ale ja bym wybrał tak jak wspomniałem wyżej :wink:

G3N3R0X napisał(a):Dam znać jak autko się będzie na nich sprawowało.
I jak tam na nowych oponkach już śmigasz?
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Sie 2021, 11:16

Rokiko napisał(a):Jeździłem na jednych i drugich oponach obie są godne polecenia ale ja bym wybrał tak jak wspomniałem wyżej

To są twarde czy raczej miękie opony? Chodzi mi głównie o wytrzymałość. Rainsporty przynajmniej 3 ścierały się szybko, a Dunlop ceniona marką, ale nigdy nie miałem odwagi kupić. Rainsporty mają duże rowki, nie są głośne?
Gość114260

24 Sie 2021, 21:54

quel napisał(a):To są twarde czy raczej miękie opony?
Wiesz co generalnie ciężko to określić ale wydaje mi się że Uniroyal będzie miał bardziej miękkie boki. Ja na Dunlopach jeździłem trochę i to dokładnie na tym modelu oraz na drugim Maxx czy jakoś tak i uważam że biorąc je pod uwagę przy wyborze postawiłbym je na pierwszym miejscu a na drugim Uniroyal.

Generalnie dzisiaj opony są coraz gorzej robione tak żeby szybciej się ścierały bo to napędza sprzedaż. Mi ostatnio znajomy powiedział bo przywiązany jest do Uniroyal i kupił po dwóch latach nowy komplet bo robi dużo km, że to już nie to samo co dwa lata temu.

Wracając do ścierania to tu też bardzo duży wpływ ma sama technika jazdy :wink: i to w jakich warunkach się eksploatuje takie opony.
Rokiko
Forumowicz VIP