Jaki olej do golfa V 1.9tdi

12 Lut 2009, 20:39

Witam, posiadam golfa V 1.9 tdi 2007r Wersja trend.
Dane z książki serwisowej
1k1 021
BLS-JCR
LD5Q--------- 38

Samochód jest sprowadzony z niemiec, wymieniłem olej na Mobil 5W40 Symbol:501. Dowiedziałem się, że jest to niestosowny olej do tego silnika. Czy mogę na nim jeździć do następnej wymiany(25 tys km) czy należy go wymienić na inny??? Jeżeli ta, to na jaki??? Proszę o pomoc, Tomek.
jachuer5
Nowicjusz

12 Lut 2009, 20:47

5W40 to olej syntetyczny - za rzadki.
Najlepszy 15W40 jest bardziej gęsty i lepiej wymienić teraz a nie czekać do następnego przeglądu- chociaż możesz spróbować na nim jeździc ale jak zobaczysz jakieś wycieki oleju po pewnym czasie to od razu zmieniaj na inny.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Lut 2009, 23:52

Silnik 1.9 tdi od vw to silnik oparty na pompowtrysku, należy stosować do niego tylko i wyłącznie oleje spełniające normy volkswagena. W instrukcji obsługi lub książce servisowej nawet jeśli będzie po niemiecku odczytasz parametry oleju lub normę którą ma spełniać. Pompowtryski są bardzo precyzyjne, wrażliwe i drogie więc radzę się stosować do zaleceń. Producent wymaga dla tego silnika normę 505.01 więc sprawdź na pudełku od oleju czy spełnia on tę normę, jeśli tak to olej jest odpowiedni dla tego silnika. Olej musi spełniać co najmniej normę 505.01 lub normy wyższe takie jak 503.00 ; 506.00 ; 506.01 ; 507.00. A więc jeśli na pudełku jest którakolwiek (choćby jedna) z wymienionych wyżej norm olej w twoim silniku jest prawidłowy, jeśli nie ma powinno się go wymienić.
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

13 Lut 2009, 00:20

piotrpz87 napisał(a):5W40 to olej syntetyczny - za rzadki.
Najlepszy 15W40 jest bardziej gęsty i lepiej wymienić teraz a nie czekać do następnego przeglądu- chociaż możesz spróbować na nim jeździc ale jak zobaczysz jakieś wycieki oleju po pewnym czasie to od razu zmieniaj na inny.

15W40 to olej mineralny, w żadnym wypadku nie stosuj tego oleju to tego silnika!
Poranek
Początkujący

Miejscowość: Turek/Bydgoszcz

13 Lut 2009, 00:46

Na temat olejow jest napisane wszystko,skocz sobie jesli chcesz na stronke Castrola lub Mobila i zobacz dokladnie jaki olej zalecaja do twego silnika,masz tam kazdy model ,kazdy rocznik,ciekawe jest to,że np.Castrol do mojego samochodu zaleca Magnatec 10w40 a Mobil , Mobil1 0w40 z klauzula do silnikow po remoncie,wiec ja na takim jezdze od poczatku.Tam panowie macie dokladnie wszystkie marki po kolei i wszystkie modele,nawet wyszczegolnione np.na Mercedesy amerykanskie i austriackie lub niemieckie,nawet w ten sposob.Trzymajcie sie zalecen producentow,ja sie trzymam od poczatku a to dlatego,ze dobrze radza!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Lut 2009, 00:55

natomiast co do wyciekow to panowie jak wam juz zacznie cieknac to bedzie chociazbyscie wymienili na niewiadomo jaki olej z tym,że jeden olej bedzie cieknał wolniej a drugi szybciej ale jezdzij tu zima na gestym oleju,silnik przy rozruchu dostaje w kosc.Silnik gdy zaczyna cieknac to trzeba go po prostu USZCZELNIC! Cieknacy olej to zagrozenie dla srodowiska i bezpieczenstwa na drodze.Wymieniac olej na inny po to by przestalo cieknac?To niemozliwe mowie wam a zageszczacze?To killery silnikow zimą!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...
    Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...