Jaki olej do VW Touran I 1T2T55 1.9 TDI BLS 105KM manual

01 Maj 2019, 14:48

Dzień dobry,

W październiku zeszłego roku udało mi się zakupić praktycznie nieużywanego Touran'a, rocznik 2010. Miał przejechane niecałe 5000km. Auto stało ponad 6 lat w suchym garażu i nikt nim nie jeździł.
Od razu po zakupie, zgodnie z zaleceniem mechanika został wymieniony olej na Valvoline ALL-Climate 5W-40 Full Syntetic C3. Kolejna wymiana była w innym serwisie przy przebiegu 14 tys. i panowie stwierdzili, że do tego silnika powinno się lać 5w30. Nie mam dużej wiedzy na ten temat więc zgodziłem się i olej wymieniono na Castrol Edge 5W-30.

Zbliża się kolejna wymiana oleju i przyznam szczerze, że nie wiem jaki olej mam wybrać, bo każdy mechanik/serwis twierdzi co innego. Kiedy zrobiłem Chiptuning usłyszałem, że przy tym silniku nie powinno się używać 5W-30 tylko 5W-40 i polecono Motul 5W-40 X-clean.

Aktualnie auto ma przebieg 21 tyś km, wszystko chodzi jak w zegarku i chciałbym żeby jak najdłużej mi służyło. Proszę o poradę, jaki olej będzie najlepszy.

W załączniku znajdują się wykresy z pomiarów przeprowadzonych przed i po Chiptuningu, gdyby to było potrzebne.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
Arnold200
Obserwowany

02 Maj 2019, 15:23

Arnold200 napisał(a):Zbliża się kolejna wymiana oleju i przyznam szczerze, że nie wiem jaki olej mam wybrać, bo każdy mechanik/serwis twierdzi co innego.
Czy sprawdziłeś w instrukcji obsługi jaki olej zaleca producent? To jest podstawa, a później należy brać pod uwagę zalecenia mechaników.
W silniku BLS z tego co pamiętam masz DPF i olej powinien być z normą 507.00. Takiego też powinieneś szukać. Dobrym olejem jest np. Motul Specific 504.00 507.00 5W-30 lub Valvoline SynPower MST C3 5W-30.

Ten który miałeś Valvoline ALL-Climate 5W-40 Full Syntetic C3 też spełnia normy producenta ale zamiast oleju Motul 5W-40 X-clean (nie spełnia normy VW 507.00) zastosowałbym Motul 8100 5W30 x-clean+.

W twoim przypadku ważna też jest okresowość wymian oleju w silniku i jak będziesz ją robił co około 10tkm to myślę że długo silnik będzie ci służył bezawaryjnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!