03 Lut 2023, 21:05
Witam ponownie, powodem grzejącego się tylniego lewego koła jest nie cofający się tłoczek, jako że nie miałem zbytnio czasu na początku stycznia wpuściłem pod gumkę tłoczka trochę smaru ATE, na chwilę pomogło. Mam już nowy zacisk, chcę zabrać się za wymianę, jednak mam pytanie odnośnie odpowietrzania układu, u mnie jest układ ABS czytając procedury odpowietrzania w Internecie rozumiem że mam to robić na włączonym zapłonie? Tak jest to opisane tutaj ?
Jak odpowietrzyć hamulce z ABS?
Aby odpowietrzyć hamulce z ABS, powinniśmy zacząć od pompy hamulcowej. Pamiętajmy, aby kontrolować poziom płynu znajdującego się w zbiorniku, tak aby do układu nie dostało się powietrze. Jest to bardzo ważne, ponieważ może to skończyć się wizytą w serwisie.
Odpowietrzanie hamulców z abs na włączonym silniku
Odpowietrzanie zaczynamy od włączenia zapłonu. Na zawór odpowietrzający nakładamy przezroczysty wężyk, a jego drugi koniec wkładamy do naczynia wypełnionego płynem. Pedał hamulca wciskamy kilkukrotnie. Do momentu, gdy pojawi się wyraźny opór. Wciskamy pedał i trzymamy go w takiej pozycji.
W tym czasie druga osoba odkręca zawór odpowietrzający o około pół obrotu. Gdy dojdzie do obniżenia ciśnienia na pedale, zakręcamy zawór. Procedurę powtarzamy do momentu, kiedy przez wężyk zacznie przepływać płyn bez pęcherzyków powietrza.
Teraz procedurę należy powtórzyć dla zacisków hamulcowych w kolejności:
lewe koło przednie
prawe koło przednie
prawe koło tylne
lewe koło tylne
Pamiętajmy, że pompa ABS nie powinna pracować dłużej niż 2 minuty, ponieważ może dojść do jej przegrzania. W razie konieczności, trzeba robić kilkuminutowe przerwy.
----
Może ktoś z was ma instrukcje serwisowa odpowietrzania Hyundai i30?