Jaki rozmiar opon do Citroena C4 Picasso 2016 1.6 Bluehdi

14 Kwi 2020, 20:05

Witam serdecznie, posiadam c4 picasso z 2016 roku z silnikiem 1.6 bluehdi 120 km i planuje zmienic opony na letnie tylko zastanawiam sie czy musze szukac w rozmiarze oryginalnym (205/55/17) czy moge zalozyc inny rozmiar? Myslalem o 225/50/r17 ale wulkanizator przestrzega ze za szerokie i beda sie boki scinały i ze bedzie duzo palil, co do spalania sie moge zgodzic ale co do cięcia opony to niewiem co o tym myslec. Podrzuci ktos jakies rozwiazanie? Dodam ze zalezy mi na bezpiecznej oponie i zeby nie byla zbyt miekka zeby nie bujalo samochodem. Prosze o pomoc
Bocian989
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 11:20

Zacznij od tego żeby podać jeszcze szerokość felgi w calach. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć o szerokości opony.

Bocian989 napisał(a):czy musze szukac w rozmiarze oryginalnym (205/55/17) czy moge zalozyc inny rozmiar? Myslalem o 225/50/r17
Rozmiar ten na który byś chciał zmienić jest dobry rozmiarem zastępującym oryginał (tu można sprawdzić 205/55R17 vs 225/50R17) ale tu zostaje kwestia szerokości felgi i miejsca które masz w nadkolach oraz odległość od elementów zawieszenia. Patrzyłem z ciekawości opcjonalne rozmiary do tego modelu i są 225/45R18 więc mając to na uwadze rozmiar na których chcesz zmienić powinien pasować i nic nie będzie obcierało. Podaj jeszcze tylko tą szerokość felgi i zobaczymy czy tu nie będą za mocno naciągnięte. Najlepszą szerokością felgi dla tych opon będzie 7 cali, a na pewno nie mniej niż 6,5 cala (tu już trochę opona może wyglądać jak lekki balon).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Kwi 2020, 22:12

Prawdopodnie szerekosc felgi to 7 cali ale nie jestem na 100% pewien. A powiedz mi tak szczerze czy jest sens zakladania takiej opony? Ktora opona 205 czy 225 bedzie bezpieczniejsza i bardziej komfortowa, praktycznie caly czas jeżdżą ze mna dzieci i glownie o to mi chodzi
Bocian989
Nowicjusz

15 Kwi 2020, 23:47

Tak szczerze to więcej zalet będzie miał rozmiar który masz obecnie w tym samochodzie niż tek który chciałbyś założyć :)
Obecny węższy rozmiar to mniejsze opory toczenia a więc i poniekąd spalanie, mniejszy hałas podczas jazdy nieznacznie ale można to zauważyć, większy komfort z racji wyższego profilu.

Dla szerszych opon dałbym jedynie plus taki że mają większą powierzchnię styku z podłożem co teoretycznie powinno się przełożyć na minimalnie krótszą drogę hamowania. Podczas hamowania awaryjnego, nagłego. I mówię tu o dwóch takich samych kompletach opon danego producenta ale tylko biorąc pod uwagę dwa różne rozmiary o których jest mowa wyżej.

Ja bym kupił dobre opony z segmentu premium w rozmiarze który masz obecnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

16 Kwi 2020, 20:47

Powiem szczerze ze szukam zawsze opon z gornej półki, bo wydaje mi sie ze opony i hamulce w aucie to podstawa bo nie sztuka rozpedzic samochod tylko go zatrzymac. Myslalem o oponach Yokohama advan fleva v701 [link do oferty na Allegro wygasł]
lub o oponach uniroyal rainsport 5 [link do oferty na Allegro wygasł] moze polka nizej aczkolwiek wczesniej kupilem je do smaxa i sprawowaly sie swietnie szczegolnie na deszczu choc odrobine bylo ich slychac. Moze ty masz jakies godne polecania opony ktore sa warte uwagi. A co myslisz o rozmiarze posrednim 215/55r17? Czy nie kombinowac tylko zalozyc oryginalny rozmiar?
Bocian989
Nowicjusz

17 Kwi 2020, 10:45

Bocian989 napisał(a):Myslalem o oponach Yokohama advan fleva v701
OK, ale te z aukcji "Nowe" mogą mieć nawet 3 lata więc to bym sobie odpuścił i poszukał sprawdzonego źródła z gwarancją jak najnowszej produkcji opony.

W takim przypadku lepiej już postawić na
Bocian989 napisał(a):uniroyal rainsport 5
tu masz gwarancję otrzymania opon z tego roku! A tu masz jest taniej niż na allegro [link do Oponeo wygasł]
Bocian989 napisał(a):A co myslisz o rozmiarze posrednim 215/55r17? Czy nie kombinowac tylko zalozyc oryginalny rozmiar?
Załóż rozmiar taki jak masz oryginalnie :ok: Z tego co wiem Uniroyal praktycznie nie ma sobie równych na mokrej nawierzchni.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Avensis Emotion i Hilux Adventure - specjalne edycje
    Specjalne edycje popularnych modeli Toyoty wzbogacą ofertę koncernu Toyota Motor Poland. Już od połowy września br. będą dostępne modele Avensis Emotion, oraz model Hilux Adventure. W obu przypadkach popularne modele koncernu ...

17 Kwi 2020, 12:05

Ogloszenie bylo tylko podglądowe takze spokojnie. szukam opon z 2020r ewentualnie 2019. Czyli mimo wszystko mowisz ze uniroyal lepszy od yokohamy? Bo szczerze bylem bardziej za yokohama bo cichsze ale ty sie lepiej znasz
Bocian989
Nowicjusz

17 Kwi 2020, 12:22

Bocian989 napisał(a):Czyli mimo wszystko mowisz ze uniroyal lepszy od yokohamy? Bo szczerze bylem bardziej za yokohama bo cichsze ale ty sie lepiej znasz
Uniroyal będzie lepszy na mokrym ale na suchym nieznacznie lepiej sprawdzi się w tym przypadku Yokohama więc tu decyzja już należy do Ciebie co wybierzesz.
Tej różnicy głośności między tymi modelami opon myślę, że w swoim aucie nie usłyszysz.
Cichy77
Forumowicz VIP

17 Kwi 2020, 15:31

Super, dzieki wielkie za pomoc, naprawde duzo mi rozjasniles i pomogles. Widac profesjonalizm i ogromna wiedze u Ciebie. Dzieki jeszcze raz.
Bocian989
Nowicjusz