Witam,przymierzam się do wymiany oleju Jaki olej 10w40 wybrać ? bo z tego co widzę miałem lany MOBIL: silnik 1.6 Sr Leon 2000r 260tys, pytałem na grupie to mówili żebym zalał 5w40 ale po etykietach na aucie mam od początku 10w40 ☺️Więc co sądzicie ? na wulkanizacji gość powiedział żeby nie zmieniać bo może być gorzej i tylko lać 10 więc zmienić na max life czy motula ?
Od początku masz jeden i taki sam olej ten Mobil Super 2000 X1 10W-40? Jeżeli tak jest i nie masz żadnych zastrzeżeń co do pracy silnika na tym oleju możesz go zalać ponownie. Po takim przebiegu jeżeli by był lany nieodpowiedni olej wyszły by już jakieś niedomagania.
W przypadku jak byś chciał zmienić na pełny syntetyk to zalecana jest płukanka silnika przed wymianą. Olej należy dobrać z normą jaką podaje producent dla tego silnika tam będzie norma VW.
wcześniej był MOBIL 10w40 na etykiecie tak pisało, mechanik wymienił mi na MOTUL 10w40, po 10k wymienił mi na MOBIL, i teraz nadal się przymierzam bo jest czas i się zastanawiam jaki 10w40 MOTUL czy MAX LIFE
Ten silnik z fabryki wychodzil na 5w30 i taki powinien byc lany, jesli przebieg jest potwierdzony to robilbym plukanke i wracal na 5w30 np Motul Specific
Raziel11 napisał(a):Ten silnik z fabryki wychodzil na 5w30 i taki powinien byc lany, jesli przebieg jest potwierdzony to robilbym plukanke i wracal na 5w30 np Motul Specific
Dokładnie, rob płukankę np teciem i zmieniaj na 5w30
Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego? Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
Ewolucja Suzuki LJ-80 Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.