Jaki samochod; BMW, Audi,Jaguar, Marcedes

04 Kwi 2010, 16:50

Witam i życzę wesołych świat.
Chciałbym się dowiedzieć który względem was pośród wymienionych samochodów: BMW, Audi, Jaguar, Mercedes stoi na pierwszym i drugim miejscu użytkowania. Chodzi mi stwierdzenie ogólne, nie wytyczając i nie porównując parametrów, komfortu.
Prosiłbym o odpowiedź.
jedrek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Kwi 2010, 21:22

ale o jakim samochodzie mówisz? Bo porównywanie C-klasy, serii 3 i A4 jest czymś zupełnie innym niż porównianie S-ki, 7, A8 czy XJ ;) no chyba że Ci chodzi o markę jako całość.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

05 Kwi 2010, 07:40

Chodzi mi o samochody porównywane na takim samy poziomie. Powiedzmy BMW E60 520d/530d, Audi A6 2.0TDIi/3.0TDi, Mercedes klasy C, JAGUAR S-TYPE.
jedrek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Kwi 2010, 18:07

jedrek napisał(a):Chodzi mi stwierdzenie ogólne, nie wytyczając i nie porównując parametrów, komfortu.
Prosiłbym o odpowiedź.

Ja bym napisał tak.
Mercedes
Jaguar
Audi
BMW
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Kwi 2010, 19:16

1. BMW bo trzyma poziom we wszystkim (super silniki zarówno benzynowe z turbo/bez turbo jak i diesle, jakość wykonania, właściwości trakcyjne itp itd)
2. Mercedes (wprawdzie ma rewelacyjne CL, S-klasę która zawsze wymierza policzek BMW 7, Audi A8 czy Lexusowi LS gdyż jest technologicznie o kilka lat przed nimi, supersportowego ale nie dla każdego SLR, legendarną już Gelendę, nową E-klasę, ale ma też kilka mniej udanych typu C-klasa albo A - oczywiście to i tak dobre auta, ale w odniesieniu do konkurencji trochę im brakuje)
3. Audi (nie ma nic nadzwyczaj rewelacyjnego czego nie miałaby konkurencja, ale od kiedy zaprzestali sprzedaż A2 oraz poprzedniej generacji TT nie ma niczego co można określić jako kiepskie). Największa zaleta Audi - silniki TFSI - to tak naprawdę zasługa Volkswagena. Plus za ładny wygląd wnętrza w nowych modelach, podoba mi się układ zegarów, wyświetlacza komputera pokładowego i deski - ale to kwestia gustu, rozumiem że inni mogą mieć inne upodobania.
4. Jaguar - owszem, wyglądają super, mają styl, ale technologicznie niektóre silniki - szczególnie diesle - są o kilka lat za konkurencją niestety, chociaż sercem jestem jak najbardziej za Jaguarem.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

21 Kwi 2010, 11:07

tylko Bayerische Motoren WErke
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

21 Kwi 2010, 12:31

zdecydowanie odradzam jaguara chyba że lubisz serwisy i duże rachunki
Ostatnio edytowany przez sebastian43210, 01 Maj 2010, 13:49, edytowano w sumie 1 raz
sebastian
sebastian43210
Początkujący

Miejscowość: warszawa

21 Kwi 2010, 16:05

1. BMW - to pewne i nie bardzo rozumiem jak można postawić tą markę na ostatnim miejscu w tej stawce .

2. Prawdopodobnie Mercedes , a Audi dopiero na 3 miejscu, ponieważ miało kilka wpadek, a Audi po liftingu (04-05 rok) nie są już tak bezawaryjne.

4 Jaguar ? Szczerze mówiąc to jest on bardzo mało popularną marką i może właśnie dlatego ląduje na tym miejscu. Przecież gdyby brać pod uwagę Audi A4 2.0tdi z silnikiem BLB a konkurencyjnego Jaguara X-type 2.0tdi z silnikiem Opla to Audi wcale nie wypadnie lepiej.
Ciężko porównywać same marki. Jeżeli klasę BMW E60, Audi A6 , S-type i E-klasy to numery tak jak wyżej - moim zdaniem.

Ps: Tak przy okazji... nowy Mercedes też nie jest już chyba tak świetny jak ten z poprzednich generacji ?
Dami7
Nowicjusz

Miejscowość: Sochaczew

21 Kwi 2010, 22:22

Zależy jaki Mercedes... CL to wręcz wcielenie zajebistości, nowa E klasa też powoli poprawia opinię po poprzedniej E klasie, ale taki Merc C - dawniej król w swoim segmencie (BMW do niego równało, o Lexusach nikt nie słyszał, Audi 80/pierwsze A4 było przy nim jak kopciuszek) dziś został wyprzedzony przez BMW, Audi, czy Lexusa... Chociaż to i tak bardzo dobre auto
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

26 Kwi 2010, 16:46

BMW
Audi
Mercedes
Jaguar
SHAD
Nowicjusz

Miejscowość: Grodzisk Maz

29 Kwi 2010, 08:35

1-Mercedes- tradycja, prestiż, legendarny komfort i zaawansowanie techniczne o ile w segmentach A i B trochę odstaje od 1-er czy nawet A3 to od C-klasy do samego końca oferty jest moim zdaniem o krok przed konkurencją.
2-BMW-podobnie jak Mercedes z tym, że jest mniej nastawione na luksus a bardziej na dawanie surowszych doznań z jazdy mimo wszystko trochę za, choć bardzo szanuję tę markę. IMHO wybór MB vs BMW zależy od tego jaki styl komuś bardziej odpowiada obie marki produkują genialne samochody
3-Jaguar- jeszcze dwa lata temu byłoby inaczej ale teraz gdy w ofercie jest XF i nowy XJ JAg wraca do ekstraklasy oby tylko wycofali z oferty X-type. Pod względem prestiżu wypada zdecydowanie najlepiej.
4-Audi-jak na klase premium są zbyt plebejskie(przez konotacje z VW), siedząc i jeźdząc większością wersji trudno zrozumieć dlaczego jest pozycjonowane jako konkurent MB i BMW, Quatrro je ratuje ale moim zdaniem bliżej mu do takich marek jak Volvo czy Saab niż MErcedes i BMW po prostu takie pół premium.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2010, 11:44

Mam w swoim życiu dużo doświadczenia jesli chodzi o bmw. Obecnie mam trójkę i jeżdżę już nią trzeci rok. Niestety praw3da jest jedna co do BMW - Będziesz Miał Wydatki. Ale jeśli chodzi o komfort prowadzenia to beemy są bezkonkurencyjne. Dosłownie jak przyklejona do asfaltu.
adriansuliszka
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

04 Cze 2010, 18:54

Jaguar jest awaryjny.
Brytyjskie samochody nie są za dobre. Według mnie.

Wybrał bym BMW serii 3, albo Mercedesa klasy C.
Dobrym wyborem jest również Audi A8.
Ale, to Ty wybierasz.

[ Dodano: 3 Sierpień 2010, 15:55 ]
Sorki, nie doczytałem.

1. Mercedes
2. BMW
3. Audi
4. Jaguar (tego bym nie kupił)
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra