Jaki kupić samochód 4 x 4 do 35 tysięcy ?

06 Lis 2007, 20:20

Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze samochodu terenowego 4 x 4.
Samochód będzie używany 5 razy w tygodniu do jazdy po mieście i w weekendy do jazdy na grzyby i ryby – często jeżdżę po polnych i dziurawych drogach więc zależy mi również o wielkości prześwitu. W ciągu miesiąca przejeżdżam około 1500 km więc myślę o założeniu gazu do samochodu.
Na zakup mogę przeznaczyć do 35 tys.
Szukam samochodu 4 osobowego ( ja z żoną + dójka dzieci ), z jakimś tam bagażnikiem ( chciałbym w bagażniku zamontować butle z gazem około 80 litrów oraz mieć miejsce na sprzęt wędkarski
Nie znam się na samochodach a w życiu miałem dwa modele samochodów: fiat 126P ( był często wyciągany traktorem z rzek i błota ) oraz seicento spotring 1100 w którym 3 razy w roku urywam rurę wydechową i już nie próbuje wjeżdżać w niepewne miejsca z obawy że będę musiał szukać traktora.
Ja nie będę brał udziału w żadnych rajdach terenowych, potrzebuje samochód do jazdy po mieście i bardzo częstych wypadów na ryby i grzyby - chciałbym bez obaw jeździć po polnych drogach gdzie często jest dużo błota a drogi są bardzo dziurawe i nierówne.
Reasumując szukam samochodu który mogę przerobić na gaz, będzie miał w miarę średni lub duży bagażnik.
Zastanawiam się nad poniższymi modelami:
Vitara 1,6 / 2,0 / 2,5
Grant Vitara
Nissan Terano II
Nissan Patrol
Subaru Forster

Oczywiście zależy mi na szybkość :):)
Tak jak napisałem powyżej teraz jeżdżę seicento spotringiem 1100 i ten silniczek fajnie się spisuje przy lekkiej wadze samochodu. Zdaje sobie sprawę że 4 x 4 będzie miało dużo mniejsze przyspieszenie ( chodzi mi o samochód do 35 tys ), na 100% chce założyć gaz gdyż dużo jeżdżę.
Chciałbym kupić samochód który będzie spalał góra 13 litrów gazu na 100 km.
Ile może kosztować dobra instalacja gazowa ?
Z tego co się orientuje to zależy od rodzaju silnika - ale tylko tyle wiem :(:(
Jakie są różnice między silnikami 1,8 / 2,0 /2,5 - chodzi mi o przyspieszenie, spalanie, koszt instalacji gazowej ??
Na co mam zwrócić uwagę kupując samochód ??
Wiem że są różne przełożenia napędu na cztery koła – jakiś stały i zmienny – ale co to znaczy ??

Jeśli ktoś z Was jeździ z którymś z powyższych samochodów będę zobowiązany za odpowiedź na moje pytania i pomoc w zakupie.
Z góry dzięki !!
grzegorzs
Nowicjusz

06 Lis 2007, 20:52

Witam:)ja wybrał bym Grand Vitere:)może Opel Frontera:)

Dam Ci kilka ofert:)

Land Rover Freelander
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

SUZUKI GRAND VITARA
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeep Cherokee 2002

HYUNDAI SANTA FE 2.4 AWD

Jeep Grand Cherokee

Opel Frontera Limited

Nissan Pathfinder

Honda CR-V 2.0

Mysle, że pomogłem:)
.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

06 Lis 2007, 21:24

z tej ekipy To Polecam :Land Rover Freelander i Jeep Grand Cherokee . Tym Drugim Miałem Przyjemność Jeżdzić. Potężne auto super sie prowadzi. w Teren też bardzo dobre. Na Asfalcie ładnie sie zbiera.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

07 Lis 2007, 19:15

endrju napisał(a):Witam:)ja wybrał bym Grand Vitere:)może Opel Frontera:)

Mysle, że pomogłem:)
.::Pozdrawiam::.

Pewnie że pomogłeś !!

W obecnym momencie zastanawiam sie na Grant Vitara lub Terano II.
Tak jak pisałem ktoś mi powiedział że terenówka którą sobie chce kupić powinna mieć reduktor załanczany i rozłanczany ręcznie naped przód i tył.
Chodzi oto aby samochód sam nie przełanczał się na 4 koła ( podobno przy wolnej jeździe tak jest, a wówczas spalanie wzrasta - ja często jadąc do pracy stoje w potwornych korkach) , tylko abym to ja sam recznie mógł sobie właczyć drugą oś.
Cały czas nie wiem do czego służy w terenówkach reduktor :(
Wiem że vitara ma prześwit 20 cm, a jaki ma Terano ?
Mam nadal tyle pytań na temat tego zakupu ża aż głowa mnie boli, może ktoś z Was mieszka w Krakowie i miałby chwilkę na spotkanko i pomoc ?
Czytam o reduktorach i przekładniach i dalej mi to nic nie mówi :(
Jakie rozwiązania są najlepsze i jakie samochody je mają ??
Co ma Grant Vitara a Terano II ?
grzegorzs
Nowicjusz

07 Lis 2007, 21:05

Terrano:
Prześwit (mm): 210 / 205
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

08 Lis 2007, 08:32

Z aut ktore podales w pierwszym poscie wybral bym Subaru Forestera.
Z tych wymienionych w kolejnych postach stawial bym na Jeepa.

