Olej Castrol Magnatec - podrobiony vs. oryginalny - różnice

15 Lis 2021, 18:54

Castrol to chyba jeden z najczęściej podrabianych olei silnikowych. Najwięcej ich pojawiło się na rynku wschodnim w Rosji gdzie firma postanowiła dodać specjalną podstronę na której można sprawdzić autentyczność oleju wpisując odpowiednie znaki z opakowania. Adres tej strony jet tu https://www.castrol.com/ru_ru/russia/ho ... check.html natomiast na tej stronie jest informacja na co powinno zwracać się uwagę w przypadku oryginalnych opakowań https://www.castrol.com/ru_ru/russia/ho ... strol.html Na końcu tej strony jest nawet krótki materiał z wiadomości w TV rosyjskiej.

Tu jest przykładowa różnica na samych korkach od opakowań oleju. Widać inną strukturę i miejsce nadruku:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Filmik przedstawia główne różnice między oryginalnymi opakowaniami, a tymi podrobionymi.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Widziałem jeszcze, że Castrol wprowadzał możliwość sprawdzania oleju przez skanowanie kodu QR z opakowania czyli bańki z olejem i otwieranie odpowiedniej strony w celu weryfikacji. Trzeba było podać na niej kod z nakrętki z tego danego opakowania aby przebiegła ona pomyślnie. Jak tylko znajdę dokładne info na ten temat to dodam w kolejnym poście (chyba że ktoś zna temat to zapraszam do wpisów).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2021, 10:53

Znalazłem porównanie z kodek QR. Nie ma go na wszystkich olejach ale jak jest to procedura wygląda tak że skanujesz kod i otwierasz link później sprawdzasz kod z hologramu i następnie podajesz ten czterocyfrowy nadrukowany na korku. Wszystko widać dokładnie od 40 sekundy na filmiku

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Znalazłem opakowanie Castrola 10W40 i według tego co tu zostało opisane wygląda na oryginalne :idea: :?: patrząc po korku i datach produkcji w których różnica to jeden miesiąc. Wrzucam zdjęcie.
Olej Castrol Magnatec - podrobiony vs. oryginalny - różnice
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...