Opony 205/55r16 co wybrać, aby obniżyć spalanie ?

27 Cze 2021, 20:57

Siemanko, auto Mondeo Mk4, 2.0 Tdci. Obecnie jeszcze opony zimowe, z roku 2011 firmy Linglong, ale koniecznie muszę kupić 4 nowe letnie, bo przy deszczu, tańczy mi już auto. Na internecie wyczytałem, że etykiety z Linglongów to E E. Czyli najgorsze co może być. Obecnie spalanie to 6 l ropy na 100 km. Pytanie pojawia się, czy istnieje szansa, że po wymianie opon na letnie, z indeksem powiedzmy C, ewentualnie B, obniżę spalanie o te 0,5 l ? (oczywiście przy tym samym stylu jazdy co obecnie).
No i dylemat zakupowy, co człowiek to opinia.
Rozważam zakup Nokian Wetproof, Pirelli P7, oraz RainSport 5.
pozdrówka
Saguaro77
Nowicjusz

27 Cze 2021, 22:41

Nie sądzę abys zszedł ze spalaniem jeszcze niżej, juz jest niskie jak na ten silnik, te etykietki to jedna wielka ściema piszą ci chcą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Cze 2021, 04:18

Oficjalnie piszą, że między skrajnymi pozycjami A i E różnica spalania może wynieść 7,5%. Ja sam w lancerze zmieniłem letnie opony z oporami toczenia C na A i oszczędności były w granicach 0,5l. Ale podejrzewam że 90% tych oszczędności to efekt placebo :lol: Zakładając oszczędne opony, chciałem by okazały się oszczędne i przez to zacząłem jeździć bardziej ekonomicznie :mrgreen: Teraz nie zwracam prawie uwagi na ten parametr, ważniejsze dla mnie jest hamowanie na mokrym i przede wszystkim opona musi być cicha.
Choć z tą cichością też jest różnie, letnie Bridgestony 71Db były cichsze od zimowych Dębic 69 Db :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2021, 12:21

Już sama zmiana zimowej opony przy takich temperaturach jakie są obecnie powinna poprawić nieco spalanie.

Ja polecam letnie Hankook Kinergy Eco 2 K435, u mnie spalanie znacząco spadło (na tyle że było widać w trasie) w porównaniu z innymi które miały już swoje lata (nie pamiętam co to był za model).

Drugie które moim zdaniem dobrze się sprawdzają Dunlop SP Sport Bluresponse.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Sie 2021, 10:47

Może sprawdź sobie nokian wetproof bo naprawdę nieźle sprawdzają się przy mokrej nawierzchni i spalanie też się poprawiło
DarinCz
Nowicjusz

26 Sie 2021, 11:27

Nokiany z zimę mają bardzo dobre opinie ale niestety z letnimi już tak nie jest i w tym budżecie można wybrać coś lepszego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...
    Testy wodorowej Toyoty Mirai w Chinach
    Toyota rozpocznie testy wodorowego sedana Mirai w Chinach. Firma sprawdzi możliwości adaptacji tej technologii w Państwie Środka. Jednocześnie japońska firma zadeklarowała, że wybuduje stację tankowania wodoru w swoim chińskim ...

26 Sie 2021, 11:35

Potwierdzam, mimo, że właściwości tych opon są naprawdę premium(Nokian powerproof), to popękały mi po bokach, po 1 sezonie. Made in russia, podobno z Finlandii są lepszej jakości, ale nie ma co liczyć na szczęście i ryzykować.

W Internecie jest sporo dyskusji, jednym pękają, innym nie.
Gość114260