Jaki olej do silnika 1.8 i skrzyni biegów - Ford Focus Mk2 kombi

18 Lis 2021, 23:00

Jestem tu nowy, więc witam wszystkich. Jaką markę oleju wybrać do Focusa 1.8 i czy lać 5W30 jak zaleca producent czy może na zimę 0w30?
Chcę także wymienić olej w skrzyni biegów (manualna),tylko jaki i ile tam wchodzi?
Vernax
Obserwowany

19 Lis 2021, 08:04

Na nasze warunki klimatyczne olej 5W30 jest w zupełności wystarczający.
Porównajmy olej 0W30 i 5W30 wykonane w tej samej technologii i tego samego producenta >>olej 0W30 będzie bardziej płynny w niskiej temperaturze co ułatwia rozruch zimnego silnika w niższej temperaturze (poniżej -40*C i szybciej też dociera do najbardziej oddalonych elementów silnika.Ale ta różnica liczona jest w sekundach lub ułamkach sekund. W wysokiej temp. oba oleje będą miały takie same parametry i właściwości. Po prostu olej 0W30 ma więcej dodatków niskotemperaturowych. Dlatego te oleje są zazwyczaj droższe. Olej 5W30 też je ma ale w mniejszej ilości i zapewniają jego płynność w temp (-35*C). Jak widać różnice są nieznaczne. Dobrze by było gdybyś podał z instrukcji wszystkie parametry jakie ona określa dla oleju twojego silnika : ACEA ,API, ISLAC bo SAE -5W30 to już znamy i czy masz DPF bo to kwestia normy związanej z popiołowością oleju (C3) ?
Co do oleju w skrzyni biegów to też podaj dane z instrukcji .Tam jest określone jakie parametry powinien posiadać olej np .SAE-.70W80 ,75W80,75W90 GL3,GL4
to nie jest tak ,że lejesz dowolnie :no:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez Acer66, 19 Lis 2021, 12:12, edytowano w sumie 1 raz
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

19 Lis 2021, 09:52

Zasadnicze i podstawowe pytanie to to czy silnik 1.8 to benzyna czy też diesel TDCi? W tym modelu przy tej pojemności były dwie różne jednostki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Lis 2021, 18:13

Dziękuję za odpowiedź Nie nie mam filtra dpf,to benzyna, a co do oleju w skrzyni to raczej chodzi mi o to ile go tam wlać, bo nie mogę namierzyć takiej informacji. Ford nie przewiduję wymiany oleju w skrzyni biegów. Wiem tylko, że 75W90 GL4
Vernax
Obserwowany

19 Lis 2021, 20:39

A co podaje instrukcja i jakie określa wymagania dla oleju do twojego silnika,
Być może nie potrzeba nic zmieniać bo masz właściwy olej. :yes:

Jeśli chodzi o skrzynię biegów to montowano tam 2 typy skrzyń manualnych:
Skrzynia biegów IB5 >> 2,3 litra oleju 75W90
Skrzynia biegów MTX-75 >> 2,6 l
Musisz wiedzieć jaki model skrzyni masz zamontowany, a podobno wymiana i uzupełnianie wymaga niezłej gimnastyki :yes:Chyba ,że masz zdjętą skrzynię.
Tu masz linki opisujące"
https://www.mondeoklubpolska.pl/showthr ... -do-MTX-75
https://fiesta-mk6.pl/olej-skrzynia-biegow.html
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy to koniec Diesel’a? Emisja spalin ma ciąg dalszy
    W ostatnich latach przemysł motoryzacyjny znalazł się w centrum jednej z największych afer związanych z emisją spalin. Skandal, który stał się powszechnie znany jako "dieselgate", odsłonił kompleksowy proceder fałszowania ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...