Skoda Fabia czy KIA Ceed - auto do 50 tys zł

29 Gru 2010, 15:49

Witam,

Planuję zakup nowego auta za kwotę w granicach 50 tys. W tej chwili biorę pod uwagę dwa modele.
1. Skoda Fabia Combi wersja Style silnik benzynowy 1.2 TSI / 77 KW (105 KM) około 53 tys zł
2. KIA Ceed wersja S(najuboższa doposazona tylko w klime) silnik benzynowy 1.6 DOHC CVVT 126 KM również około 53 tys zł

Wyposażenie jest w zasadzie porównywalne. Ceed ma w najuboższej wersji nawet więcej (np. Radio) niż fabia w style'u.
Jeśli chodzi o spalanie to fabia jest o około 1l (trasa,miasto) oszczędniejsza jednak zastanawia mnie jak z tak małego silnika wyciąga tyle mocy? Czy ten silnik nie będzie awaryjny/przeciążony? Silniki KII nie spełniają chyba norm emisji spalin EU5 w przeciwieństwie do Fabii. Ceed w moim zestawieniu jest w wersji hatchbag bo combi kosztuje dodatkowe 3 tys zł. Jednak bagażnik w KII (hatchbag) jest całkiem spory. Fabia w hatchbagu ma zbyt mały rozmiar bagażnika stąd wybrałem combi. Serwis w KII to 7 (na wybrane komponenty) lat a w skodzie 2 lata. Ciężko mi się na coś zdecydować...
mareksa24
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnyslask

29 Gru 2010, 16:10

Nie miałem styczności z marką Kia, ale radzę ci fabie omijaj z daleka.

Tak, samochód oszczędny w spalaniu, przez pierwsze 3 lata zero nakładów prócz przeglądów w ASO.

Jeśli chcesz żeby w nowym aucie po 2-3 latach skrzypiały Ci plastiki w desce rozdzielczej a plastiki w drzwiach grzechotały jak tylko włączysz głośniej muzykę to kup skodę.

Jak dla mnie wybór prosty: KIA.
hades
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2010, 16:51

Ja też ci polecam kię. Jest lepiej wykonana, pojemniejsza i lepiej wyposarzona. Niby skoda jest oszczedniejsza ale tak wysilony silnik raczej bezawaryjny nie będzie. KIA jest w czołówce najmniej awaryjnych aut.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

29 Gru 2010, 17:16

Pod uwage bierzesz tylko te 2 samochody? Bo w tej kwocie pieniężnej można znaleźć znacznie lepsze i ciekawsze pozycje.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

29 Gru 2010, 17:24

a może fiat bravo? za 50k powinieneś wyrwać wcale niegoły egzemplarz z wyprzedaży. z tej dwójki jednak KIA :smile:
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

29 Gru 2010, 17:41

O bravo ostatnio była dyskusja tu na forum , za 50.000 chyba jednak KIA lepsza od Fiata .
Miloszek
Początkujący

Miejscowość: Łask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Benzynowe kombi segmentu C z pojemnym bagażnikiem
    Samochody segmentu C cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. W pierwszym kwartale 2017 roku zarejestrowano – zgodnie z raportem PZPM – ponad 37 tys. takich pojazdów. Za wynik ten odpowiadają głównie ...

29 Gru 2010, 19:47

a może Hyundai i30 ? ma dobre wyposażenie ,wyższe od minimum i jest mało zawodne auto
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

29 Gru 2010, 21:28

Jeżeli planujesz kupić nadwozie typu kombi,to bierz KIA. Bravo byłby dobry,ale jako kompakt do jazdy dla 2-3 osób. A o Kia czytam pozytywne opinie,wiec nie powinno być problemu. Pozostaje tylko wybór wersji silnikowej.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2010, 22:35

Kia Sportage jest zdecydowanie warta swoich pieniędzy. Miałem okazję przejechać się modelem demonstracyjnym i byłem pod wrażeniem.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

29 Gru 2010, 22:43

Jak patrzę na kianki w policji to jestem w szoku że wytrzymują ich butowanie :D mam akurat garaż policyjny pod nosem to wiem co te autka potrafią :D Dla mnie wyciągnięcie 105KM z 1.2 to paranoja ten silnik musi się psuć bo jest tzw. wyżyłowany ... Teraz średnio silnik 1.6 ma ponad 100KM kiedyś ok. 70KM ;)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

30 Gru 2010, 00:17

Użytkuję Fabię I 1.4 od maja 2002 roku i mam mieszane uczucia. Z jednej strony to solidny samochód, ale jeżeli chodzi o komfort podrózy to nie należy wiele po nim oczekiwać. Moja Fabia jest bardzo paliwożerna jak na tak małą moc (60 KM), zawieszenie twarde i raczej mało trwałe, choć ocenę utrudniaja wyjątkowo ciężkie warunki użytkowania w postaci naszych dziurawych dróg. No i oczywiście wygląd, który ciężko nazwać ładnym, a moim zdaniem Skoda Fabia II jest jeszcze mniej urodziwa od poprzedniczki. Za to dużą zaletą są tanie części, mnóstwo zamienników i wiele warsztatów (wszak to samochód ze stajni VAG).

Gdybym kupował auto w chwili obecnej to zdecydowanie postawiłbym na KIA Ceed niż Skodę Fabię. Skoda udziela jedynie minimalnej wymaganej prawem 2-letniej gwarancji, natomiast KIA aż 7 -letniej i choć w praktyce bywa różnie z jej respektowaniem to jest to jednak jakaś forma zabezpieczenia.

Jeżeli moge udzielić rady to warto rozważyć zakup fiata bravo dynamic 1.4 90 KM albo 120 KM. Fiat ma obecnie bardzo duże upusty, a samo auto zbiera znakomite opinie w szczególności za nowoczesny silnik 1.4 T-Jet 120 KM (jeszcze lepszy jest 1.4 Multiair 140 KM, ale cenowo to już wyższa półka), bardzo ładne wnętrze wykonane z wysokiej jakości materiałów, własciwości jezdne i oczywiście wygląd, według mnie jeden z ładniejszych w tej klasie. Części do Fiata i serwis są jedne z najtańszych.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

30 Gru 2010, 00:48

Z nowymi skodami oprócz octavki 1.9tdi nie miałem styczności ale mój kuzyn co jeździł cordobą FL 1.4 60km poszedł na jazdę próbną ceedem SW 1.6 (chyba ten sam silnik)
i powiedział, że prowadzi się jak wanna, nie czuć prędkości a hamulce hamują ale miał uczucie że zaraz przestaną i za ch.j nie chce tym jeździć bo by się bał :shock: .(był to samochód z początku produkcji)
Co prawda jest to prosty człowiek ale kierowca raczej doświadczony, może ten egzemplarz był odwijany z latarni albo zajeżdżony ale za nim kupisz przejedź się i zastanów kilka razy na wszelki wypadek. Uwaga ja tylko cytuje kuzyna.
andrut
Nowicjusz

Miejscowość: WW-A

30 Gru 2010, 10:58

Miloszek napisał(a):za 50.000 chyba jednak KIA lepsza od Fiata .

Ja jednak uważam, że to BRAVO jest lepsze niż Ceed
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

30 Gru 2010, 12:51

Dziękuję za opinie. W zasadzie znaczek na aucie nie ma dla mnie większego znaczenia jednak chyba jak każdy kierowca mam swoje sympatie i antypatie :-). Mój dylemat pomiędzy tymi dwoma autami wynika z faktu że: Hyundai i30 jest jednak droższy, do fiatów jakoś mentalnie (być może niesłusznie) nie jestem przekonany poza tym ich motory są bardziej paliwożerne, opel i ford również wyższa półka, peugeot i renault nawet nie sprawdzałem, dacia - nawet taniej ale wysokie spalanie i często kiepskie opinie. Zastanawiałem się też nad nową Octavia Tour (Octavia II) w sedanie. Niezłe wyposażenie w niższej cenie niż Fabia - około 51 tys. Jednak dużym mankamentem tego auta jest silnik 1.6 (102KM) o spalaniu nawet 3l wyższym od Fabii no i starej konstrukcji(chociaż dla niektórych może być to zaleta)...
mareksa24
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnyslask

01 Sty 2011, 19:43

A może Toyota Yaris(hatchback)? Za 50 tysięcy masz wersję 2010 z klimą itp. Niedługo będzie nowy model, więc może być taniej. Jest jeszcze Opel Astra III Combi, też w tej cenie, może będzie taniej, bo już wychodzi nowa Astra IV.
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław