Jaki kupić pierwszy samochód ?

17 Kwi 2014, 15:45

Witam ! otóż planuję kupić mój pierwszy samochód i nie jestem pewien jaki mógłby to być :/ Myślałem nad VW Golf 3 bo całkiem ładnie wygląda, lecz nie wiem jak z eksploatacją i spalaniem. Bardzo podoba mi się ten samochód. Znajomy wspominał mi też o BMW e46 320, lecz, gdy zobaczyłem na ceny to jest on 2x droższy niż VW Golf 3 a nie oszukujmy się, nie taplam się pieniądzach :) Mój budżet to do ok. 5tys. (Może się zwiększyć). Dodam jeszcze, że jestem młody i jak to młodemu zależy na wyglądzie na zewnątrz samochodu i wewnątrz :) Aby jakoś w miarę wyglądał.

Z VW Golf 3 to ten mi się spodobał: [link do oferty na Allegro wygasł] Ale szukam takich aby mieli coś z elektroniki czyli, el.Lusterka i szyby, klima (tyle wystarczy)

Następny VW Golf 3 [link do oferty na Allegro wygasł]

Kolejny ładny okazik [link do oferty na Allegro wygasł]

Proszę o wasze zdanie/sugestie i inne propozycje równie fajnych marek :)
szaumx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 05 1996
Auto: Nie mam/Szukam

17 Kwi 2014, 15:46

A jaki masz budżet.
Bo jak co to te golfy są całkiem fajne.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2014, 15:57

krzysiek4000 napisał(a):A jaki masz budżet.Bo jak co to te golfy są całkiem fajne.

Przecież napisał, że 5 tys....
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

17 Kwi 2014, 16:58

łysy30 napisał(a):Przecież napisał, że 5 tys....

Dzięki jakoś nie zauważyłem no cóż :roll:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2014, 17:53

Szukam w tej samej kwocie, rozejrzyj się też za Oplem Astrą II, wyczaisz coś w tej cenie nawet z gazem tylko musisz po prostu poczekać. Kuzyn kupił za 4800 Astrę II z gazem w kole, wymienił kilka rzeczy za łącznie 400 zł i jeździ :)

Poszukaj również Hondy Civic VI, zależy Ci na wyglądzie - to auto wygląda i jedzie całkiem przyzwoicie, Honda 1.3 ma lepsze przyspieszenie od Golfa III 1.6, nie ma się co oszukiwać.
sweetnoise
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2014, 17:57

sweetnoise napisał(a):Poszukaj również Hondy Civic VI, zależy Ci na wyglądzie - to auto wygląda i jedzie całkiem przyzwoicie, Honda 1.3 ma lepsze przyspieszenie od Golfa III 1.6, nie ma się co oszukiwać.

Tu masz rację kolego. Poszukaj może jakiego lanosa z lpg najlepiej 1,5 lub 1.6
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poślizg w zimowych warunkach - co robić?
    Wielu kierowców sądzi, że nigdy nie przydarzy im się poślizg, bo przecież jeżdżą ostrożnie lub są po prostu świetnymi kierowcami. Jednak rzeczywistość może ich zaskoczyć. Lepiej wiedzieć, jak wyjść z poślizgu. Najlepiej ...

17 Kwi 2014, 18:04

1.3 było w civicu V generacji, kiepski silnik w relacji osiągi / spalanie. Standardowe bezpieczne typy w tym budżecie to astra f 1.6 (8 zaworowa), golf 3 1.6+ , lanos 1.5 i 1.6 (paliwożerne bestie, bez gazu nieopłacalne), daewoo nubira, pug 306, jeżeli 5 tys. jest na samo auto to vectra b 1.8+ (po negocjacjach cenowych), renault laguna I, megane I .. może ktoś coś więcej zaproponuje z takich (podkreślam) bezpiecznych wyborów w takim budżecie.
(linkami nie posypię, mamy tutaj speców od tego czy się lakier zgadza czy nie itp. :wink: )
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

17 Kwi 2014, 18:57

Astra II do 5000zł? No ja życze powodzenia... Ode mnie leci Fiat Bravo i Brava.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Kwi 2014, 21:00

Barol ja rozumiem że nie wierzysz w astry II za taką cenę ale niestety, rynek się zmienia jak kalejdoskop, możesz dostać tanio dobre auto:

[link do oferty na Olx wygasł]
sweetnoise
Nowicjusz

17 Kwi 2014, 21:41

I czym się sugerujesz, że ta Astra jest dobra?
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2014, 21:57

Chyba opisem "sekfencja !". Astrę II od 7 tys. idzie kupić w stanie do jazdy, wszystko na równi i poniżej powinno być traktowane jako bardzo podejrzana oferta.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Kwi 2014, 22:06

Taa, a ta Astra od handlarza więc ile za nią dał? 2 koła? Jeżeli jesteś wszystko wiedzący to po co pytasz? Idź kupuj i gadaj jaki opel jest zły.. Gratuluję podejścia :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Kwi 2014, 22:38

Taa rynek sie zmienia a polak jak był głupi tak jest głupi i dalej wierzy w super okazje..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Kwi 2014, 00:02

Ciesze się, że mnie każdy z was pokolei pojeżdza ale niestety. Kuzyn kilka miesięcy wstecz kupił astrę II 1.6 5 drzwi w gazie w kole za 4800, dołożył 400 zł na wymiany jakichś części i do teraz jeździ, auto ani grama rdzy. Więc da się? Da się! nie ma co wmawiać, że się nie da i próbować kogoś obrażać, bez przesady Panowie, to jest forum i tutaj raczej grzeczność powinna być podstawą, a nie "jak jesteś taki wszystkowiedzący", nikt nie jest wszystkowiedzący i bez przesady, kupić da się astrę II w dobrej cenie, jeżeli się chce i ma się cierpliwość.
sweetnoise
Nowicjusz

18 Kwi 2014, 00:36

Takie okazje trafiają się tylko jakimś mega szczęśliwcom. Wielu ludzi kupując auto za półdarmo po pewnym czasie narzeka na narastające upierdliwe i poważne awarie, albo wychodzi, że auto miało jakiegoś potężnego dzwona i zostało poskładane u Mietka w garażu głosząc wszem i wobec, że ten model auta to syf. Dobrego auta za połowę ceny rynkowej nikt nie odda, chyba że jest jakiś bardzo zdesperowany albo nie zna wartości auta.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika