SUV czy Crossover na co patrzeć przy wyborze? Jaka marka, silnik itp.

30 Cze 2021, 20:58

Witam wszystkich!

Jak w temacie od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem Suva lub Crossovera, kompletnie nie wiem na co patrzeć jeśli chodzi o silnik, czy nawet markę auta, nie wiem co dobrze aktualnie wypada, dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc :oops: napiszę kilka kryteriów które mam w głowie, jeśli cokolwiek brakuje z ważnych dla was informacji pytajcie :ok:

-Cena 80 Tysięcy (Max)
-Rok Minimalny 2017 tak myślę
-Przebieg do 60 Tysięcy
-Moje Roczne przejechane kilometry sądzę że z 5 Tysięcy
- Skrzynia biegów obojętna
-Minimum 130 Koni tak mi się wydaje
-Benzyna
-Drogi użytkowe będą mieszane Miasto-Autostrada

Piszę o przebiegu itp ponieważ czytałem że niektórych aut nie warto brać z daną liczbą przejechanych kilometrów KM bo są największe awarie więc może to dla was pomocna wskazówka :roll:

Auta które oglądałem już na stronach to
-Peugeot 3008 2 Generacji
-Peugeot 2008 2 Generacji
-Opel Grandland X
-Skoda Kamiq
-Hyundai Tuscon
-Volskwagen (różne)
Czekam na wszystkie wasze propozycje, bo jest pewnie kupa innych aut na które jeszcze nie trafiłem, jeśli napiszesz swoją propozycję będę wdzięczny jeśli zostawisz krótki opis dlaczego właśnie te auto zaproponowałeś. :happy:

PS: Ewentualnie zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w jakiegoś dobrego Sedana? ale z tym już czekam na wasze wypowiedzi co o tym myślicie?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Adasko
Nowicjusz

30 Cze 2021, 21:14

Adasko napisał(a):czytałem że niektórych aut nie warto brać do iluś tam przejechanych KM bo są największe awarie

może tak, może nie...ale jak kupisz z przebiegiem małym to wszystkie awarie przed tobą. :lol:
A jak kupisz z większym to wszystko co droższe może być już wymienione na nowe.
Wiesz ja miałem auta co nie miały pierwszych 100 tys i np. motorshaden (obrócona panewka) :mrgreen: lub zarżnięta skrzynia przy 70 000km (nissan qashqai)
Adasko napisał(a):-Rok Minimalny 2017 tak myślę
-Przebieg do 60 Tysięcy

Nie wiem czy ktoś by chciał sprzedać taki samochód , powiedzmy nie za bardzo kombinowany ...z 2017Roku niektóre auta mają już 60 tys X2 :lol:
Przecież auta jeżdżą , a ten kto nie jeździ to nie chce sprzedać swojej perełki. :lol:
Ja bym sobie kupił np. Qashqaja 2 ..no ale raczej z dieslem bo te benzyny to jest Kupa. jak i większość powyższych które wkleiłeś.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

30 Cze 2021, 23:44

Rozumiem ale kompletnie nie wiem na co patrzeć czy jest jakiś Suv /Crossover godny polecenia do 80 tyś? w benzynie :o czy przynajmniej dowiedzieć się na jakie nie warto patrzeć :o nie jeżdżę super dużo więc Diesel mi nie odpowiada, ewentualnie mogę przyjąć propozycję dobrego Sedana..

:arrow: :Help Me :shock:
Adasko
Nowicjusz

01 Lip 2021, 09:44

Zacząłbym od mazdy cx3 albo cx5
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lip 2021, 14:40

Adasko napisał(a):-Hyundai Tuscon
To jest jeszcze ciekawa propozycja z tych co podałeś z silnikiem benzynowym 1.6 T-GDI.

Adasko napisał(a):Rozumiem ale kompletnie nie wiem na co patrzeć czy jest jakiś Suv /Crossover godny polecenia do 80 tyś?
Jeździsz w większości sam? Jak nie to w ile osób?

Crossover jest fajną opcją ale tak dla max dwóch osób.

