Felicia 1.3 - Chrobot w skrzyni biegów

16 Paź 2014, 20:27

Cześć, mam problem na który nie może odpowiedzieć żaden z mechaników. Mianowicie. Gdy jest zimno gdy odpale auto słychać jak w skrzyni biegów coś chrobocze. Po nagrzaniu silnika problem kompletnie znika. Gdy na zimnym silniku wciśnie się sprzęgło też robi się cicho. Tutaj zaczynają się schody. Mówiono mi, że to łożysko w skrzyni biegów ( takie na 5-tym biegu ). Jednak wymieniłem skrzynie na inną i jest identycznie to samo, ani głośniej ani ciszej. Sprzęgło było wymienione w komplecie ( tak przynajmniej zapewnił mnie mechanik ) 3 miesiące temu na LUK. Nie wydaje mi się, żebym miał aż takiego pecha, że kupiłem skrzynie idealnie tak samo rozwaloną, bo jak powiedziałem ten chrobot nie jest ani inny ani głośniejszy ani cichszy. Mechanicy obstawiają łożyska skrzyni biegów lub coś ze sprzęgłem. Ten chrobot nie wpływa w żaden sposób na zmianę biegów czy jazdę, jedzie się normalnie bez żadnych ciekawych historii. Wiem, że na pewno poduszki silnika jak i skrzyni mam do wymiany, ale chyba nie dawało by to takich efektów ? Tak samo łożysko skrzyni powinno chyba chrobotać tak samo na ciepłym i zimnym silniku. Daję link jaki konkretnie to jest dźwięk.

Jakieś opinie ? Pozdrawiam
Andrew7826893
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Sty 2015, 00:53

To dość ciężki temat. Kiedyś miałem podobny problem w e36 z skrzynia niby wszystko było Ok przynajmniej tak twierdził mechanik. Lecz gdy olej w skrzyni był zimny słychać było dziwne odgłosy przy zmianie biegów , po rozgrzaniu praktycznie nie było już tego słychać. Dodałem do oleju w skrzyni ceramizator który polecono mi w sklepie motoryzacyjnym i po jakiś 2-3 tygodniach te odgłosy ustały. Już w prawdzie nie jeżdżę tym autem do sprzedałem jakiś czas temu ale przez pół roku usterka się nie powtórzyła.
radek102
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 06 07 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E46
Silnik: 1.8 CI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Sty 2015, 20:56

Ja mam takie wrażenie,że coś ociera o coś,tak jakby gdzieś było bicie,pod wpływem temperatury już tego nie słychać,gdyż materiał się rozszerza i powstaje luz między czymś stałym a kręcącym się.Sprawdź czy nie ma luzu np.na kole zamachowym,czy śruby nie są delikatnie poluzowane,bo skoro inna skrzynia a dźwięki te same,to nie ma bata,przyczyna musi leżeć gdzieś poza samą skrzynią.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Sty 2015, 12:49

A może to łożysko oporowe sprzegła?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2015, 21:07

Mam podobny problem, chrobot był słyszalny wyraźniej z dnia na dzień i myślałem już, że to jakaś poważniejsza usterka, ale w warsztacie mi także polecono Ceramizator i właśnie go zamówiłem. To podobno najszybszy sposób, by wszystko wróciło do normy.
hedstrom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Auto: skoda fabia

23 Lut 2015, 23:26

najszybszy owszem, ale po swoim doświadczeniu wiem, że ceramizatora najlepiej używać regularnie przed usterką, wtedy najprawdopoodbniej w ogóle do niej nie dojdzie, bo silnik będzie odpowiednio chroniony. po fakcie sprawa może nie być tak prosta, no ale spróbować na pewno warto ;)
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...