Nie o to mi chodziło
![Uśmiechnięty :)]()
Miałem na myśli to, że nie znamy klasy jakościowej oleju, którym jest obecnie zalany silnik. To, co zaleca producent, to SJ. Ale te zalecenia były na dzień produkcji tego silnika, więc dość dawno temu i klasyfikacja jakościowo poszła daleko do przodu. Obecnie najlepsza klasa jakościowa to jak wspomniałem SN. Nie możemy więc sugerować koledze, że ma wlać SJ. Bo jeżeli ktoś inny wlał olej np. SL? To wówczas nie można wlać oleju SJ, bo jest gorszy jakościowo. Dlatego sugeruję olej o klasie lepkości 10W40 i klasie jakościowej SN. Chyba, że autor zdecyduje się na inną lepkość pod opisanymi wyżej przez kolegów warunkami. Aczkolwiek przechodzenie z 10W na 5W czy nawet 0W, ja nie uważam za dobry pomysł. Trzeba wtedy robić wspomnianą płukankę. A to nie daje gwarancji, że silnik się nie rozszczelni. Wszystko zależy od kondycji silnika, której nikt nie oceni bez demontażu. a to są dodatkowe koszta. Zresztą tak jak i płukanki. Oprócz tego oleje 5W są droższe niż 10W. Ja bym nie polecał zmiany klasy lepkościowej, bo i po co? Moim zdaniem 10W40 jest idealny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...