Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Ten olej któy był zalewany to oryginalny z ASO, masz na to jakieś potwierdzenie? Ja bym chyba został przy tej specyfikacji i zalewał 5W-30 tak jak napisałeś. Olej Liqui Moly który podałeś powinien się sprawdzić i to dobry wybór. Na pewno dobry będzie też AMSOIL 5W30 European Car Formula (AEL).SaruPrim napisał(a):Tylko teraz nie wiem jaki olej, czy zostać przy oleju VW 504 00 i lać np. Top Tec 4200 5W-30
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Rokiko napisał(a):Jak jeździsz więcej w mieście na krótkich odcinkach...
MotoAlbercik napisał(a):czyli obecnie SP
Rokiko napisał(a):Specyfikacja API SP została zatwierdzona i wprowadzona na rynek przez American Petroleum Institute w maju 2020 roku. Jest to norma dla olejów do silników benzynowych przewyższająca wymagania specyfikacji API SN i API SN PLUS. Twój silnik nie wymaga tej normy bo był produkowany wcześniej.
SaruPrim napisał(a):I tu się zrobiło ciekawie, olej Leichtlauf High Tech 5W-40 na polskiej stronie LM jest opisany API SN/CF, na stronie Niemieckiej jako API SP. Z tym że na wszystkich zdjęciach produktu na Polskiej i Niemieckiej stronie widać API SN.
Rokiko napisał(a):Nie ma podanego konkretnego silnika ale jest info że do wszystkich benzynowych należy używać ACEA A3/B4 lub API SN (API SM).
No dobrze, to teraz wytłumacz jaki jest odpowiedni bo ten o którym pisaliśmy 5W-40 spełnia normę VW 502.00 ale też ma API SNSaruPrim napisał(a):Mam oryginalną instrukcje od mojego auta i to jest informacja że można dolać max. 0,5l jednorazowo takiego oleju w przypadku braku odpowiedniego.
To jest tylko wydłużony okres przeglądów więc lepiej trzymać się 10tkm i wymieniać niż czekać i trzymając się tego powinieneś zastosować olej z normą VW 504.00, a to ogólnie słabo bo ta norma jest stosowana razem z VW 507.00 i specjalnie była projektowana pod diesle z DPF, ma obniżoną zawartość siarki i popiołów. Mając to na uwadze nie znajdziesz oleju z tą normą 5W-40 będą to raczej 0W-30 i 5W-30.SaruPrim napisał(a):Jeżeli chodzi o nalepkę to mam "QI6".