Adasko napisał(a):-Moje Roczne przejechane kilometry sądzę że z 5 Tysięcy
Tu nie ma co się zastanawiać i celować typowo w benzynę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lip 2021, 15:27

Zazwyczaj jeżdżę ja i pasażer, więc w większości są to tylko 2 osoby w aucie, tylko zastanawiam się czy są jakieś marki które z góry mogę skreślić, czy każda marka ma dobre Suvy? co byś polecił do takiej kwoty w jakiej szukam, patrząc na silnik i wiadomo wyposażenie auta, czy tak jak kolega wyżej pisał o tej Mazda Cx 3 i 5 czy może jeszcze jakieś inne warte uwagi?
Adasko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...

01 Lip 2021, 15:43

Adasko napisał(a):tak jak kolega wyżej pisał o tej Mazda Cx 3 i 5
Bardzo fajne samochody i myślę że Tobie w zupełności wystarczyła by ta pierwsza. Silniki benzynowe mają naprawdę oszczędne, a przy tym nie wykazują jakiś większych bolączek i problemów.
Adasko napisał(a):czy każda marka ma dobre Suvy?
Nie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lip 2021, 18:03

Rokiko napisał(a):Nie
:o a możesz powiedzieć na jakie Marki najlepiej nie patrzeć? to może szybciej coś znajdę :roll:
Adasko
Nowicjusz

01 Lip 2021, 18:15

Mamy takie czasy, że czasami z jakiegoś modelu tylko jeden silnik produkowany np. przez dwa lata się do czegoś nadaje, rzucanie markami nie ma sensu.
franccc
Stały forumowicz

01 Lip 2021, 18:41

Adasko napisał(a):Mamy takie czasy, że czasami z jakiegoś modelu tylko jeden silnik produkowany np. przez dwa lata się do czegoś nadaje, rzucanie markami nie ma sensu

:? Tego jest tyle na rynku że przyprawia o zawrót głowy, a że nie bardzo się znam jaki silnik jest dobry do np: benzyny czy że w tamtym Suvie jest lepszy itp to tym bardziej już nie wiem w sumie co zrobić lub gdzie iść się radzić :| jest to ciężki temat bo nie bardzo się znam i nie chcę wtopić kasy w coś co nie jest tego wart no i będzie to moje drugie auto w życiu :)
Adasko
Nowicjusz

01 Lip 2021, 20:02

Szukaj czegoś o normalnej pojemności a nie jakiś wydmuszek z silnikiem wielkości kartonu mleka
Podrzuciłem ci wcześniej mazdę cx3 i cx5 w zależności od tego jakiej wielkości tak naprawdę potrzebujesz. Naprawdę ciężko będzie znaleźć coś bardziej pewnego pod względem mechanicznym. Do tego mało tracą na wartości więc przy takich małych przebiegach nie będzie to dotkliwie boleć
franccc
Stały forumowicz

01 Lip 2021, 20:45

Rozumiem a czy mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze jak bardzo różni się Peugeot 3008 (którego mam upatrzonego od kilku miesięcy :) ) z proponowaną Mazdą Cx-3 lub Cx-5 jaka jest różnica między tymi silnikami bo czytałem że ten Peugeot to też oszczędne rodzinne auto itp .. :roll:
Adasko
Nowicjusz

01 Lip 2021, 21:42

Adasko napisał(a):czy jest jakiś Suv /Crossover godny polecenia do 80 tyś?
Adasko napisał(a):ewentualnie mogę przyjąć propozycję dobrego Sedana..
jedyne co te auta mają ze sobą wspólnego, to nazwa typu nadwozia zaczynająca się na tą samą literę. Wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz i w jaki sposób użytkujesz auto, bo jak na razie poprzez "dobry suv/crossover" możemy rozumieć, że chcesz być modny :ok:

Suv/crossover ma tę zaletę, że łatwo się wsiada (fotel wysoko) i dużo widać (o ile szyby nie są wielkości wizjerów w czołgu). Lepiej sprawdzi się też na kiepskich drogach, ale reszta szczególnie nie powala, bo np spalanie będzie wyższe niż w ich klasycznych "drogowych" odpowiednikach z tej samej klasy. Przestrzeń w środku też nie powala, mimo, często, pokaźnych rozmiarów zewnętrznych (piję tutaj np do 3008).

