Jaki pojazd wybrać?

11 Mar 2015, 10:58

Witajcie.

Poszukuję auta do pracy, z początku planowałem zakup motocykla lecz mój stan zdrowia jak i konieczność pracy w zimniejsze dni nie pozwoli mi na to, pozostaje kupić auto.
Teren w jakim się poruszam jest bardzo różny, generalnie typowo wiejsko-leśny krajobraz, polne drogi, leśne piaski, czasem błoto, koleiny, niespodzianek dużych nie ma, każdy wie jak to wygląda. Czasem dostaję teren oddalony o 20km czasem 150km. Do tej pory poruszałem się SX4 która nie zadowalała mnie w terenie, jest sztywna, denerwująca, wbrew pozorom ma za mały prześwit i nie lubi kamieni schowanych w trawie.
Planuję do końca roku założyć własną firmę stąd chęć kupna własnego auta.

Wymagania są bardzo proste:
1. Kwota to ok 10'000 zł
2. Koniecznie nie duży (wielkości Wranglera, Pajero?)
3. Dobre właściwości terenowe jak i drogowe
4. Najlepiej mocy ok 200HP, benzyna nadająca się do gazu, planuję ciągać przyczepy
5. W miarę możliwości bezawaryjny i wytrzymały, nie rujnujący portfela kosztem części
6. Klima :)

Wiem że w tej cenie nie będzie to ideał, nie będę miał problemu z zadbaniem o niego, mechanika to moja pasja, większość narzędzi posiadam i mam w planach dokupić więcej.
Nie mam preferencji co do marki, chciałbym auto raczej niezbyt stare (kocham zabytki ale problem z częściami), zdaję się na Wasze doświadczenie.
DzikiKokos
Nowicjusz

Auto: W123 Trabant

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...