Jaki nowy SUV z automatem do 160tyś zł - benzyna lub hybryda

15 Cze 2023, 08:46

Witam wszystkich serdecznie.
Proszę o pomoc w wyborze nowego auta. Kwota do wydania 160000 zł. Ma to być suv z automatem benzyna lub hybryda. Mam na oku Renault Australa, Kia Spotage, Hyundai Tucson lub Nissan Qashqai.
tomsawicki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 06 1982
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Kadjar
Silnik: 1.3 140 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

15 Cze 2023, 08:58

Z tych które podałeś to moim zdaniem Kia lub Hyundai i tu przy tym drugim kupisz nawet wersję Smart 2WD bo są jakieś promocje ale z drugiej strony w tym samym budżecie kupisz wersję Platinum w benzynie więc tu warto się zastanowić co jest dla Ciebie ważniejsze i spojrzeć na wyposażenie.

Qashqai jest ciekawą propozycją ale będzie mniejszy od tych dwóch które wymieniłem.

Bardzo fajną alternatywą jest tu Toyota Corolla Hybrid Dynamic Force 2.0 4WD którą powinieneś kupić w tym budżecie na styk.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Cze 2023, 09:14

dzięki za pomoc.
Z kia jest chyba jakiś problem z filtrem cząstek stałych i to mnie trochę powstrzymuje.
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 10:02

Teraz we wszystkich nowych benzynach masz GPF (po 2017 roku) który generalnie w benzynie nie powinien sprawiać żadnych problemów. Niestety w Kii i Hyundaiu potrafią się pojawiać komunikaty o wypaleniu tego filtra ale głównie w silniku 1.6 T-GDi 150KM w wersji benzynowej, co ciekawe hybryda ma taki sam silnik i tam jest cisza o tych problemach :mrgreen: . W Toyocie też on jest ale nie słyszałem żeby tam coś się z nim działo i zapalały się jakieś kontrolki .
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2023, 11:33

A co sądzisz o Renault Austral?
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 12:23

tomsawicki napisał(a):A co sądzisz o Renault Austral?
To nowe dosyć auto i generalnie konkurent Qashqai dosłownie :wink: tak jak wcześniejszy Kadjar :wink: Przy twoim budżecie możesz celować w całkiem nieźle wyposażoną wersję z napędem 1.3 TCe 160KM mHEV i tiptonikiem bezstopnionym (to samo co w Qashqai). Jeżeli chodzi o sama jazdę to nie odczujesz żadnej różnicy między nowym Qashqai, a Austral poza większym kątem skrętu co ułatwia manewrowanie na parkingach. Wykończenie jest na całkiem dobrym poziomie jeżeli chodzi o materiały ale potrafi zdarzyć się jakieś trzeszczenie :shock: w Megance materiały podobne i tam tego problemu nie ma. Jeżeli chodzi o sam napęd jest sprawdzony i szeroko stosowany np. w Nissanie, Dacii i Renault, a nawet w Mercedesie (chodzi o silnik bo skrzynia tam jest inna EDC).

Moja rada przejedź się tymi autami które zostały wymienione ale nie tylko w mieście ale i na trasie, obwodnicy tak żeby przez chwilę choć doświadczyć większej prędkości i dopiero wtedy spróbuj sobie opisać swoje za i przeciw. Następnie podsumuj i zobaczysz co Ci z tego wyjdzie :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2023, 12:31

dzięki.
W pierwszym tygodniu wakacji wypróbuje będę miał jazdy testowe.
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 12:53

Tak z ciekawości na jakich odcinkach będziesz i głównie w jakim ruchu eksploatował to auto?
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Cze 2023, 13:08

w ciągu roku szkolnego dojeżdżam do pracy 15 km w jedną stronę reszta miasto. Poza tym czasami dłuższe trasy 150-300km trasami szybkiego ruchu
tomsawicki
Nowicjusz

15 Cze 2023, 14:15

No to przy takim poruszaniu się lepiej wypadnie hybryda :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Cze 2023, 10:34

A może zaproponujecie w tej kwocie coś spoza tych wymienionych?
tomsawicki
Nowicjusz

16 Cze 2023, 12:54

Siedziałem w nowej Kia Sportage...Powiem, że dla mnie to porażka. W środku bardzo mało miejsca, na miejscu kierowcy strasznie niewygodnie.
Rozważałem zakup Kia Stonic, o której Kia pisze, że to SUV....Z SUV-em to auto nie ma nic wspólnego niestety. Dlatego wsiadłem do Sportage. I też sie zawiodłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2023, 18:42

Ja od siebie polecę mazdę cx 5 jak dolozysz parę tysięcy kupisz fajnie wyposażana w wersji hikari. Możesz też zerknąć na Hondę Crv.
W kia i Hyundaiu uważaj na skrzynie dct , sprzęgła lubią polecieć nawet przy 30 tys km.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

18 Cze 2023, 17:24

To ładnie. Nie dość, że chcą sporo kasy za auto to jeszcze loteria z awariami.
Znajomy jakieś 5 lat temu miał Mazdę cx 5 ale wiecznie miał jakieś problemy z elektroniką a może tylko serwis nie potrafił naprawić porządnie. No i Mazda nie bierze w rozliczeniu innych marek.
tomsawicki
Nowicjusz

19 Cze 2023, 09:45

MotoAlbercik napisał(a):Rozważałem zakup Kia Stonic, o której Kia pisze, że to SUV....Z SUV-em to auto nie ma nic wspólnego niestety.
Teraz to i miniSUVy nazywają SUVami jakaś masakra.

MotoAlbercik napisał(a):wsiadłem do Sportage. I też sie zawiodłem
Może kwestia wyposażenia bo patrząc na inne podobne modele to w Kii nie jest tak źle. przynajmniej Ja mam takie odczucia.

tomsawicki napisał(a):To ładnie. Nie dość, że chcą sporo kasy za auto to jeszcze loteria z awariami.
Niestety spora ilość elektroniki w nowych samochodach potrafi czasem o sobie dać znać.

tomsawicki napisał(a):Znajomy jakieś 5 lat temu miał Mazdę cx 5 ale wiecznie miał jakieś problemy z elektroniką a może tylko serwis nie potrafił naprawić porządnie.
Być może trafił nu się jakiś taki egzemplarz bo generalnie nie ma ona większych problemów niż konkurencja na rynku.

tomsawicki napisał(a):No i Mazda nie bierze w rozliczeniu innych marek.
Bardzo często oddanie samochodu w rozliczeniu przy kupnie nowego to dla Nas spora strata chyba że uda się jeszcze wynegocjować z tego tytułu jakiś dodatkowy rabat na nowe auto. W zeszłym roku znajomy kupował nowe auto i dostał ofertę z przyjęciem obecnego samochodu w ramach rozliczenia. Stwierdził że jednak spróbuje sprzedać i udało mu się praktycznie od ręki to zrobić i z więcej niż mu oferowali. Fakt więcej zachodu bo tam oddajesz obecne auto i bierzesz nowe dopłacając tylko to sporo udogodnienie. Bardzo często jeszcze jest tak że jak nie masz samochodu z Polski to również nie chcą brać w rozliczeniu tu odnoszę się do innych salonów.
Rokiko
Forumowicz VIP