Jaki nowy samochód kompaktowy wybrać?

30 Paź 2013, 19:09

Planuję zakup nowego auta. Po wyeliminowaniu wielu możliwości zostały mi 4 samochody które mnie interesują. I tu moje pytanie do was który model wybralibyście:
1. Renault Megane 1.6 16V 110KM
2. Fiat Bravo 1.4 T-Jet 120KM
3. Chevrolet Cruze 1.8 141KM
4. Ford Focus 1.6 Duratec 125 KM
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Twardy7
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 09 2003
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.5 dCi 80KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2013, 08:43

Szczerze..? To co będzie w promocji,kto da większy rabat lub pakiet ubezpieczenia.To w czym lepiej będziesz czuł się za kierownicą. Do tego towarzystwa dołącz Citroena C4. Wszystkie te Twoje propozycje są "porównywalne'. Myślałem o utracie wartości ale tutaj widzę,że będzie również na zbliżonym poziomie. :) Chociaż za kilka lat pewnie łatwiej będzie odsprzedać Fiata niż Chevroleta...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Lis 2013, 10:20

Ja uważam, ze Cruze jest najlepsza opcja. Sporo osób interesuje się tym modelem więc kiedys odsprzedac nie bedzie go trudno. Jak bedziesz go kupować zamów od razu koniecznie z fabryczna instalacja gazowa. Zwróci się po roku max 2latach (w zaleznosci ile jezdzisz). Silnik auto ma klasyczny wolnossący nic się z nim nie dzieje. Minus, ze swoje potrafi spalić dlatego lpg jest wskazane.
W przypadku Focusa obawiam się, ze ma wtrysk bezpośredni co moze byc kłopotliwe.
Fiat to Fiat jakoś kojarzy mi się z badziewiem (no sa wyjatki) :)
Aha uturbiona 1.4 moze potrafić spalić tyle samo co wolnossący 1.8 w zależności od stylu jazdy.
Wez pod uwage równiez serwisowanie auta. Mozna od razu w salonie negocjować serwis we wskazanym warsztacie. Ja jakos nie mam zaufania do aso.
Olej lac najlepszy nie zalecany z beczki bo to badziew bedzie. Regularnie zawsze zmieniac olej i wszystkie filtry co rok lub w zależnosci od przejechanego dystansu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2013, 10:30

noisy napisał(a):Fiat to Fiat jakoś kojarzy mi się z badziewiem (no sa wyjatki)

Mój kolega kupił fiata 500l który używany jest jako reklama.
Auto kosztowało 71k w 2012r silnik 1,4 bardzo dobrze wyposażony.
Wszystko jest gitarka gdyby nie to że próbował je sprzedać (kłopoty finansowe) po 1roku uzytkowania za 53k i nie miał nawet jednego telefonu.
Obecny przebieg 18tyś.km. auto ma już do wymiany maglownice...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2013, 10:37

Z tych czeterech samochodów brał bym forda albo chevroleta. Renault bardzo szybko straci na wartości, fiat pewnie podobnie. Z resztą samochody francuskie i włoskie jakoś nie wzbudzają mojego zaufania.
noisy napisał(a):Olej lac najlepszy nie zalecany z beczki bo to badziew bedzie

Zależy skąd ten olej. Jeżdżę od lat do tego samego renomowanego punktu wymiany oleju, leją z beczki i nie narzekam. Opakowanie nie istotne, ważna zawartość.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

01 Lis 2013, 16:47

Fiat Bravo,

Najmniej awaryjny, test modelu na 100 tys km auto świat.
Najlepsza blacha
Silniki bez wad fabrycznych, to Tjeta możesz bez problemu wziąsc gaz, inne Turbobenzyny nie za bardzo nadają się do gazu np. TSI
Najmniej traci na wartości wśród kompaktów.
Po gwarancji nie zjedzą Cię części eksploatacyjne, bo są tanie.

http://www.auto-swiat.pl/1-ktore-kompak ... najwolniej
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Najnowsze BMW serii 7
    BMW serii 7 - luksus na miarę przyszłości. Ten najnowocześniejszy w historii bawarskiego koncernu model będzie można zobaczyć już 24 listopada 2015 r. na targach Fleet Market w Centrum EXPO XXI w Warszawie. BMW serii 7 – ...

01 Lis 2013, 22:28

Argument za Focusem - zerknij jaki rabat w tej chwili dają. Ja się skusiłem. Do Chevroletow jestem uprzedzony po użytkowaniu jednego przez dwa lata. Powaznie myslalem nad Bravo (bezapelacyjie najmilszy dla oka, tani w zakupie i serwisowaniu) ale ostatecznie nie poszedlem na jazde próbną po ofercie Forda z rabatem. Honda też obecnie daje niezły rabat.
Dziadu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Aveo
Silnik: 1.2
Rok produkcji: 2008

02 Lis 2013, 12:08

Z tych wybrałbym Focusa, bo nie jest taki budżetowy, najlepiej jeździ i najłatwiej będzie sprzedać.
Ceed'a i i30 też odrzuciłeś? bo to podobny przedział cenowy i z gwarancją lepiej i nie słuchaj tych co mówią, że to badziew, bo np. w ASO Sabat Hyundai Lublin mówią aby tylko wspomnieć, a będzie wymienione, a znajomemu pomalowali wszystkie drzwi w i20, bo się pojawiło troszkę rdzy przy jednej z klamek (sam uszkodził) mimo, że nie stawiał się na przeglądy gwarancyjne
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2013, 13:38

Ja osobiście też decydowałbym się na Forda i zdaje się, że Ford dołącza też spore rabaty.

Czy Fiat, Ford czy Renault czy jeszcze co innego to już mniejsza różnica, bo większość rzeczy i tak pochodzi od poddostawców. Renault nie wzbudza zaufania, choć sporo elementów pochodzi np. od Valeo. Mimo to ludzie nie ufają Renault. Ale już VW czy Toyota wzbudza zaufanie, choć też jakieś części dostarcza tam Valeo.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel