Jaki olej do skrzyni biegów - Rover 214

13 Paź 2014, 22:53

Witam
Proszę o małą poradę.
Mam Rover 214. Ostatnio ciężko zaczęły chodzić biegi okazało się że to przez simmering wyciekł on ze skrzyni.Mechanik dolał mi do wymiany olej jakiś zwykły. Będę wymieniał teraz tą uszczelkę i proszę o poradę jaki kupić olej żeby był dobry jakościowo i jakie parametry . Samochód ma przejechane 200 tys. Jaki polecacie to skrzyni biegów olej z takim przebiegiem?

Z góry dziękuje
mw29121986
Nowicjusz

Auto: Rover 214

30 Paź 2014, 00:11

Najlepiej lej taki jak był do tej pory, a jak nie wiesz co było lane wcześniej to może dodać jakiś uszlachetniacz do oleju. Na googlach znajdzie tego dużo(najczęściej podają Ceramizer, bo polski i sprawdzony). Olej możesz zastosować Liqui Moly Hochleistungs-Getriebeöl (GL-4+) SAE 75W-90.
webb
Nowicjusz

Auto: Leganza
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Lut 2015, 14:51

No własnie nie wiem, jak z tym sprawdzeniem, bo opinie słyszałem najróżniejsze. Osobiście radziłbym nie szukać "w googlach" tylko sugerować się sprawdzonymi markami, a preparaty zamawiać bezpośrednio od producenta. Sam korzystam tylko z Ceramizatora i sprawdza mi się zdecydowanie najlepiej.
hedstrom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Auto: skoda fabia

24 Lut 2015, 00:02

popieram kolegów wyżej, ceramizator już na co jak na co, ale na skrzynie biegów jest serio efektywny. stosuje go już kilka lat i wszystko działa jak powinno...
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf

24 Lut 2015, 03:18

Mój ojciec też zdaje się stosuje Ceramizator :) problemów ze skrzynią sobie nie przypominam, więc widocznie coś w tym jest.
sarenbrandt
Nowicjusz

Auto: audi a4 b7
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...