Jaki olej do 1.9D?

07 Sie 2009, 14:06

Witajcie! Mam Seata Toledo 1.9D 92' 240tys KM i stoje przed zmianą oleju. Jaki olej byście mi do niego polecili? wcześniej jeździł cały czas na półsyntetyku ale nie wiem dokładnie na jakim, ponieważ dostałem to auto. Myślałem nad olejem Castrol 10W40 co powiecie na jego temat?

Czekam na Waszą pomoc.

Pozdrawiam
Bartek
bart901
Nowicjusz

Miejscowość: Bieszczady

07 Sie 2009, 19:27

Lać możesz śmialutko ,poczytaj sobie o tym oleju to zrozumiesz dlaczego jest taki dobry,mam na myśli oczywiście Magnateca.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Sie 2009, 11:40

Dziękuje Ci za pomoc.. Kupiłem olej Castrol Magnatec Diesel 10W40 i autko chodzi jak żyleta .. pomimo wszystko nie ma co oszczędzać na oleju jeśli nam zależy na samochodzie.
bart901
Nowicjusz

Miejscowość: Bieszczady

08 Sie 2009, 15:47

Bart, główną zaletą Magnateca jest nie tylko to ,że nie ścieka całkowicie z gładzi cylindrów(brak tzw.suchych startów) ale również to ,że smaruje natychmiast ,komponenty syntetyczne użyte do jego produkcji nie potrzebują rozgrzania by efektywnie działać,nie poleciłbym tobie tego oleju gdybym nie zrobił na nim dziesiątek tysięcy kilosów,zresztą wszyscy moi bracia leją właśnie Magnateca!Gdy porównam ten olej z innymi to wnioski nasuwają się takie ,że ten olej ma także świetne własności płukające silnik,ktoś kiedyś na pewnym forum napisał ,że Magnatec zaszlamia silnik oraz nie nadaje się na wysokie temperatury,sprawdził mi się nawet w korkach piekielnie gorącej Italii a silnik jest czysty w środku aż się błyszczy!Ktoś kiedyś napisał,że należy uważać na Castrola rozlewanego w Polsce gdyż jest fałszowany,ja myślę że to czyste spekulacje gdyż nie zauważyłem żadnej różnicy w jakości tego kupowanego za granicą a u nas,ma taki sam zapach(sprawdziłem).Lej Bart Magnateca i tego oleju się trzymaj ale nie zapominaj,ze każda znana firma petrochemiczna produkuje oleje wysokiej jakości!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...