Jaki olej do fabia 1.4?

18 Paź 2013, 13:57

pierwsze auto to nawet niewiedziałem, ze trzeba zapytac sie jakiego oleju uzywał,
wiec zwracam sie do was, jakiego oleju uzyc?
auto skoda fabia I 1.4 mpi 150 tys km przebieg
dziekuje! :)
bziummuzib
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990

20 Paź 2013, 10:36

bziummuzib napisał(a):pierwsze auto to nawet niewiedziałem, ze trzeba zapytac sie jakiego oleju uzywał,

A to bardzo ważna wiadomość. Jak masz możliwość to skontaktuj się z poprzednim właścicielem i zapytaj o klasę lapkościową i jakościową. Obie są ważne.
Jak nie masz takiej możliwości to musisz zaryzykować i wlac olej jaki zaleca producent tego silnika, wybierając jak najwyższą klasę jakościową.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2013, 15:36

Jak nie masz takiej możliwości to musisz zaryzykować i wlac olej jaki zaleca producent tego silnika, wybierając jak najwyższą klasę jakościową.

A jakie tu ryzyko? Jakby się pozbył starego oleju, przepłukał silnik i zalał zalecany olej?
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

29 Paź 2013, 21:34

Dokładnie, jeśli nie wie jaki był wcześniejszy olej to niech wyleje całkowicie stary i wleje nowy. Wlej jakiś olej dobrej marki, Amsoil, albo Millers. Ja kupuje tutaj: http://www.[reklama]/oferta/produkty/amsoil bo jak jakiś problem to możesz liczyć na pomoc. Zreszta juz to kiedys pisałem tutaj :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

30 Paź 2013, 11:49

Problem w tym, że jak był olej gęściejszy, a wleje się żadszy, to ten rzadszy może wypłukać nagar i zrobią się luzy. Oczywiście niekoniecznie musi to nastąpić, ale jest takowe ryzyko. A jak zrobią się luzy, to silnik do remotnu. No i wlewanie oleju gorszego jakościowo ( nie mam na myśli marki oleju oczywiście ) to też nie jest to zbyt dobre dla silnika.
Oprócz tego niektóre samochody nie mogą jeździć wogóle na oleju mineralnym, np. z powodu hydraulicznych zaworów. To tylko jeden przykład.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2013, 14:39

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...

30 Paź 2013, 15:04

Raczej postaraj się jednak skontaktować z poprzednim właścicielem i dowiedzieć się konkretnie co to był za olej - jak widać może to oszczędzić sporo ewentualnych komplikacji :)
michal225
Nowicjusz

Auto: Audi

02 Gru 2013, 00:39

Ja na twoim miejscu jak wspomniał wcześniej Sensei przewertowałbym portal. Znajdziesz tu dużo przydatnych informacji.
Eminion28
Nowicjusz

Auto: Opel Astra