Reduktor - tak w skrocie... przenosi naped ze skrzyni biegow na osie, najczesciej umozliwia wybor miedzy napedem na 2 lub 4 kola i czesto ma opcje niskiego biegu czyli LO...co umozliwia przeniesienie wiekszego mometu na kola podczas jazdy w bardzo trudnym terenie.

Przelozenia w osiach...tym sie nieprzejmuj jesli nie masz zamiaru przerabiania auta do jazdy typowo w terenie to te ktore sa fabrydznie spokojnie ci wystarcza.

Aha i jeszcze jedno..niekoniecznie auto ktore ma staly naped na 4 kola bedzie palilo wiecej niz to z napedem wybieranym przez kierowce. Moj jeep mimo tego ze na asfalcie jezdze z napedem tylko na tylna os pali duzo wiecej niz Subaru w ktorym na stale mam wlaczony naped na 4 kola.
Stebel
Nowicjusz

Zdjęcia: 153
Miejscowość: Gardnerville, NV, USA
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...

08 Lis 2007, 19:21

Reasumująć chciałbym autko który spełniało by ponizsze parametry:
- napęd 4 x 4
- reduktor z drugą dźwignią - podobno takie rozwiazanie jest lepsze( ręczne włanczanie )
- w miarę duży prześwit
- możliwość założenia gazu - jak jest cena założenia gazu ?
- spalanie gazu niech będzie do 15 litrów - ale nie więcej !
Na co jeszcze zwrócić uwagę ?

Wiem że Grant vitara ma przeswit około 20 cm -czy jest możliwość zwiększenia tego prześwitu ?
Co byscie kupili mając do wyboru ponizsz samochody i dlaczego właśnie ten ( pamiętajmy że mam 35 tys na zakup samochodu) :
- Toyota Rav 4
- Nisan Terano
- Suzuki Grant Vitara
- Daihatsu Terios

Będę również wdzeczny jak ktos z Was jeździ z któryms z powyższych modeli samochodów o podanie ile pali dany samochód, ile może wyciągnąć, jaki ma prześwit, jaki reduktor i podanie innych parametrów które są ważne a ja nie biorę ich pod uwagę.
Jak pisałem powyżej samochód będzie używany 5 razy w tygodniu do jazdy po drogach asfaltowych a dwa razy po bezdrożach.
Może jest jakiś samochód którego nie biorę pod uwagę - jeśli coś możecie to pomóżcie !!
Z góry dzięki !!
grzegorzs
Nowicjusz

08 Lis 2007, 20:16

Może jest jakiś "maniak" 4 x 4 z Krakowa, który poświęcił by mi pare minutek na wytłumaczenie i pokazanie oco chodzi w samochodach terenowych - jeśli tak to z góry dzięki - [email widoczny po zalogowaniu]
Pozdrawiam Grzegorz
grzegorzs
Nowicjusz

12 Lis 2007, 16:49

Czy ten ternowiec nie może mieć Diesla? Moment dieslowski jest sporor wyższy a spalanie małe .. Jak dla mnie Diesel By Ci bardziej pasował .. I napewno da rade z takim stylem jazdy :)
V6 rox
Death Angel
Początkujący

01 Sty 2011, 22:38

Nissan Patrol
fajny gość
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

01 Sty 2011, 23:22

fajny gość napisał(a):Nissan Patrol

ale kotlet :neutral:
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

02 Sty 2011, 11:11

dobry diesel nie spala dużo mniej niż benzyna :mrgreen:
za 35 to poszukaj sobie Isuzu Troopera w 3,5V6 w automacie z ToD`em i będziesz zadowolony :wink:
inna opcja LR (ale trzymaj się z dala od frelka bo to jedna wielka kupa) Discovery, wygoda i całkiem fajne auto, zdecydowanie najmniej palące ;) (w granicach 8-10l) do zestawu bym dorzucił Mitsu pajero 2 generacji (czy w dieslu czy V6 obojętne)
a z wymienionych?? tylko jeden jest lekką terenówką , która spełna warunki jest Terrano
reszta to elektroniczno plasticzane SUVy :wink:
najbardziej terenowy z Twoich propozycji ale i najbardziej siermiężny to Patrol :wink: za 35 możesz mieć fajnie przygotowanego Y60 z 2,8TD (nie licz na spalanie mniejsze niż 12-14l ON zwłaszcza w mieście)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)