Peugeot J5 - Olej jak galareta... pomocy

19 Lut 2009, 01:28

Posiadam peugeot J5 rocznik 1991 1.9 D. I mam pewien problem ponieważ zatarłem silnik a powodem tego był olej który tak strasznie zgęstniał, że po odkręceniu całej miski olejowej wypadła jedna wilka bryła o kolorze grafitowym. I w sumie to olej był wymieniany systematycznie u jednego mechanika. Więc udałem się do niego po porade co z tym fantem zrobic i powiedział mi że jest bardzo zaskoczony tym i że mam oddac olej do analizy i proszę o pomoc ponieważ nie wiem gdzie takie coś mogą mi zrobic.I czy ktoś wie co może byc przyczyna tego...? Bo nikt nie potrafi mi nic o tym powiedziec.
kubolec
Nowicjusz

Miejscowość: wolsztyn

19 Lut 2009, 11:19

przyczyna może być taka ze olej był nie wymieniany albo zalewany był jakimś co ma bardzo dobre właściwości czyszczące silnik i wypłukał wszystkie syfy z silnika a ten syf zablokował ci kanał olejowy i się silnik zatarł
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lut 2009, 18:55

Silnik zatarł się dlatego,że po prostu nie było smarowania,nic takiego nie miało prawa się zdarzyc,to ciekawy przypadek tak jakby tobie ktos po prostu na złosć czgos do silnika wsypał.Mechanik dobrze radzi,oddaj do analizy tylko musisz wiedzieć kto jest producentem tego oleju!Powiem ci,że ja nigdy o nic takim nie słyszalem! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Lut 2009, 22:02

Jedynym wyjściem jest chyba kontakt z rzeczoznawcą PZM.On może pomoże ci stwierdzić,co było przyczyną.Ja się jeszcze z czymś takim nie spotkałem.A że silnik się zatarł,to oczywiste,skoro zamiast oleju było to coś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lut 2009, 22:29

Ja się spotkałem z takim zjawiskiem dwukrotnie - pierwszy raz kiedy mój kuzyn zakupił ( dawno to było ) Bisa i na drugi dzień wymienił olej , na taki jaki uważał że będzie dobry , a nie taki jaki był w silniku . Na trzeci dzień przyciągnął samochód na sznurku . Po zdjęciu miski było tak jak kolega opisał - masło :shock: a nie olej . Drugim razem wymieniałem olej po grubo przespanym przebiegu . Zlany olej zostawiłem na noc w misce w miejscu gdzie była ujemna temperatura , a rano była marmolada . Co jest przyczyną , to nie wiem . Trudno będzie dojść do jakiegoś wytłumaczenia , być może niska temperatura i rzeczywiście jakiś felerny olej w połączeniu z resztkami starego spodował taką reakcje.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lut 2009, 18:33

ja mialem taki przypadek;kobieta kupila auto i zrobila 80.000 km bez wymiany.zatarla silnik.jak zdjelem mise byla bryla twardej czarnej masy.nalany byl 15w40.moze tylko mowili ze wymieniali olej a skasowali cie i papa.
shrek19791016
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

23 Lut 2009, 15:57

za kazdym razem bylem przy wymianie oleju i w tym przypadku na 100% olej byl wymieniany i co jak co ale wymiany oleju w tym aucie byly pilnowane... tym razem bylo przejechane 7 tys km na tym oleju i powiem jeszcze ze od kilku lat byl wlewany tam taki sam olej... z gory dzieki za porady olej zostal juz wyslany do analizy i zobaczymy co sie okaże...
kubolec
Nowicjusz

Miejscowość: wolsztyn