28 Cze 2009, 20:35
No to ciekawa sprawa.Ja zawsze jak stroiłem anteny,to tylko raz i zawsze było ok.a nawet dzisiaj specjalnie wziąłem do ręki miernik i poszedłem sprawdzić jaka jest różnica w SWR podczas przekładania anteny magnesowej na dachu mojego samochodu.
Samochód to Daewoo Nubira kombi,radyjko TTi TCB880,antenka magnesówka Sunker Elite CB115 o długości bata 150 cm,z przewodem 4-o metrowym,miernik to SWR K 145.SWR najmniejszy jaki udało mi się ustawić na kanale 20 to 1,3(więc praktycznie idealnie),a na kanałach 1 i 40 - 1,2.Ustawienia te były jak antena była na środku samochodu.Po tych pomiarach przeniosłem antenę na tył samochodu z lewej strony.Różnicy nie było praktycznie żadnej,oprócz tego,że na kanale 20 SWR podskoczył do 1,3.Jak przeniosłem antenę na prawą stronę(też z tyłu) nic się nie zmieniło.Jak antenę dałem na przód na środek nie zmieniło się nic,a jak dałem ją na lewą stronę,to SWR na kanale 20 wynosił ciutek powyżej 1,3.Dałem antenę na maskę i SWR na 20 kanale wynosił 1,4; a na 1 i 40 1,3.
Tak więc z moich doświadczeń wynika,że nie ma różnicy gdzie ustawię magnesówkę i tak SWR jest dobry(przyjmując,że max. to 1,5 w najgorszych warunkach).
I tal robiłem zawsze na każdym samochodzie jak montowałem magnesówkę - stroiłem ją(a raczej sprawdzałem) na środku dachu.I nigdy nie miałem problemu z SWR.A wcześniej miałem radyjko Alan 28 z antenką Alan 9 Plus 1,5 metra.Obojętnie gdzie nie postawiem na dachu tej antenki(czy to od strony kierowcy z przodu czy z tyłu),to SWR nigdy nie przekraczał mi podczas rozmowy 1,3.A w tym radyjku mogłem na bieżąco kontrolować SWR(był przełącznik,że wyświetlana była albo moc nadawania albo SWR).
Dlatego twierdzę,że na magnesówce nie ma różnicy,gdzie się ją postawi.No i bardzo niewygodnie by było,żeby za każdym razem jak się zdejmie magnes z dachu,to żeby stroić od nowa antenę.A magnesówki są właśnie po to,żeby w każdej chwili ją zdjąć i założyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...