Podsumowując.
Chcesz wygodne wsiadanie, jeździsz po kiepskich drogach - bierz suva.
Jeździsz po normalnych drogach, jesteś młody i wysportowany, nie kupujesz auta dla sąsiada - bierz cokolwiek innego.

Wszystko rozbija się o konkretne potrzeby, bo "jeżdżę 5k/rocznie i chcę auto z nadwoziem na s" to trochę za mało danych, aby pomóc :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lip 2021, 22:41

mike napisał(a):jedyne co te auta mają ze sobą wspólnego, to nazwa typu nadwozia zaczynająca się na tą samą literę. Wszystko zależy od tego, czego potrzebujesz i w jaki sposób użytkujesz auto, bo jak na razie poprzez "dobry suv/crossover" możemy rozumieć, że chcesz być modny

Suv/crossover ma tę zaletę, że łatwo się wsiada (fotel wysoko) i dużo widać (o ile szyby nie są wielkości wizjerów w czołgu). Lepiej sprawdzi się też na kiepskich drogach, ale reszta szczególnie nie powala, bo np spalanie będzie wyższe niż w ich klasycznych "drogowych" odpowiednikach z tej samej klasy. Przestrzeń w środku też nie powala, mimo, często, pokaźnych rozmiarów zewnętrznych (piję tutaj np do 3008).

Podsumowując.
Chcesz wygodne wsiadanie, jeździsz po kiepskich drogach - bierz suva.
Jeździsz po normalnych drogach, jesteś młody i wysportowany, nie kupujesz auta dla sąsiada - bierz cokolwiek innego.

Wszystko rozbija się o konkretne potrzeby, bo "jeżdżę 5k/rocznie i chcę auto z nadwoziem na s" to trochę za mało danych, aby pomóc

Doskonale Cię rozumiem :ok: drogi jak drogi jedne lepsze drugie gorsze, Suv chcę bo mi się podoba, wysokość i lepsze poczucie z jazdy, więcej widać jak dla mnie. Sedan na chwilę obecną mi się znudził, dlatego chcę spróbować coś nowego, natomiast kombi nie przypadł mi do gustu więc nie chodzi tu o modę, bo po prostu te auta mi się podobają całościowo, wygląd, komfort widoczności, pewniejsza jazda. To że mało jeżdżę nie oznacza że muszę brać sedana, więc:

-Aktualnie przebywam we Francji w Górach-

-Drogi są mieszane Miasto-Autostrada
-Zakupy
-wycieczki/Przejażdżki co weekend lub co drugi weekend w 2 lub 4-5 osoby do 50/100km
-górskie rejony
-lato ryby( różne miejsca jak i drogi) więc fajnie jakby było więcej miejsca z tyłu
-zimą nie systematycznie ale narty lub wycieczki czy tak samo przejażdżki
-nie musi być napęd 4x4 bo mój aktualny opel z napędem na przód dobrze sobie radzi tutaj

Szukam auta na benzynę jak już wspominałem z dobrym silnikiem jak i wyposażeniem, wiadome wolę zrezygnować z wyglądu a wziąć bardziej wydajny samochód czy zaawansowany :) . Nie wiem co jeszcze mogę dopisać z wartościowych informacji dla was :?:
Adasko
Nowicjusz

01 Lip 2021, 23:07

Adasko napisał(a):Rozumiem a czy mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze jak bardzo różni się Peugeot 3008 (którego mam upatrzonego od kilku miesięcy :) ) z proponowaną Mazdą Cx-3 lub Cx-5 jaka jest różnica między tymi silnikami bo czytałem że ten Peugeot to też oszczędne rodzinne auto itp ..

Peugeot będzie oszczędny w spalaniu natomiast mazda w spalaniu i serwisie (tzn. serwis nie będzie spektakularnie tani jak w dacii ale psuje się rzadko). 3008 jak i cała reszta aut z silnikami pokroju 1.2 superturbo-charged itd są dobre dopóki są na gwarancji.
franccc
Stały forumowicz