Jaki olej wybrać? Honda CR-V IV

14 Kwi 2021, 14:48

Witam, chciałem zapytać jaki najlepszy olej wybrać do Hondy CR-V IV 2015r.
Diesel DPf.. C3 na pewno musi być to wiem lepkość 5w40 a moze mi ktoś doradzić markę? myslałem o motulu lub shellu ale nie wiem czy dobrze slyszałem ze sa jedne z lepszych? Doradzicie coś?
jakubbb
Obserwowany

14 Kwi 2021, 17:36

Który silnik 1.6 i-DTEC czy 2.2 i-DTEC? W tym modelu były jeszcze dwie wersje wysokoprężne do wyboru.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Kwi 2021, 14:08

jakuub - na forum mamy osobny dział na temat olejów. Wystarczy, że zapoznasz się z tematyką poszczególnych działów. Nie rób proszę na forum bałaganu.
Co do oleju, to najlepiej zawsze lać taki, jaki zaleca producent. A jaki zaleca producent? Jest to zapisane w instrukcji obsługi. A ta podaje, że do silnika benzynowego należy lać olej 0W20, a do Diesla 0W30.
Dlatego też
jakubbb napisał(a): lepkość 5w40

ta lepkość jest niewłaściwa.
jakubbb napisał(a): C3 na pewno musi być to wiem

Tu masz rację
Co do marki, to każdy polecał ci będzie co innego. Honda oryginalnie leje Castrol. I jest to dobry olej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2021, 18:57

MotoAlbercik ma rację jak masz do danego silnika przypisaną jedną lepkość oleju to nie możesz ot tak sobie dowolnie zalewać oleju o innej lepkości.
Jeśli masz zapisaną w instrukcji lepkość 0W30 to musisz się jej trzymać chyba ,że instrukcja przewiduje i podaje też inne lepkości dla tego silnika np.0W30 , 5W30 ,5W40 sprawdź w instrukcji jaką lepkość zaleca producent i jakie inne parametry jakościowe powinien mieć ten olej- ACEA,API,ISLAC podaj kod silnika skoro montowano w tych samochodach inne modele silników
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...